avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama, de 85 de ani, a fost diagnosticată cu demență ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama, de 85 de ani, a fost diagnosticată cu demență ...

Buna seara. Mama, de 85 de ani, a fost diagnosticată cu demență accentuată. Fratele i a făcut contracte de telefonie mobila (3) fără acordul si incuviintarea ei, dar pe numele ei. Ea vorbește puțin la telefon, nu i ar trebui 3. numere si 3 abonamente. Deoarece pensia este mica (1590 Ron) si factura vine lunar in jur de 125 Ron, consider un abuz.
Ce pot face eu in acest caz, sa o protejez sa nu mai cheltuie bani fără rost din pensia si așa mica? Operatorul de telefonie mobila vrea sa vorbească doar cu titularul (mama) iar dneai nu aude bine, nu înțelege prea bine ce i spune.
As dori sa situ daca este o forma legala ca eu, in calitate de fiica, sa pot lua frâiele si sa ii anulez contractele costisitoare. Menționez ca nu locuiesc in România.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tomaion , utilizator 10:12, 17 Noiembrie 2025
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
În astfel de situații, în care persoanele în vârstă sunt diagnosticate cu forme avansate de demență și ajung să încheie contracte fără a înțelege consecințele, legea permite anularea acestor acte și numirea unui tutore/curstor care să le protejeze interesele (puteți alege să fiți persoana desemnată). Procedura se face pe baza actelor medicale și printr-o cerere depusă la instanță, iar după numirea tutorelui/curstorului acesta poate gestiona toate contractele și poate solicita inclusiv rezilierea celor încheiate fără consimțământ valabil. Așa ați putea proceda și în situația mamei dvs., însă, având în vedere complexitatea și caracterul sensibil al acestor demersuri, este recomandat să apelați la un avocat pentru a vă asista pe tot parcursul acestei proceduri
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2025
Avocat - Silviu Dumitru , Avocat
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimată doamnă,
Înainte de a lua calea tribunalului, scrieți frumos un email către operatorul de telefonie, departamentul ce se ocupă de sesizări/reclamații, explicandu-le cele ce ați descris, atașând și actul medical ce atestă starea/condiția mamei dvs. Model de email către operatorul de telefonie
Subiect: Solicitare analiză contracte – titular X (CNP…), probleme medicale
Vă contactez în calitate de fiică a doamnei [nume mamă], titulară a abonamentelor în discuție. Mama mea, în vârstă de 85 de ani, a fost diagnosticată cu demență accentuată, fapt confirmat prin documentul medical atașat. Din cauza acestei condiții, capacitatea ei de a înțelege și valida acte juridice este sever afectată.
Am constatat existența a trei contracte de telefonie mobilă încheiate pe numele dânsei, contracte pe care nu le-a putut înțelege sau aproba în mod real, având în vedere starea ei medicală. Aceste servicii sunt nejustificate, mama mea utilizând foarte puțin telefonul, iar costul lunar reprezintă o povară semnificativă pentru venitul ei (pensie de 1590 lei).
Vă solicit respectuos:
1. Verificarea modalității de încheiere a acestor contracte, inclusiv data și modul de validare.
2. Anularea sau rezilierea fără penalități a abonamentelor suplimentare, având în vedere incapacitatea medicală a titularului la momentul semnării sau confirmării lor.
3. Eventual, păstrarea unui singur număr de telefon necesar.
În cazul în care aveți nevoie de informații suplimentare sau de o confirmare din partea mea, vă rog să-mi comunicați procedura prin care pot obține calitatea de persoană împuternicită, având în vedere că mama nu poate comunica eficient și nu poate înțelege explicațiile unui operator.
Vă mulțumesc anticipat pentru înțelegere și pentru sprijinul acordat într-o situație sensibilă și delicată.
Cu stimă,
Numele dvs.
Date de contact

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa obtinem buletin daca stam intr-un spatiu care nu e al nostru? mitumac mitumac Buna ziua. Ma aflu intr-o pozitie cam delicata si am nevoie de sfaturi din partea voastra. Urmeaza sa ne mutam anul viitor in apartamentul bunicii mele, care ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telefonie mobila petre32 petre32 Pana acum cateva zile am avut un abonament la o firma de telefonie mobile, (abonamentul il am de peste 13 ani). In luna decembrie, am cerut in scris, ... (vezi toată discuția)
Inchidere abonament la o firma de telefonie mobila BhBogdan BhBogdan Buna ziua, Am o problema cu un operator de telefonie mobila [Editat - In forum nu este permisa folosirea numelor persoanelor fizice sau juridice]. Detin un ... (vezi toată discuția)