avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul de la et.1 are balconul mărit față de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul de la et.1 are balconul mărit față de proiectul ...

Proprietarul de la et.1 are balconul mărit față de proiectul inițial al blocului. Tot la et.1, localul ghenei este vizibil mai mic decît la toate celelalte etaje și tubulatura este înglobată trei sferturi in zidarie. Fereastrele ghenei și de pe casa scării la et.1, sint acoperite peste geamurile termopan și grilajul metalic.
In urma solicitării mele către președinte, nu am primit documentație care sa arate legalitatea acestor modificări la proprietatea comuna, dacă cumva ar fi cuprinse în proiectul de reabilitare termică făcută de primărie.
Precizez că există un trotuar foarte ingust in spatele blocului intre peretele blocului si locurile de parcare, sub balconul mărit, bănuiesc abuziv. Am mașina parcată în apropierea balconului ipotetic mărit abuziv. Trec zilnic pe sub acel balcon, ca și mulți alți proprietari și pietoni oarecare.
Acoperirea ferestrelor de pe casa scării de la et.1 mă înspăimântă in caz de fum toxic, acumulare gaze, dacă nu se face bine tirajul sa fie eliminate.
Locuiesc mai sus cu 6 etaje.
Eu am cumpărat apartamentul ținând cont și de aspectul exterior și interior al blocului.
Dețin cota indiviza din proprietatea comuna.
In aceste condiții, mă pot considera proprietar direct afectat de aceste modificări ipotetic abuzive?
Mă pot împotrivi la demersurile președintelui pentru punerea în legalitate a acestor modificări ca sa impiedic menținerea modificărilor? Presupun că toate costurile pentru autorizații, proiect, etc vor fi atribuite noua tuturor proprietarilor.
Mărirea balconului de la et.1 aparține complet apt respectiv, deci beneficiază de o mărire a suprafeței apt.
Proprietarii direct afectați, in aceste condiții sint numai vecinii adiacenti, din stinga, dreapta, deasupra, dedesubt? Sau se consideră că peretele exterior al blocului proprietate comuna ( pe care se afla balconul mărit) , tubulatura ghenei, ferestrele casei scărilor la et.1 afectează toți proprietarii?
In această situație, este necesar votul tuturor proprietarilor 100%, sau e suficient sa se voteze 50%+1, sau 2/3 , în Adunarea Generala sau la a doua convocare la care vin de obicei putini proprietari ?
Eu mă simt direct afectata, dar doresc sa știu ce prevede legea, dacă mă pot opune la menținerea acestor modificari prin obținerea autorizațiilor și în ce fel? Se pot legaliza retroactiv aceste modificări abuzive fara acordul meu? Mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2025
gabriela constantinescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabriela constantinescu , utilizator 08:50, 21 Noiembrie 2025
Buna ziua

Despre ce modificari abuzive ale proprietatii comune vorbiti?

Balconul, chiar daca ar fi marit, desi nu-mi dau seama cum, nu este proprietate comuna.

In orice caz, conform legii 196/2018 (art 44), incetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.

Deci, daca un proprietar si-a extins apartamentul luand si din proprietatea comuna, acest lucru nu se poate face decat cu acordul scris al tuturor prorietarilor.
Mulțumesc pentru răspuns. Avea un balcon destul de mic, apoi l-a prelungit aproape dublu, a pus și un acoperiș pe el, fara streașină și burlan, că ar putea aluneca zăpadă sau gheața pe capul trecătorilor. Fațada blocului este modificata in acest fel față de proiectul inițial al blocului. Această prelungire a balconului a înglobat și fereastra ghenei și a casei scărilor, acoperindu-le cu zidărie și polistiren. Au rămas acele ferestre dotate cu termopan și grilaj, acoperite inclusiv cu zidărie și polistiren. De pe casa scării se vad ff urit, pe lîngă faptul că în caz de fum, acumulări de gaze, holurile nu se mai aerisesc.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Despre ce modificari abuzive ale proprietatii comune vorbiti?

Balconul, chiar daca ar fi marit, desi nu-mi dau seama cum, nu este proprietate comuna.

In orice caz, conform legii 196/2018 (art 44), incetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.

Deci, daca un proprietar si-a extins apartamentul luand si din proprietatea comuna, acest lucru nu se poate face decat cu acordul scris al tuturor prorietarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montaj grilaje geamuri parter Stef_74 Stef_74 Buna ziua.Exista vre-o lege în care îmi interzice,sa pun grilaje la geamuri,după izolare termica a blocului?Primăriea a pus schele pe fațada ... (vezi toată discuția)
Probleme reabilitare termica Mihail Bebe Mihail Bebe Buna ziua, blocul este in proces de reabilitare termica ,in constructia blocului la balconul tip loghiein partea de jos era schelet metalic cu geam . intre ... (vezi toată discuția)
Modificare apartament Vladimir03 Vladimir03 Buna ziua, Nici nu stiu daca postez bine unde postez...pe scurt problema e urmatoarea: Am un vecin care s-a gandit el sa schimbe destinatia ... (vezi toată discuția)