Buna seara!
Am urmatoarea speta si as dori sa stiu ce cai de atac, cine si in ce conditii poate contesta tranzactia de vanzare cumparare.
Speta este urmatoarea:
_doi soti la a doua casnicie fiecare: EL vaduv fara copii din prima casnicie, detinator a unei case estimata la norar la valoarea de 103390 lei adica 20.678 eur.
EA vaduva, mama a 3 copii fiecare la casa lui .
EL la 31.10.2024 decedeaza si la masa succesorala sunt chemati sotia defunctului si 2 nepoti de la o sora. Sotia plateste celor 2 nepoti conform intelegerii 6000 eur si acestia renunta, in favoarea sotiei, la casa a carei valoare la notar este de 20.678 eur. si aceasta devine mostenitoare unica.
Sotia defunctului face act de vanzare cumparare catre unul din cei 3 fii si sotia acestuia la valoarea de 50.000 lei. Tranzactia se face cu numerar in biroul notarului.
Anul acesta din august fiul cel mic al sotiei mostenitoare ameninta ca va cere in instanta dreptate, ca a fost nedreptatit deoarece si el trebuia sa primeasca ceva din mostenire.
Are drept legal sa conteste tranzactia mostenitoarei ?
Cine are drept si in ce conditii tranzactia devine nula? Si in cazul acesta ce trebuie sa primeasca mostenitoarea si fiul ei cel mic?
Multumesc anticipat
Adica mama a vandut unuia din copii o casa de 20.000 eur cu 10.000 eur? E o vulnerabilitate, care poate duce la anularea contractului,
Tranzactia nu poate fi contestata ACUM, ci doar dupa decesul mamei, insa depinde si care va fi valoarea totala a masei succesorale atunci.
De ex., daca mama nu mai are nimic in afara de casa, fratele nemultumit, in calitate de mostenitor rezervatar poate pretinde 1/2 din cat ar fi mostenit in lipsa contractului, adica 20.678/(3*2) = aprox. 3.450 eur. Sper sa fi calculat corect
Succesiune
Calin_Aoki
Va supun atentiei urmatorul caz!
Tatal meu divortat fiind de mama, s-a recasatorit.
Tata a fost succesor tatalui sau la o casa.
Sotia acestuia a cumparat ... (vezi toată discuția)