avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Laura Codruta Kovesi: "Vom modifica admiterea in ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Laura Codruta Kovesi: "Vom modifica admiterea in magistratura"

Anul 2009 a fost primul an in care Ministerul Public a inregistrat peste 1.300.000 de dosare penale, a declarat, pentru AGERPRES, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.

"Cifra reprezinta o crestere de sase ori fata de 1989 si aproape dubla fata de cea consemnata in 2004, in conditiile in care schema de incadrare a procurorilor a ramas cam aceeasi de zece ani, in unele zone Parchetele functionand cu doar ceva mai mult de 50 la suta din posturile vacante", a precizat Kovesi.

In context, procurorul general atrage atentia ca "recordul" inregistrat "ar putea bloca activitatea Ministerului Public daca nu se vor gasi rapid solutii legislative".

Pentru acoperirea unei parti din "deficitul" de peste 500 de procurori, Laura Codruta Kovesi spune ca a facut "propuneri scrise", cu termen de realizare scurt si mediu, Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei, foruri competente in rezolvarea problemelor de personal din domeniu, pentru ca "procurorul general al Romaniei nu poate angaja, transfera, evalua ori sanctiona procurorii din subordine".
Idei de Afaceri 2010

Intre acestea, a aratat Kovesi, se numara "modificarea modului in care se face accesul in magistratura", deoarece, spune ea, "in fiecare an, prin procedurile derulate de CSM si Institutul National de Magistratura (INM), nu s-a reusit ocuparea posturilor vacante, numarul persoanelor care au intrat in sistem fiind aproape egal cu acela al celor care au iesit din magistratura prin demisii ori pensionare".

Ca urmare, procurorul general al Romaniei a propus "efectuarea mai multor sesiuni de admitere pe an la INM, reducerea stagiului la INM cu un an, astfel incat sa creasca numarul de promotii si, respectiv, de procurori".

Alte solutii identificate de Ministerul Public vizeaza modificarea competentei, preluarea cauzelor de catre parchetele ierarhic superioare, detasarea temporara a unor procurori, numai avand acceptul acestora, in cadrul parchetelor cu deficit de personal, intrarea in vigoare a principiului oportunitatii si acordul de vinovatie, noi institutii juridice prevazute in proiectul noului Cod de procedura penala, dar si "apelarea la colegii magistrati pensionari".

"Cei care doresc, renuntand temporar la pensie, ar putea face o cerere de reincadrare. Cererile ar urma sa fie puse in discutie in CSM, unde s-ar putea aprecia, de la caz la caz, asupra oportunitatii ori respingerii solicitarii", a spus Laura Codruta Kovesi.

Pana in prezent, CSM nu a aprobat nicio asemenea cerere, existand, in prezent, si un impediment legislativ, legea prevazand ca un pensionar procuror reincadrat putand activa doar unde a fost activ ultima data.

"Dar, in general, asemenea cereri vor fi pentru Curtile de Apel de unde au iesit la pensie magistratii, or, necesar este mai mult in parchetele locale, mai ales cele din zone mai slab dezvoltate economic", a precizat Laura Codruta Kovesi.
Cel mai recent răspuns: me-alina , utilizator 10:33, 19 Februarie 2010
sper sa nu fi facut vreo confuzie...:blush2:
Lumi1979 a scris:

sper sa nu fi facut vreo confuzie...:blush2:

Conform Legii nr 303/2004

Art. 16. - (1) Cursantii Institutului National al Magistraturii au calitatea de auditori de justitie.
(2) Formarea profesionala initiala in cadrul Institutului National al Magistraturii consta in pregatirea teoretica si practica a auditorilor de justitie pentru a deveni judecatori sau procurori.
(3) Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie este de 2 ani. Dupa primul an de cursuri, auditorii de justitie opteaza, in ordinea mediilor si in raport cu numarul posturilor, pentru functia de judecator sau procuror.
(4) In perioada cursurilor, auditorii de justitie efectueaza stagii de practica in cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor, asista la sedintele de judecata si la activitatea de urmarire penala, pentru a cunoaste in mod direct activitatile pe care le desfasoara judecatorii, procurorii si personalul auxiliar de specialitate.
(5) Programul de formare profesionala a auditorilor de justitie se aproba de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.
Art. 21. - (1) Judecatorii stagiari si procurorii stagiari sunt numiti in functie de catre Consiliul Superior al Magistraturii, pe baza mediei generale, obtinuta prin insumarea celor trei medii de la sfarsitul fiecarui an de studiu si de la examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii.
(2) Judecatorii stagiari si procurorii stagiari pot fi numiti in functie numai la judecatorii sau, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea.
(3) Judecatorii stagiari se bucura de stabilitate.

Art. 22.
(1) Durata stagiului este de 1 an.
(2) In perioada stagiului, judecatorii si procurorii sunt obligati sa continue formarea profesionala, sub coordonarea unui judecator sau procuror anume desemnat de presedintele judecatoriei sau, dupa caz, de prim-procurorul parchetului de pe langa aceasta instanta.
(3) Conducerea instantelor si a parchetelor este obligata sa asigure toate conditiile pentru buna desfasurare a stagiului.
Asadar,nu ati facut nicio confuzie.:)
Asta presupun si eu...ca va fi un an de cursuri+anul de stagiatura.Dar,cine stie?
Pana atunci insa,sa ne vedem de invatat.
Si...prezumtiv...daca se aproba propunerile doamnei procuror general, va mai fi oare examen de admitere la inm, al doilea , organizat anul acesta?
ca la SNG vad ca au organizat 2 sesiuni de examene...Hm? Ce credeti?
Chiar daca se va reduce perioada de scolarizare la 1 an, aceasta schimbare necesita modificarea legii, ceea ce dureaza, iar pentru a organiza doua sesiuni de admitere la INM, au nevoie de timp sa se desfasoare, sa publice cu doua luni inainte si sa tina vreo trei luni probele, pt ca in 2009 au publicat data concursului in iunie si ultimul candidat l-au recrutat in noiembrie/decembrie :)):tooth:.....
Sa vedem legea modificata si apoi putem sa-i credem ;)
silk a scris:

Chiar daca se va reduce perioada de scolarizare la 1 an, aceasta schimbare necesita modificarea legii, ceea ce dureaza, iar pentru a organiza doua sesiuni de admitere la INM, au nevoie de timp sa se desfasoare, sa publice cu doua luni inainte si sa tina vreo trei luni probele, pt ca in 2009 au publicat data concursului in iunie si ultimul candidat l-au recrutat in noiembrie/decembrie :)):tooth:.....
Sa vedem legea modificata si apoi putem sa-i credem ;)


=D>=D>=D>
Mai este mult si bine pana ca toate aceste schimbari/proiecte sa devina ceva concret.;)Usor de spus,dar nu atat de simplu de facut.
Sa nu credem nimic pana nu vom vedea ceva sigur in acest sens.

Alte discuții în legătură

Despre admitere la inm geogeorge geogeorge Buna ziua! Va rog sa ma ajutati,daca puteti,cu niste raspunsuri la urmatoarele intrebari: I. Ce urmeaza in cazul in care un candidat care a sustinut ... (vezi toată discuția)
Curs inm zetea ovidiu zetea ovidiu buna ziua.in ce localitate se pot face cursurile INM pentru procurori?exista si altele inafara de Bucuresti?cat timp dureaza?se pot incepe inainte de a termina ... (vezi toată discuția)
Procurori ContSters148828 ContSters148828 sunt elev in cls a XII-a in Baia Mare si imi doresc sa ajung procuror.In Baia Mare nu exista \"drept\" la o universitate de stat, doar la particular, ... (vezi toată discuția)