avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere carte de munca

buna ziua
as dori un raspuns din partea dvs.
in noiembrie anul trecut am fost obligata sa-mi dau demisia. cartea de munca a ramas la firma si vor sa mi-o dea pana nu achit o datorie(m-au scos lipsa in gestiune). ce pot sa fac legal acestei firme avand in vedere ca imi retin ilegal cartea de munca. pot sa-i dau in judecata si sa le cer despagubiri pentru perioada in care mi-au retinut cartea de munca?
va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 17 Februarie 2010
Mai intai puteti face o sesizare la ITM. Veti primi raspuns in 30 zile.

Daune nu stiu ptr ce motiv le-ati solicita intrucat nu puteti sa spuneti ca nu v-ati angajat ptr ca nu ati prezentat cartea de munca! NU este o conditie obligatorie la angajare.
Cum rezulta ca v-ati dat demisia, nici nu indeplineati conditiile de a primi somaj.

Sesizati ITM. Nu uitati sa lasati in sesizare o adresa de corespondenta ca sa puteti primi raspunsul controlului ITM.
Prima intrebare..... cum adica ati fost obligata sa va dati demisia? ..... in Codul Muncii din Romania nu exista aceasta forma de incetare a CIM. Eventual angajatorul poate sa va concedieze dar in momentul in care v-a solicitat sa va dati demisia, deja a comis un abuz...... oricum nimic nu ma mai mira.
OK.... nu v-a dat carnetul de munca dar celelalte documente de incetare a CIM v-au fost transmise?

In privinta carnetului de munca, va recomand sa mergeti la angajatorul dumneavoastra si sa-l solicitati in scris. Puteti sa-i mentionati ca in caz de refuz , va veti duce la politie si o sa-l reclamati caz in care are toate sansele sa se aleaga cu o amenda penala.
In acelasi timp puteti sa faceti o plangere si la ITM..... dar mult mai repede rezolvati problema cu politia.

In ceea ce priveste lipsa in gestiune, nu are dreptul sa va retina din salariu sau altceva de acest fel, eventual poate executa depozitul de garantie (daca a constituit unul) conform legii pentru raspunderea gestionara.

Da puteti sa-l dati in judecata si puteti cere despagubiri daca aveti posibilitatea sa probati ca prin aceasta masura ati fost in imposibilitatea sa va angajati sau ati pierdut cumva un alt loc de munca, altfel e mai greu.
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze carnetul de munca completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act.
In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
am verificat la itm cartea este inchisa pe demisie prin acordul partilor. cartea de munca au spus ca mi-o dau in momentul in care imi achit datoria.
salariul mi l-au retinut pe tot (nu au tinut cont ca am copil in intretinere)
am platit jumatate din lipsa care a iesit iar ptr ca nu am platit-o integral mi au deschis dosar penal la politie.
Va rog spuneti-mi ce sa fac in aceasta situatie.
vreau sa-i dau in judecata ptr ca au fost niste nemernici si mi-au incalcat multe drepturi.
Depuneti o sesizare la iTM in care mentionati ca angajatorul refuza sa va elibereze carnetul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog un sfat urgent!!!! davida davida lucrez la o firma unde am calculator si casa de marcat atasata la calculator. sunt acuzata ca mi-am insusit cateva zeci de milioane pe baza neconcordantei ... (vezi toată discuția)
Nu vor sa-mi elibereze fisa de lichidare pentru ca am datorii amandina1983 amandina1983 am lucrat la brd 2 ani jumatate si am o limita de credit de 100 de milioane si spun ca nu imi elibereaza fisa de lichidare fara sa platesc aceasta suma iar eu ... (vezi toată discuția)
Lipsa gestiune si obligare demisie fara preaviz mona15 mona15 buna ziua vrea sa stiu ce pot sa fac daca am iesit lipsa gestiune si obligata sa mi dau demisia fara preaviz. am preluat o gestiune fara inventar (greseala ... (vezi toată discuția)