avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Transformarea recidivei in concurs
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Transformarea recidivei in concurs

Bunaseara. Am si eu o mare nelamurire. O cunostinta mi-a povestit recent ca a savarsit 3 infractiuni:
- Infractiunea 1. Furt calificat savarsit in ianuarie 2004. Nedescoperita inca de organele de politie.
- Infractiunea 2. Furt calificat savarsit in martie 2004. A fost prins la cateva ore dupa savarsirea faptei, a fost arestat preventiv, judecat, si condamnat la 5 ani inchisoare. S-a liberat conditionat in mai 2007 (trebuia sa faca 3 ani si 4 luni din cei 5 primiti, dar a facut mai putin caci a avut zile castigate prin munca).
- Infractiunea 3. In decembrie 2008, a savarsit iarasi un furt calificat, fiind iarasi prins, arestat.preventiv si condamnat la 6 ani inchisoare, din care pana acum a executat 1 an si 2 luni.

Discutand cu el, mi-a spus ca vrea sa se autodenunte cu privire la prima infractiune (cea din ianuarie 2004), caci astfel ar dispare recidiva, toate cele 3 infractiuni devenind concurente.

Mie mi se pare absurd ce spune el. Problema este insa ca nu este prima persoana la care aud asa ceva. Si toti care mi-au mai spus, erau foarte convinsi de ce spuneau. As ruga daca poate cineva sa imi spuna: este posibila o astfel de transformare a recidivei in concurs ? Si daca da, in baza carui text de lege ?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 22:11, 17 Februarie 2010
In aceasta situatie nu cred ca putem vorbi despre fapte concurente,fiind vorba despre hotarari de condamnare diferite,dintre care fapta ultima ,supusa judecatii(cea savarsita in luna inauarie a anului 2004) este de fapt prima fapta comisa,deci anterior unei fapte pentru care exista deja o hotarare definitiva(cea din luna martie 2004)
Aceasta fapta,fiind anterioara,celei savarsite in luna martie,pentru care fost deja condamnat ca infractor primar printr-o prima hotarare probabil ramasa definitiva,instanta o va judeca ca pe o noua fapta si va aplica condamnarea pentru aceasta, pe care o va contopi cu condamnarea suferita pentru fapta din luna martie,conf.art.36 lit.b c.pen.
Ca de obicei,,judecata doamnei consilier,nu poate fi decat pertinenta
atunci pun si eu o intrebare?
daca la fapta pentru care face autodenunt este condamnat ,cu care din cele doua pedepse este concurenta?
va spun eu ca este concurenta cu amandoua si am vazut aproximatov 20-30 de dosare prin care s-a facut atat contopirea celor 3 cat si deducerea ambelor perioade.
stiu o judecatorie care in toate cazurile similare a facut contopirea si nu sunt putine aceste cazuri
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
doberv, utilizator
apropo am uitat sa spun ca in alte situatii in momentul in care a fost condamnat pentru autodenunt a fost condamnat la o pedeapsa egala sau mai mica decat prima pedeapsa primita sens in care a contopit doar cu prima pedeapsa pe care a considerat-o executata.
nu au facut contopirea la toate 3 decat atunci cand fapta pentru autodenunt a fost mai grava si au fost nevoiti sa ii aplice o pedeapsa mai mare decat prima.
asta e
Cu privire la cuantumul condamnarii ulterioare pentru savarsirea unei fapte anterioare nu poate fi decat o simpla speculatie,pentru ca nu avem suficiente date sa facem,nici macar presupuneri, cu privire la acesta,dar poate fi o ipoteza.
da dar este o oportunitate sa faca sau nu deducerea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

patru dosare penale - contopire pedepse, posibilitate eliberare conditionata maneageorge99 maneageorge99 Buna ziua !Am ispasit 2 ani dintr-o pedeapsa cu executare de 4 ani si m-am eliberat conditionat in iarna anului 1998. In anul 2000 am fost condamnat la 2 ani ... (vezi toată discuția)
Contopirea pedepselor : o mica explicare ady01 ady01 Buna ziua , am si eu o intrebare , am avut o pedeapsa de 21 de luni in austria dintre care am executat 14 luni , iar in romania mai am o pedeapsa de 24 de luni ... (vezi toată discuția)