avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj tehnic/angajari
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj tehnic/angajari

Buna dimineata,
am intrebat deja la inspectia muncii si mi s-a raspuns prin ridicare de umeri....
in conditiile in care am salariati (muncitori necalificati) in somaj tehnic. pot sa angajez alti muncitori necalificati, sau sunt obligata sa-i reintroduc in productie pe cei aflati in somaj tehnic?
exista vreo reglementare in acest sens?
(nu am facut concedieri colective)
multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 09:16, 17 Februarie 2010
In situatiile de intrerupere temporara, totala sau partiala, inclusiv de reducere temporara, a activitatii angajatorului, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, salariatii pot fi trimisi in somaj tehic.

Art.53(2) din codul mucnii " Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea s ă dispună reînceperea activităţii."

Conform Art. 2 din OUG 4/2010, "angajatorii au obligatia sa depuna, la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi au sediul, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la momentul constatarii de catre acestia a situatiilor respective."

Daca intre timp situatia s-a imbunatatit in tot sau in parte aveti obligatia sa rechemati, prin decizii individuale de incetare a suspendarii contractului si reluarea activitatii, salariatii al caror contract a fost suspendat pentru perioada de somaj tehnic.

Daca vreti sa faceti angajari in timp ce aveti salariati in somaj tehnic inseamna ca declaratia depusa la ITM este neadevarata si puteti fi trasi la raspundere pentru fals in declaratii.

Concluzie: Nu puteti angaja alti salariati. Sunteti obligati sa dispuneti reluarea activitatii de catre cei aflati in somaj tehnic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic la intoarcerea din cic. este posibil? maader maader Buna ziua, pe data de 10.06 ma intorc la munca dupa doi ani de concediu de crestere copil. Firma ma ameninta ca daca nu accept sa plec ma baga in somaj tehnic ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic iuliana moraru iuliana moraru Buna ziua! In ce conditii se da in somaj tehnic si care sunt criteriile? Multumesc! (vezi toată discuția)