avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

am avut un singur frate care pe 30 ianuarie a decedat.nu are copii si este casatorit de 27ani.mama traieste ,cine are dreptul sa participe la suucesiune eu ca sora sau mama?
:O
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 13:25, 17 Februarie 2010
buna ziua!
sotia supravietuitoare, dvs si mama.
LEGE Nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor
Art. 1 Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate.
Avand in vedere ca este indeplinita prima ipoteza a acestui articol, nu se mai pune problema daca are sau nu frati sau surori.
Prin urmare, jumatate din masa partajabila va mosteni sotia si jumatate va mosteni mama dvs.
vocatie succesorala are in acest caz sotia supravietuitoare , in concurs cu mama defunctului si sora acestuia.
La lit c a art. 1 din Legea nr. 319/1944 apare vocabula "sau".
Prin urmare o vocabula care are functie disjunctiva, leaga notiuni sau propozitii care se exclud ca opuse sau contradictorii.
Daca ar aparea conjunctia "si", ca marca a coordonarii copulative, ar lega doua parti de acelasi fel ale unei propozitii, fara a exclude una pe alta.
Prin urmare, atata vreme cat intre prima proprozitie si a doua propozitie apare conjunctia disjunctiva "sau" şi avand in vedere si ordinea stabilita de legiuitor, daca este indeplinita prima conditie (parintii traiesc sau doar unul dintre ei traieste) este exclusa a doua propozitie.
Daca nu era indeplinita prima conditie (nici unul dintre parinti nu traia) se facea aplicabila a doua varianta, iar mostenirea se impartea intre sot si surori, frati.
sotul supravietuitor, in acest caz ,vine in concurs cu clasa a II a de mostenitori, clasa ascendentilor privilegiati si colateralior privilegiati.
sotul va culege 1/3 din masa succesorala, iar ascendentii si colateralii vor culege impreuna 2/3.

Alte discuții în legătură

Succesiunea in cazul sotului supravietuitor marcu_elena2000 marcu_elena2000 in cazul mostenirii apartamentului,in situatia in care nu au existat copii in timpul casatoriei(apartamentul cumparat de ambii soti in timpul casatoriei),mai ... (vezi toată discuția)
Mostenitori legali dariusIII dariusIII conform legii ,fratii sau nepotii defunctului au vreun drept la mostenire atata timp cat sotia inca traieste si nu au avut copii? (vezi toată discuția)
Mostenire frati orber orber Buna ziua! Fratele tatalui meu a decedat in urma cu 2 luni. Am anuntat-o (prin cineva, eu neavand numarul ei de telefon) pe sotia lui de acest eveniment,care ... (vezi toată discuția)