avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1202 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tranzactie judiciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tranzactie judiciara

Buna ziua!As dori, va rog , sa primesc si eu niste raspunsuri la urmatoarea problema: eu si fratele meu am fost chemati in judecata pentru partaj succesoral de catre sora noastra.
Peste doua saptamani avem primul termen de judecata si am decis sa ne impacam.Suntem 3 frati si parintii nostri sunt decedati;masa succesorala se compune doar din terenuri arabile extravilane.Titlul de proprietate este emis pe numele mamei noastre(in calitate de mostenitoare a tatalui nostru-decedat inainte de 1989), care in prezent e decedata de 1 an de zile.
Intrebarile mele sunt:
1.Tranzactia trebuie facuta de un notar sau avocat sau o putem face noi in scris ?Mai exact pe acest document trebuie sa apara numele sau stampila acestor persoane?
2.Am fost sfatuiti sa depunem tranzactia la primul termen de judecata ,astfel incat soara noastra sa-si recupereze taxa de timbru.Cand trebuie sa facem cererea de restituire a taxei de timbru?Odata cu depunerea tranzactiei sau dupa primirea hotararii?In ce cuantum se restituie taxa de timbru , care este temeiul legal si care este procedura efectiva de recuperare?
3.Pentru partajarea acestor terenuri arabile extravilane, este necesar cadastrul sau vreun document de la Cartea Funciara?
Am pus toate aceste intrebari intrucat doresc sa ma informez in legatura cu ceea ce mi-a spus sora mea si nu am nici posibilitati materiale de a consulta un avocat.Aceasta mi-a spus ca vine cu tranzactia redactata asa cum ne-am inteles, si ca eu si fratele nostru trebuie sa o semnam si sa neprezentam cu buletinele la noi la primul termen de judecata si sa ne dam consimtamantul si in fata instantei de judecata.Mai mi-a spus ca o sa primim si noi cate un exemplar de pe tranzactia respectiva, iar hotararea o sa arate exact ca si tranzactia.
Va multumesc anticipat ,tuturor celor care veti avea amabilitatea de a-mi oferi un raspuns!
Cel mai recent răspuns: stancu georgeta , utilizator 14:13, 17 Februarie 2010
Sora are dreptate si probabil, ea are avocat.
Tranzactia o va redacta avocatul, insa dvs. ii puteti spune surorii sa stabileasca o intalnire cu toate partile pentru a vedea tranzactia inainte de termen, asta in cazul in care s-au strecurat ceva greseli, etc. sa poata fi corectate si toti mostenitorii sa fie de acord cu cele scrise acolo.
la primul termen, va veti prezenta toti si veti semna acel act.
Cat priveste schita cadastrala, daca se face si iesirea din indiviziune, ar trebui sa exista o expertiza care sa stabileasca loturile, sa se vada clar ce ii revine fiecarui mostenitor; ulterior, in baza hotararii judecatoresti, fiecare isi poate inregistra proprietatea in cartea Funciara.
Taxa de timbru va fi restituita celui care a platit-o, probabil reclamantei, sora dvs. si instanta va dispune restituirea ei, insa nu va asteptati ca finantele sa dea banii imediat ( important e ca, prin semnarea acestei tranzactii, sora poate sa isi recupereze taxa, chiar daca mai tarziu)
la primul termen cand depuneti tranzactia de care instanta va lua act, solicitati si restituirea taxei de timbru .
aceasta se restituie integral cand partile depun tranzactie la primul termen .
nu este nevoie sa aveti avocat dar verificati f/ bine continutul tranzactiei, inainte de a o semna in fata instantei .
Va multumesc pentru raspuns!Dar as dori sa va spun ca nu exista pentru aceste suprafete schite cadastrale.Sa inteleg ca instanta nu ne va primi tranzactia fara acestea?Noi stim care sunt aceste parcele(ele sunt in total vreo 10 , situate in tarlale diferite).Eu ma gandeam ca tranzactia va arata ce parcele ia fiecare dintre noi;adica lui X ii revine suprafata de ......,situata in parcela ....., tarlaua ........., cu vecinii ............, asa cum apare in Titlul de proprietate;lui Y la fel, fara a mai face cadastru , pentru ca ne-ar costa foarte mult si eu nu am banii necesari efectuarii schitelor cadastrale pentru suprafetele ce-mi vor reveni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de mostenire mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com tata a decedat de 11 ani ,are 2 copii.mama locuieste cu bunica care ia facut act pe casa ei.tata a avut o casa inainte de casatorie neterminata cu 1000 mp(la ... (vezi toată discuția)
Partaj sucesoral stancu  georgeta stancu georgeta Buna seara! Situatia e urmatoarea:sunt parata intr-un dosar de iesire din indiviziune alaturi de fratele meu, reclamanta e sora ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa judiciara de timbru stancu  georgeta stancu georgeta Buna ziua!As dori si eu , va rog, un raspuns la urmatoarea problema: Am fost reclamanta intr-un dosar de partaj succesoral , si la primul ... (vezi toată discuția)