avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se poate schimba judecatorul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se poate schimba judecatorul?

buna ziua!

as avea si eu o dilema:

cum se poate schimba judecatorul la care se afla dosarul meu?

sub ce pretex si cum?

eu am impresia -nu ca lumea ar avea cv expre cu mine- dar prea multe lucruri importante mi-a trecut cu vederea; ba prescrierea, ba ilegalitatea, ba 2 declaratii distincte pe aceeasi problema...si nu inteleg....ba mai mult....azi trebuiau sa se depuna obiectii la raportul de expertiza ceea ce partea adversa a depus doar pt instanta ca noi...probabil nu prea contam, plus ca l-a pus pe avocatul celeilalte parti sa le scrie atunci in sala si nu numai asta ma frapeaza dar vad ca si-a dezvoltat o tactica adica atunci cand partea adversa face cerere si obiectiuni in loc sa zica pe loc si in sala daca le accepta sau nu zice ca ia termen ca sa se pronunte pe..."ele" si..surpriza...seara apar deja admise deci rezolvate pe pagina de internet a justitiei.
este posibil asa ceva?

nu stiu cum sa scap de judecatoarea asta care din 2008 ma tine cu un proces de evacuarea de mi-am iesit din pepeni.

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hopeless1 , utilizator 10:11, 5 Martie 2010
Judecatorul poate fi recuzat:
1. cand el, sotul sau, ascendentii ori descendentii lor, au vreun interes in judecarea pricinii sau cand este sot, ruda sau afin, pana la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din parti;
2. cand el este sot, ruda sau afin in linie directa ori in linie colaterala, pana la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei parti sau daca este casatorit cu fratele ori sora sotului uneia din aceste persoane;
3. cand sotul in viata si nedespartit este ruda sau afin a uneia din parti pana la al patrulea grad inclusiv, sau daca, fiind incetat din viata ori despartit, au ramas copii;
4. daca el, sotul sau rudele lor pana la al patrulea grad inclusiv au o pricina asemanatoare cu aceea care se judeca sau daca au o judecata la instanta unde una din parti este judecator;
5. daca intre aceleasi persoane si una din parti a fost o judecata penala in timp de 5 ani inaintea recuzarii;
6. daca este tutore sau curator al uneia dintre parti;
7. daca si-a spus parerea cu privire la pricina ce se judeca;
8. daca a primit de la una din parti daruri sau fagaduieli de daruri ori altfel de indatoriri;
9. daca este vrajmasie intre el, sotul sau una din rudele sale pana la al patrulea grad inclusiv si una din parti, sotii sau rudele acestora pana la gradul al treilea inclusiv.

Propunerea de recuzare se va face verbal sau in scris pentru fiecare judecator in parte si inainte de inceperea oricarei dezbateri. Cand motivele de recuzare s-au ivit dupa inceperea dezbaterilor, partea va trebui sa propuna recuzarea de indata ce acestea ii sunt cunoscute.

Recuzarea judecatorului se hotaraste de instanta respectiva, in alcatuirea careia nu poate sa intre cel recuzat.
ART. 27 Judecatorul poate fi recuzat:
1.cand el, sotul sau, ascendentii ori descendentii lor au vreun interes in judecarea pricinii sau cand este sot, ruda sau afin, pana la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din parti;
2.cand el este sot, ruda sau afin in linie directa ori in linie colaterala, pana la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei parti sau daca este casatorit cu fratele ori sora sotului uneia din aceste persoane;
3.cand sotul in viata si nedespartit este ruda sau afin a uneia din parti pana la al patrulea grad inclusiv, sau daca, fiind incetat din viata ori despartit, au ramas copii;
4.daca el, sotul sau rudele lor pana la al patrulea grad inclusiv au o pricina asemanatoare cu aceea care se judeca sau daca au o judecata la la instanta unde una din parti este judecator;
5.daca intre aceleasi persoane si una din parti a fost o judecata penala in timp de 5 ani inaintea recuzarii;
6. daca este tutore sau curator al uneia dintre parti;
* Alineatul 6. a fost modificat de ART. 1, alineatul 9. din Ordonanta de urgenta nr. 138 din 14.9.2000
7.daca si-a spus parerea cu privire la pricina ce se judeca;
8.daca a primit de la una din parti daruri sau fagaduieli de daruri ori altfel de indatoriri;
9.daca este vrajmasie intre el, sotul sau una din rudele sale pana la al patrulea grad inclusiv si una din parti, sotii sau rudele acestora pana la gradul al treilea inclusiv.
ART. 28 Nu se pot recuza judecatorii, rudele sau afini ai acelora care stau in judecata ca tutor, curator, consiliu judiciar*( vezi paranteza de mai sus) sau director al unei institutii publice sau societati comerciale cand acestia nu au interes personal in judecarea pricinii.
ART. 29
Propunerea de recuzare se va face verbal sau in scris pentru fiecare judecator in parte si inainte de inceperea oricarei dezbateri.
Cand motivele de recuzare s-au ivit dupa inceperea dezbaterilor, partea va trebui sa propuna recuzarea de indata ce acestea ii sunt cunoscute.
Judecatorul impotriva caruia e propusa recuzarea poate declara ca se abtine.
ART. 30 (1)Recuzarea judecatorului se hotareste de instanta respectiva in alcatuirea careia nu poate sa intrecel recuzat.
(2)In cazul cand din pricina recuzarii nu se poate alcatui completul de judecata, precum si in cazul cand recuzarea priveste pe toti judecatorii unei instante, aceasta se judeca de instanta la care se indreapta calea de atac respectiva.
(3) Recuzarea tuturor membrilor unei sectii a Curtii Supreme de Justitie se judeca de o alta sectie a Curtii Supreme de Justitie.
ART. 31(1)Instanta decide asupra recuzarii, in camera de consiliu, fara prezenta partilor si ascultand pe judecatorul recuzat numai daca gaseste de cuviinta.
(2) Daca recuzarea a fost admisa, judecatorul se va retrage de la judecarea pricinii.
(3)In cursul judecarii cererii de recuzare nu se va face nici un act de procedura.
ART. 32
Incheierea asupra recuzarii se citeste in sedinta publica.
Daca recuzarea s-a primit, judecatorul se retrage si nu poate sa stea de fata la chibzuirea asupra pricinii.
Incheierea prin care s-a hotarat recuzarea va arata in ce masura actele indeplinite de judecatorul recuzat urmeaza sa fie pastrate.
eu va multumesc foarte frumos!

insa nu stiu si nu as avea cum sa demonstrez daca ar fi primit ceva sau de de la partea adversa.
mie mi se pare ciudat dar...sa nu par prea paranoica, dupa situatia care v-am expus-o mai sus exista vreun motiv sa o suspectez??!!

o seara buna!
Puteti solicita stramutarea procesului pe motiv de banuiala legitima ... În anumite situaţii în care judecarea în bune condiţii a unei pricini este sub semnul îndoielii, legea permite transferarea pricinii la o alta instanţa decât cea care, în mod normal, ar fi competenta sa o judece. Daca aveţi calitatea de parte într-un proces civil, aveţi posibilitatea legala de a cere transferarea cauzei la o alta instanţa. Cazurile de stramutare sunt expres prevazute de lege (art. 37 din Codul de procedura civila).
multumesc frumos!
o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuzare instanta AFANFANA AFANFANA In anul 2007 am am facut o plangere penala pentru un fals si uz de fals ,parchetul a emis o rezolutie prin care a fost stabilit actul fals si a condamnat pe ... (vezi toată discuția)
Schimbat judecator stelistul 11 stelistul 11 buna seara, am un dosar , litigiu de munca si as vrea sa schimb judecatorul pentru ca tot acesta mi-a respins un dosar, cum pot face??? (vezi toată discuția)