Intentionez sa introduc o actiune de incredintare minor, dar fara divort si apoi sa ma stabilesc impreuna cu minorul in strainatate. Toti 3 avem statutul de rezident permanent in tara in care intentionez sa ma stabilesc. Tatal nu este de acord cu plecarea si, mai ales, cu stabilirea minorului impreuna cu mine in aceasta tara. Exista vreo solutie in acest caz? Rezidenta permanenta a copilului in tara respectiva poate fi de folos?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri!
Cand exista hotarare a unei instante in acest sens, poate. De regula insa, trebuie dovedit interesul minorului...
Iar stabilirea domiciliului depinde de varsta minorului, tocmai de aia intrebam. Cine stie ce alte date a avut in vedere avocatul care a analizat cazul si care, poate, ne lipsesc noua aici.
Multumesc tare mult pentru raspunsuri.
Inseamna ca aceasta situatie este posibila, totusi, raportata la cazul nostru concret. Chiar ma miram sa imi fi fost propusa o solutie ireala.
Intr-adevar, mi s-a spus ca trebuie domiciliu separat de sot, ceea ce exista deja, dar fara mutatie in cartea de identitate. Sotul este violent atat fata de mine, cat si fata de copil si acesta este motivul principal al separarii. Copilul are 3 ani. Contractul meu de munca nici nu va fi mentionat in procesul de incredintare a minorului. Problema cea mare este cum sa mentin copilul cu mine acolo pentru ca nu se pune problema sa ramana in tara.
Dar sa luam urmatoarea problema impotetica: Un parinte are domiciliul intr-o tara, iar celalalt in alta tara, ambii locuind legal in aceste tari. Copilul este incredintat unuia dintre ei, iar celalalt parinte nu este decazut din drepturile parintesti, deci are dreptul la vizite etc. Cum vedeti rezolvarea acestei situatii pt un copil de 3-4 ani? Imi este greu sa cred ca 2 persoane sunt obligate legal sa locuiasca in aceiasi tara pentru ca au fost casatorite la un moment dat si au un copil impreuna? Cum vedeti rezolvarea acestei situatii dpdv legal pt a nu incalca drepturile parintelui caruia nu i se incredinteaza copilul (mai ales programul de vizite)? Intelegerea parintilor este scoasa din calcul.
Este posibila, nu stim noi insa cate sanse reale are. Nu inteleg eu exact care e ideea sa nu divortati, daca tot sunt motive, pentru ce sa amanati asta? Ca sa mai platiti inca un avocat peste 2 ani?
Procesul nu ar dura mult mai mult si este posibil ca si incredintarea sa treaca de cele 4 luni pe care le aveti disponibile pana la inceperea contractului de munca.
Oricum, situatiile ipotetice depasesc discutiile de aici, sunt atatea probleme concrete la care nu apucam sa raspundem... iar intelegerea parintilor nu este niciodata inlaturata, absolut niciodata. Legal, nu conteaza ca cei doi parinti stau in tari diferite, exista libertatea de miscare a fiecaruia, fiecare e liber sa se mute unde vrea. Cum isi va vizita copilul e problema lui si nu a legii.