avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... functionari publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

functionari publici

Buna ziua
lucrez intr-o institutie publica de 10 ani. In anul 2005 am dat examen pentru a deveni functionar public - asistent treapta 3. In fiecare an am fost la cursuri de perfectionare organizate de INA, de asemenea in fiecare an am primit calificativul maxim.
problema mea e ca nu am fost avansata in treapta conform legiii pina in prezent.
ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 22:48, 18 Februarie 2010
Conform legii, avansarea in treptele de salarizare se face o data la 2 ani, la propunerea sefului de compartiment, prin decizia conducatorului unitatii, in functie de disponibilitatile bugetare. Acum, nu stiu daca seful era obligat sa faca propuneri, insa avand in vedere prevederile legale care stabilesc dreptul functionarului public de a avansa in cariera, mai ales daca au existat calificativele necesare si fond de salarizare suficient...cam trebuiau luate masuri de avansare.
98% din colegii mei au fost avansati. deci fond de salarizare a fost, unii chiar au beneficiat de promovare rapida. am intrebat conducerea care a fost motivul pt care in atitia ani nu am fost avansata, avind in vedere ca intrunesc toate conditiile, mi s-a spus : " iti lipseste ceva..."
de mentionat ca sunt lider de sindicat
oare asta sa fie problema? si daca da
ce ar trebui sa fac?
actiune in instanta?
Faceti o cerere scrisa prin care solicitati avansarea in treapta, motivand vechimea in treapta de salarizare existenta si calificativele obtinute, ca si prevederile legale. Daca nu vi se raspunde, sau vi se raspunde negativ (iar dvs. considerati motivatia institutiei ca nelegala), puteti incerca o actiune in instanta pe calea contenciosului administrativ 554/2004:

Art. 1
(1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.

Art. 8
(1) Persoana vatamata intr-un drept recunoscut de lege sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila adresata autoritatii publice emitente sau daca nu a primit nici un raspuns in termenul prevazut la art. 7 alin. (4), poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea, in tot sau in parte, a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale.
De asemenea, se poate adresa instantei de contencios administrativ si cel care se considera vatamat intr-un drept al sau, recunoscut de lege, prin nesolutionarea in termen sau prin refuzul nejustificat de solutionare a cererii.

Art. 11
(1) Cererile prin care se solicita anularea unui act administrativ individual sau recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei cauzate se pot introduce in termen de 6 luni de la:
a) data primirii raspunsului la plangerea prealabila sau, dupa caz, data comunicarii refuzului, considerat nejustificat, de solutionare a cererii;
b) data expirarii termenului legal de solutionare a cererii, fara a depasi termenul prevazut la alin. (2);
c) data incheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, in cazul contractelor administrative.
(2) Pentru motive temeinice, in cazul actului administrativ unilateral, cererea poate fi introdusa si peste termenul prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de un an de la data emiterii actului.
(5) Termenul prevazut la alin. (1) este termen de prescriptie, iar termenul prevazut la alin. (2) este termen de decadere.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune Roman85 Roman85 Institutia Bisericii ortodoxe Romane nu a dat curs in termdenul legal de 30 de zile la sesizarea mea o pot actiona in justitie pot cere ... (vezi toată discuția)
Contencios administrstiv. caut avocat cu experienta emilia ionescu emilia ionescu Care este procedura de chemare in contencios administrativ a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pentru refuzul tacit de cetcetare a dosarului ... (vezi toată discuția)
Lipsa de raspuns la cerere scrisa muresanflaviu muresanflaviu Va scriu cu rugamintea de a ma sfatui ce sa fac. Sunt medic chirurg, salariat al unei institutii sanitare. Pe data de 22.08.2013, impreuna cu alti 4 colegi, am ... (vezi toată discuția)