avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru servicii intracomunitare

Buna seara,
As ruga un raspuns avizat pentru nebuloasa (cel putin din mintea mea!) creata o data cu OUG109, legata de prestarile de servicii intracomunitare.
Pana acum era totul simplu, daca sunt persoana impozabila si prestez un serviciu (lucrare de instalatii, constructii montaj) la c-da unei firme din UE, dar lucrarea era livrata in Romania, atunci invoice-ul avea TVA, 19%. Acum, locul prestarii e in fct. de sediul economic al beneficiarului (pt persoane juridice impozabile) sau sediul fix.
Daca prestez un serviciu (consultanta inginerie, deci doar manopera)pt. o firma cu sediul economic in Belgia, care mi-a comunicat cod TVA din Olanda, serviciul l-am prestat la un sediu fix din Romania, dar care nu apare nicaieri pe comanda, unde este impozabila operatiunea, in Belgia sau in Romania. Precizez ca plata nu se va face din Romania de la sediul fix, ci probabil din Olanda. Daca operatiunea este impozabila in Romania, factura e cu TVA 19% sau cota din tara beneficiarului? Dar daca serviciul era tangibil?#-o
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 19:32, 18 Februarie 2010
art 133
"(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier;"

Regula generala este cea expusa de dvoastra, dar exista si exceptii. Cititi si verficati daca nu va incadrati la ele. Una dintre ele, cea la care cred ca va incadrati, am citat-o
norme metodologice, pct 13, alin 4
În situaţia în care un prestator stabilit în România furnizează servicii care intră sub incidenţa art. 133 alin. (2) din Codul fiscal către:
a) o persoană impozabilă care are sediul activităţii economice în afara României, dar este stabilită în România prin sediu/sedii fixe, se va considera că locul prestării serviciilor este locul în care beneficiarul şi-a stabilit sediul activităţii sale economice, sau, după caz, un sediu fix situat în alt stat, dacă beneficiarul poate prezenta dovezi suficiente prestatorului pentru a demonstra că aceste servicii au fost prestate către sediul activităţii sale economice, sau către un sediu fix stabilit în alt stat, şi nu către sediul/sediile fixe din România;
Dovezile pe care beneficiarul poate să le prezinte pentru a demonstra că serviciile sunt în fapt prestate către sediul activităţii sale economice sau către un sediu fix pot consta în: contractul şi/sau formularul de comandă care identifică sediul care primeşte serviciile, faptul că sediul respectiv este entitatea care plăteşte pentru serviciile respective sau costul serviciilor este în fapt suportat de respectiva entitate, natura serviciilor permite identificarea, în mod particular, a sediului/sediilor către care serviciul este prestat, orice alte informaţii relevante pentru stabilirea locului prestării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva servicii de cazare sanducatanas sanducatanas S.R.L., proprietara unui hotel, cazeaza lucratori ai unei firme din Bulgaria. Cum se intocmeste factura? Cu sau fara TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Facturare servicii ue adriana_p adriana_p Buna ziua Daca o societate din Romania , platitoare de TVA , emite o factura de prestari servicii de paza catre o societate din Cipru, factura trebuie sa ... (vezi toată discuția)