avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare servicii UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare servicii UE

Buna ziua

Daca o societate din Romania , platitoare de TVA , emite o factura de prestari servicii de paza catre o societate din Cipru, factura trebuie sa contina TVA ?
Locul prestarii serviciului va fi la un obiectiv al clientului din Romania. Mentionez ca am obtinut cod valid de tva al societatii din Cipru.
Societatea din Cipru are si un sediu/sucursala in Romania? Ce statut are socitatea din Cipru in Romania.
Buna ziua,

ART. 133 Locul prestării de servicii
1) În vederea aplicării regulilor referitoare la locul de prestare a serviciilor:

a) o persoană impozabilă care desfăşoară şi activităţi sau operaţiuni care nu sunt considerate impozabile în conformitate cu art. 126 alin. (1) - (4) este considerată persoană impozabilă pentru toate serviciile care i-au fost prestate;

b) o persoană juridică neimpozabilă care este înregistrată în scopuri de TVA este considerată persoană impozabilă.

(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:

a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;

Fiind vorba despre un bun imobil aflat pe teritoriul Romaniei se va emite factura cu TVA
Societatea din Cipru nu are sedii sau sucursale in Romania, ei sunt actionari la acel hotel
Bunul este aflat pe teritoriul Romaniei dar nu este sucursala a firmei din Cipru, ei sunt doar actionari la hotelul aflat pe teritoriul Romaniei, de aceea nu sunt convinsa daca trebuie sa fac facture cu tva sau nu.
TRevin si spun ca intra la exceptii. Sunt servicii impozabile, iar locul prestarii este locul unde se afla bunul imobil, adica Romania. Fiind pe teritoriul Romaniei si fiind serviciu impozabil dpdv al TVA se factureaza cu TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva servicii de cazare sanducatanas sanducatanas S.R.L., proprietara unui hotel, cazeaza lucratori ai unei firme din Bulgaria. Cum se intocmeste factura? Cu sau fara TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Prestare servicii in austria cateldestept cateldestept O societate din Romania presteaza servicii in constructii in Austria. 1.Este necesara inscrierea in ROI? 2.Facturarea se face fara TVA? 3.Este necesara ... (vezi toată discuția)
Tva este obligatoriu de platit daca... ? egidio egidio Am urmatoarea problema,am societate in Romania platitoare de TVA inscrisa in vies lucrez in Italia ca si prestator de servicii,pentru o societate italiana ... (vezi toată discuția)