avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contabilitate PFA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contabilitate PFA

Am un PFA la norma de venit. Trebuie sa tin contabilitate ? Exista riscul unui control financiar si cum ar putea sa decurga daca eu nu tin contabilitate ( evidenta venituri/cheltuieli) ?
Cel mai recent răspuns: Remus47 , utilizator 20:26, 21 Februarie 2010
Trebuie sa aveti Registrul unic de control si sa tineti jurnal de cumparari si de vanzari. Eventual casa de marcat daca livrati bunuri sau prestati servicii direct catre populatie.
un inspector de la administratia financiara mi-a zis ca nu trebuie , avand in vedere ca sunt impozitat la norma de venit .
inspectorul are dreptate ; codul fiscal prevede :
(8) Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă pentru activitatea respectivă.

Impunerea pfa se realizeaza pe doua cai :
1. norma de venit - adica indiferent de cit produceti dvs , aveti de plata un anume impozit determinat in functie de un nomenclator de activitati ( se mai aplica aici niste corectii , nu detaliez)

si
2. in sistem real , adica cum spuneati dvs : venit -cheltuieli x 16%= impozit
Cei in sistem real trebuie sa tina contabilitate .
pct 62 norme metodologice cod fiscal
alin (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.

o evidenta trebuie tinuta, in vederea inregistrarii in scopuri tva, acolo unde este cazul.

evidenta contabila in partida simpla nu se impune, in sensul ca nu se va tine cont de venituri si cheltuieli la calculul impozitului pe venit.
(de ex. amortizarea mijl fixe)

adaug
Deoarece desfasoara activitati economice, o PFA este considerata persoana impozabila conform definitiei preluate din articolul 1251 “Semnificatia unor termeni si expresii” , punctul 18. In calitate de persoana impozabila are obligatii fiscale.
Asa cum rezulta din capitolul 3 “Persoane impozabile”, articolul 127, alineatul 2, activitatile economice se refera la operatiunile desfasurate de producatori, comercianti si prestatori de servicii.
Obligatia de organizare a evidentei fiscale de catre o persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA, inclusiv de catre o PFI rezulta din normele metodologice de aplicare ale articolului 152 “Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici” la punctul 62, alineatul 1.

O astfel de evidenta fiscala consta in intocmirea unui jurnal pentru vanzari si a unui jurnal pentru cumparari in care se consemneaza toate operatiunile economice realizate.

Un alt articol care reglementeaza obligatiile fiscale este articolul 156 “Evidenta operatiunilor”, alineatul 1: “ Persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice.”.

Din acest text de lege constatam faptul ca legiuitorul nu se refera doar la evidenta contabila, ci la evidente in general.
Aceasta obligatie este detaliata la punctul 79, alineatul 1 din normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal, prin care se precizeaza faptul ca fiecare persoana impozabila trebuie sa tina urmatoarele evidente si documente:

 evidente contabile ale activitatii sale economice;

 al doilea exemplar al facturilor sau altor documente emise de aceasta si legate de activitatea sa economica, conform prevederilor de la pct. 76;

 facturile sau alte documente primite si legate de activitatea sa economica;

 documentele vamale;

 documentele referitoare la export, livrare intracomunitara si achizitie intracomunitara;

 facturi si alte documente emise sau primite;

 registrul nontransferurilor de bunuri;

 registrul bunurile mobile corporale primite din alt stat membru al Comunitatii cu scopul expertizarii sau efectuarii de lucrari;

 jurnale pentru vanzari si pentru cumparari.
Toate aceste registre, evidente si documente obligatorii pentru fiecare persoana impozabila trebuie intocmite corect, astfel incat sa permita stabilirea de catre organul de inspectie fiscala a urmatoarelor elemente:

1. valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate pentru fiecare perioada fiscala;

2. valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor efectuate pentru fiecare perioada fiscala;

3. taxa colectata, daca este cazul ;

4. taxa de dedus si taxa dedusa;

Neorganizarea evidentei fiscale poate fi considerata fapta de evaziune fiscala asa cum este reglementata prin legea nr. 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Prin aceasta lege, in categoria contribuabililor se incadreaza orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica care datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat.

Prin obligatii fiscale se inteleg obligatiile reglementate prin Codul fiscal si Codul de procedura fiscala.
Asa cum rezulta din articolul 9, alineatul 1, lit. a “omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate” reprezinta infractiune de evaziune fiscala.

Alte discuții în legătură

Contabilitate intreprindere individuala neculaiemilian neculaiemilian Am infiintat o intreprindere individuala neplatitoare de tva cu norma fixa de venit va rog sa imi spuneti daca imi mai trebuie freun tip de registru contabil ... (vezi toată discuția)
Pfi vs. pfa aiutzy aiutzy Care sunt avantajele si dezavantajele in cazul constituirii in PFI ? dar PFA? (vezi toată discuția)
Registre pfa norma venit lord_costin lord_costin Buna ziua, As dori sa aflu pentru PFA la norma de venit de ce registre am nevoie. Din ce am inteles obligatoriu este doar Registru de Evidenta Fiscala unde ... (vezi toată discuția)