avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor pt nastere, va rog imi trebuie un raspuns ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor pt nastere, va rog imi trebuie un raspuns urgent!

Buna ziua,
Daca sunt in prelungire cic pt a-l 2 lea copil, si nu am solicitat acest ajutor de un sal mediu pe unitate nici pt primul copil, cum fac sa il solicite tatal copiilor la el la firma, fara sa- i fie refuzata cererea?
Mentionez ca vreau sa primim acest ajutor de la el si nu de la mine, deoarece patronul firmei la care am CM suspendata tocmai a decedat, si nu este momentul sa solicit acest drept acum sotiei patronului...
PS: pe 14 copilul implineste 6 luni...

Si pt primul, (care a implinit 2 ani pe 1 feb), mai pot face cerere pana implineste 3 ani?

Stiu ca s-a mai discutat acest subiect, dar nu am gasit nicaieri o situatie in care se face cererea la sot, chiar daca sotia are dreptul...

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 25 Februarie 2010
godspeed a scris:

Aici gasiti raspunsul:
www.avocatnet.ro/content/for... %
Pe scurt, salariul mediu pe unitate se calculeaza dupa formula : suma salariilor brute ale angajatilor / nr. total de angajati ai angajatorului .

am citit raspunsurile, deci se calculeaza totalul din luna in care se acorda ajutorul.
multumesc
am termen pana implineste 3 ani...asa am inteles, si 6 luni are angajatorul termen sa-mi plateasca, corect?

Incorect. In cazul unui drept de natura salariala termenul este de 3 ani. In acest caz, fiind un drept rezultat din clauzele CCM, termenul de prescriptie este de 6 luni.
Termenul de prescriptie pentru ajutorul pt nastere este de 6 luni, calculat de la data nasterii copilului.
multumesc.

sunt multi care spun ca pana implineste copilul 3 ani.
am citit pe mai multe forum-uri subiecte pe tema asta si spuneau ca au aflat dupa un an jum, dupa nasterea copilului, au facut cerere si au primit banii...

Vreau sa spun ca nu se stie despre acest ajutor (putini stiu) si angajatorii care nu cunosc acest drept al salariatului, au dat intr-un final acest ajutor...

(Se greseste, dar in situatia asta in beneficiul salariatului)
Da, exista posibilitatea sa acorde acest ajutor si dupa expirarea termenului de 6 luni prevazut de lege pentru o eventuala actiune in justitie insa acest lucru ramane la latitudinea angajatorului ... in caz de refuz, daca actiunea este depusa dupa expirarea termenului de 6 luni ea va fi respinsa ca fiind prescrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul pt nastere, se plateste de firma , dar cine il suporta? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, pt ajutorul acordat mamei de un sal mediu pe unitate, firma il plateste, dar isi recupereaza banii ulterior de la stat? cum se procedeaza? va ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salar compensator fara contract colectiv Lioness Lioness Buna ziua. Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un ... (vezi toată discuția)