avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Subcomodat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Subcomodat?

Buna ziua. Cum apreciati, comodatarul are dreptul sa dea in subfolosinta gratuita bunul ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 01:53, 21 Februarie 2010
In contractul de comodat sunt stipulate urmatoarele lucruri si anume:
- prin efectul contractului de comodat, comodatarul dobandeste numai dreptul de folosinta asupra bunului, comodantul pastrandu-si calitatea de proprietar.
- comodatarul nu poate insa imprumuta unui tert bunul care face obiectul contractului de comodat, deoarece el detine lucrul exclusiv pentru folosinta proprie.

O zi buna!
Multumesc pentru raspuns.Va rog sa-mi spuneti daca este posibil introducerea unei clauze prin care comodatarul poate da in subfolosinta gratuita bunul ?
Nu este posibila introducerea unei astfel de clauze.
Parerea mea este ca o asemenea clauza e una valabila.;)
Stoica Ioana a scris:

Parerea mea este ca o asemenea clauza e una valabila.;)


Acum cred ca aveti dreptate.
Raspunsul meu initial era dat in baza art. 1.560 Cod civil, dar, dupa ce am citit raspunsul dvs. am recitit din Francisc Deak, Tratat de drept civil, Contracte speciale, vol. III, Univ. Jur. 2007, unde la pag. 14 se mentioneaza: "comodatarul nu poate imprumuta lucrul, caci il detine numai pt folosinta proprie ( art. 1.560 Cod civil), daca partile nu s-au inteles altfel" si la pag. 16:" precizam ca folosinta nu poate fi transmisa asupra unei alte persoane, indiferent cu titlu oneros (locatiune) sau cu titlu gratuit (comodat), daca aceasta prerogativa nu a fost prevazuta expres in contract".

Deci se poate introduce acea clauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat nicusorilinca nicusorilinca buna ziua, speta mea este urmatoarea: eu in calitate de proprietar vreau sa inchei un contract de comodat, prin care cedez folosinta unui bun imobil, unei ... (vezi toată discuția)
Subfolosinta gratuita dumitru2000 dumitru2000 X - comodatar In contrcatul de comodat este sepcificat expres ca "comodatarul are dreptul sa dea, la randul sau, in subfolosinta gratuita catre un tert ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat carcasa carcasa buna ziua, pot sa fac un contract de comodat pentru locuinta unui cetatean strain? pana acum am avut un contract de inchiriere inregistrat la ... (vezi toată discuția)