in cazul in care s-au acordat daune-interese ca urmare a rezilierii unui contract din culpa uneia dintre parti,chiar daca nu este stipulat in contractul comercial dobanzi,se pot percepe dobanzi cu capitalizarea lor daca a trecut mai mult de un an de la data acordarii prejudiciului,printr-o decizie definitiva si irevocabila?
in acest context,pot fi acordate atat reactualizarea sumei(efectuata de executorul judecatoresc) si in acelasi timp a se percepe si dobanda legala(bnr),find un contract comercial intre parti?
multumesc de sprijin
Buna seara,
OF TOPIC = :offtopic:
Dle. Av.Lascoschi,
- intr-adevar raspunsul Dnei. @ Dana Lavinia este corect;
- nu m-ati suparat, totusi
- cred ca mesajul Dvs. estet redundant si neavenit (tocmai pentru ca raspunsul anterior era corect), in sensul ca el si-ar fi avut rostul numai in cazul in care raspunsul precedent era eronat sau incomplet;
- cred, deasemenea, ca trimiterea unui mesaj de tip "DA, este corect (este bine)" poate fi eventual interpretat ca jignitor pentru cel "aprobat" in acest fel;
- daca apreciati mesajul, se poate folosi, eventual, butonul "Aplauda".
Cele de mai sus sunt consideratii personale, in spiritul Regulamentului acestui Forum.
Cu stima,
Al Dvs. EM
Parerea mea este ca o confirmare a raspunsului are utilitatea sa.Astfel de probleme nu sunt cunoscute de toata lumea si lamurirea problemei prin confirmare sau infirmare are acelasi rol lamuritor.
Nu vad nimic jignitor in cadrul unei aprobari lamuritoare.
Cu stima si din partea mea,
avocat Claudiu Lascoschi
doresc sa multumesc pentru promtitudine si corecta informare d-nei Dana Lavinia si d-lui av Lascoschi.
am inteles ca pot solicita atat reactualizarea sumei in raport cu debitul principal(reactualizare care o va calcula executorul judecatoresc) cat si dobanda legala.sunt curios daca si instanta de judecata va privi in acest mod.in ce priveste dobanda,s-a depus deja intampinare din partea debitoarei prin care se aduce drept motivatie ca nu as fi in drept, faptul ca solicitand reactualizarea sumei de bani la debitul principal,nu mai pot percepe si dobanda,fiind in fata unui anatocism.dc cineva a avut o asemenea speta in practica,mi-ar fi de un real folos care a fost motivatia si sustinerea juridica.
Penalitati
aandrra
in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)