avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rog indrumare pentru a beneficia de dreptul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rog indrumare pentru a beneficia de dreptul de uzucapiune. Multumesc!

Situatia este urmatoarea:

Bunicul meu a cumparat de la X un imobil cu teren in 1977. Au facut un proces verbal scris de mana unde se mentioneaza suma platita (nu avem nici o chitanta). La scurt timp au murit si bunicul meu si X. In casa locuiesc de atunci tatal meu si bunica mea.
Inteleg ca dupa atatia ani s-ar putea cere in instanta dreptul de uzucapiune, dand in judecata un mostenitor de-al lui X. Acest drept il merita tatal meu pentru ca el a platit in toti acest ani taxele si impozitele la primarie, toate facturile, a intretinut casa, etc
Problema este ca bunica mea apare ca titular la primarie, iar toate taxele si impozitele au fost platite de catre el, pe numele ei. Facturile vin pe numele ei pentru ca este titular in majoritatea contractelor: Electrica, gaze, etc
Pe noi ne-ar interesa ca tatal meu sa o inlocuiasa si sa devina titular in toate aceste acte. Este posibil? Si daca da, ce anume trebuie facut?
Ea este destul de in varsta, iar tatal meu mai are 3 frati si nu vrem ca dupa decesul ei sa avem probleme.
Va rog mult sa ma indrumati ca sa putem solutiona problema! Va multumesc mult!

Simonna B.
Cel mai recent răspuns: Simonna B. , utilizator 17:47, 23 Februarie 2010
Buna ziua!

In speta data, eu nu as merge pe emiterea ordinului prefectului pentru ca ele se emit destul de greu. Eu as proceda astfel:

Daca vanzarea a avut loc in 1977, terenurile nu se aflau in circuitul civil, deci nu se puteau instraina prin act autentic (la notar). Astfel, respectivul proces-verbal nu prea poate fi invocat in dobandirea uzucapiunii.
Este posibil ca nici vanzatorul, X, sa nu fi detinut , la randul sau, un titlu de prorpietate pe teren sau autorizatie de contruire pe casa.

Referitor la bunica dvs., despre care spuneti ca apare ca titular la primarie, iar toate taxele si impozitele au fost platite de catre tatal dvs. pe numele bunicii, ca facturile vin pe numele ei pentru ca este titular in majoritatea contractelor, verificati in baza carui act figureaza bunica drept titular? In baza procesului-verbal nu cred ca era posibil.

La acest moment, ati putea solicita constatarea uzucapiunii in instanta, chiar daca trebuie sa platesc taxa de timbru lavaloarea de circulatie a terenului, insa in urmatoarele conditii:

- verificati daca bunica este dispusa sa ii lase casa tatalui dvs. si aflati care este atitudinea celorlalti frati ai tatalui fata de posibilitatea ca tatal dvs. sa devina proprietar, daca este recunoascut efortul financiar de pana acum al tatalui dvs. (in caz contrar, tatal dvs. nu are decat posibilitatea de a cere celorlalti pretentii corespunzatoare efortului sau financiar);

- verificati ca bunica sa nu cumva sa apara ca platind o taxa de folosinta pe terenul respectiv, pentru ca atunci se considera ca a posedat terenul in numele altuia (adica este detentor precar, nu proprietar), pentru ca altfel se respinge uzucapiunea;

- verificati daca de pe urma bunicului s-a dezbatut succesiunea, asa cum ati fost sfatuita si de un alt coleg, anterior, pentru a va face apararea in uzucapiune;

- introduceti actiunea in constatarea uzucapiunii, in numele tatalui dvs. si introduceti in cauza si pe ceilalti, adica bunica si fratii tatalui;

- daca puteti, incercati sa demonstrati ca numai tatal dvs. e cunoascut ca proprietar al terenului, ca doar acesta a continuat posesia bunicului dvs. si a indeplinit conditiile cerute cumulativ de lege pentru a uzucapa, iar restul mostenitorilor, inclusiv bunica au o posesie viciata;
(ar trebui sa puteti demonstra ca nu au stat continuu in casa respectiva, schimbandu-si domiciliul, ca nu s-au ingrijit de administrarea si conservarea terenului, ca au fost dezinteresati de imobil... ceva de genul asta - aveti grija ca cele relatate sa nu fie false, ca va puteti trezi cu plangere penala);

- intrucat bunica a posedat si in nume propriu de la momentul cumpararii si poseda si in continuare ca mostenitor al bunicului, fata de aceasta va aparati cu lipsa titlului de proprietate intrucat procesul-verbal nu dovedeste transmiterea valabila a proprietatii terenului.

Doar asa ati putea sa obtineti o hotarare judecatoreasca prin care sa se stabileasca drept unic proprietar al terenului tatal dvs. si sa se constate ca toti ceilalti nu s-au comportat ca adevarati proprietari pentru a putea uzucapa.
Nu e usor, dar puteti avea castig de cauza in sensul in care sunteti interesata.

Succes!
Foarte frumos raspunsul! =D>

E cu dus si-ntors cu bunica, ea si acum mai are un drept propriu daca in '77 erau casatoriti si local erau cunoscuti ambii ca proprietari. E dificil sa treci peste asta. Iar ca mostenitor a acceptat mostenirea, ca sta acolo dupa moartea sotului si e greu sa dovedesti ca nu sta acolo si pentru ca ea crede ca a mostenit.
E greu s-o scoti.
Cu fratii, depinde de mostenire daca s-a dezbatut sau nu...
In primul rand vreau sa va spun, ca am tot respectul si conisderatia pt. dvs., referindu-ma atat la promtitudinea cu care raspundeti, cat si la efortul si timpul acordat!
Revenind la subiect:
1. Nu s-a dezbatut succesiunea.
2. Bunica mea doreste foarte mult ca tatal meu sa devina proprietar. In toti acesti ani el a sustinut-o financiar. Au fost ani cand ea nu a muncit, iar acum are o pensie de 400 de lei. A avut tot timpul un trai decent, datorita lui.
3. Fratii tatalui meu nu au locuit niciodata in acest imobil. Nu au ajutat-o pe bunica din nici un punct de vedere (nici macar telefonic nu se intereseaza de starea ei).
In toti acesti ani, ei au fost de buna-credinta si au avut incredere ca fratii, respectiv copii, stiind situatia nu vor avea pretentii. Dar exista un precedent intr-o situatie asemanatoare (cu alte rude) unde ei nu s-au comportat tocmai moral. Iar acest lucru i-a pus pe ai mei pe ganduri. Asa ca s-au gandit ca e mai bine sa se puna in garda.
Crestineste s-ar considera ca fiind normal ca tatal meu sa ramana proprietar, dar parerea noastra din punct de vedere religios, e in minoritate fata de ce spune legea.
Vom introduce actiunea in constatarea uzucapiunii. Cred ca asta este cea mai buna metoda.
Doua ultime lucruri as dori sa mai stiu: ce acte trebuiesc pentru introducerea acestei actiuni si daca este necesar sau nu sa dam in judecata un mostenitor de-al lui X.
Va multumesc din suflet! Numai bine va doresc!
Simonna B.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face un rol aiurelu36 aiurelu36 Tatal meu a decedat anul trecut,pentru a face succesiunea ,notarul mi-a cerut mai multe documente de la primarie, logic am fost la primarie si am solicitat ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren wolfyman wolfyman Buna ziua. Tata a mostenit un teren (cu o casa batraneasca) de la mama lui iar mama lui il mostenise de la mama ei. Actul de mostenire vechi al bunicii spune ... (vezi toată discuția)
Pe numele cui se obtine titlul de proprietate dupa uzucapiune? izabela_25 izabela_25 Sunt unul dintre cei 3 mostenitori ai unui teren de 300m si o casa in bucuresti, care a apartinut bunicului, dar acesta are doar o chitanta de manadin 1949 cu ... (vezi toată discuția)