avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesor cu titlu particular ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesor cu titlu particular ?

buna seara v-as inreba daca cumparatorul unui imobil are calitatea de succesor cu titlu particular deci avanzii cauza ? imi este opozabila conventia prin care cei care mi-au vandut imobilul sau obligat intr e ei sa respecte o lotizare a imobilului cu care eu nu sunt de acord conventie defapt act sub semnatura privata pe care vanzatorii nu mi-au adus-o la cunostinta in momentul in care eu am cumparat ? la iesirea din indiviziune 2 dintre semnatari vor sa-mi faca opozabila conventia lor eu neviindparte in conventie Ce importanta are faptul ca la incheierea conv din 7 mostenitori au fost prezenti doar 5 fiind vorba despre un bun comun mostenire ?
Cel mai recent răspuns: molul , utilizator 11:22, 23 Februarie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
molul a scris:

... pe care eu o consider inopozabila adica e introdusa impotriva unei persoane cu calitate procesuala pasiva asa e? asta intreb dar citind cele de mai sus mi-am schimbat parerea astept comunicare Multumesc

Ar trebui sa va exprimati simplu si clar, fara a face uz de denumiri de institutii pe care nu le intelegeti, pentru a primi un raspuns la fel de simplu si de clar. Din ceea ce ati scris mai sus rezulta cu claritate un singur lucru: ca faceti unele confuzii.
u.b.i.k. a scris:

1. Nu, cum sa fie succesor cumparatorul ?


adutescu a scris:

E succesor cu titlu particular o persoana care primeste prin testament un bun determinat.


Aveti dreptate, dar numai in masura in care utilizati termenul de "succesor" in inteles restrans (utilizat in domeniul dreptului de mostenire), referindu-va numai la transmisiunile pentru cauza de moarte / la succesori in drepturi mortis cauza.

Dar notiunea de succesiune (succesor) are si un sens mai larg desemnand orice transmisiune de drepturi intre vii sau pentru cauza de moarte. In acest din urma sens cumparatorul este succesor cu titlu particular al vanzatorului (iar vanzatorul autor al cumparatorului. Conventional si lato sensu prin "autor" se intelege persoana care transmite dreptul).

@molul,
Teoria asta am facut-o asa ...de amorul dreptului, cum imi place mie sa spun, dar nu va serveste la mare lucru. Aici sunt intrutotul de acord cu u.b.i.k. - incercati sa exprimati cat mai simplu problema dvs. si lasati teroria in seama noastra.

Spre pilda, eu n-am priceput nimic din exprimarea "3 coproprietari ....7 mostenitori....eu cumparand de la 4".
scuzati-mi exprimarea alambicata dar mi-e greu sa inteleg ca oameni cu experienta d-vs in domeniu sa nu intelegeti situatia data de mine chiar la ora 13 am infatisare la instanta si inca nu stiu daca hartia paratilor imi este opozabila Am descris situatia astfel sunt la partaj judiciar unde exp topo a infatisat instantei 2 schite de lotizare desmembre a terenului prima dupa folosinta a 2 schita facuta dupa intelegerea vanzatorilor inainte de a-mi vinde mie asta inreb accea conventie imi este opozabila ? eu nestiind nimic de ea in momentul cumpararii
molul a scris:

sunt la partaj judiciar unde exp topo a infatisat instantei 2 schite de lotizare desmembre a terenului prima dupa folosinta a 2 schita facuta dupa intelegerea vanzatorilor inainte de a-mi vinde mie asta inreb accea conventie imi este opozabila ?


Daca pun eu ...virgulele in text imi iese asa:
Expertul a facut 2 propuneri de lotizare:
- prima tine seama de modul in care loturile sunt folosite efectiv, in prezent, de coproprietari
- a doua ...(dupa cai verzi) adica tinand cont de o "intelegere" care nu respecta formele legale si care nici macar nu se pupa cu folosinta - adica nici macar aia care au scris-o n-au respectat-o in fapt. (dar este o varianta posibila gasita de expert de ...tras dungi pe aratura = de dezmembrare).

Pai, atunci discutam aiurea despre opozabilitate (eu nu vad nici un drept constituit/transmis de autorul dvs. anterior transmiterii catre dvs. si care sa va fie opozabil).

Daca va convine prima varianta de lotizare, atunci straduiti-va sa convingeti instanta sa tina seama de aceasta aratand ca e mai buna pentru ca ... (si de aici incolo s-a cam terminat cu posibilitate mea de ghicit in stele sau in flacara violet - ca tot e "la moda". Spetele nu se rezolva plecand de la ...hai sa vadem cat de bine putem sa ghicim situatia de fapt, ci sunt necesare date concrete ale situatiei de fapt, altmiteri putem sa batem campii cu toata experinta).

Asta e ideea? V-ar conveni varianta 1? Sau nu va convine nici aceea?
As vorbi daca as sti despre ce naiba trebuie sa vorbesc.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
romascanu, moderator
ei asa ati pus punctul pe i mi-e imi convine varianta 1 iar parati merg pa varianta 2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu pun intrebarile si dv raspundeti- pt cei care vor sa invete Gabriela71 Gabriela71 as dori o definitie mai inteligibila decat cea data de manual la urmatoarele 1.conditie suspensiva 2.conditie rezolutorie 3.conditie pur ... (vezi toată discuția)
Donatie simulata gyoni8 gyoni8 Buna, Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu. intrebari: 1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul? 2.Care ... (vezi toată discuția)
Dovada calitatii de parte interesata sile2011 sile2011 Subiect: Dovada calitatii de parte interesata conform Art. 883 din Noul Cod Civil, la primele doua alineate, scrie: (1) Orice persoana, fara a fi tinuta sa ... (vezi toată discuția)