avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... respingere cerere pe oug.119/2007
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

respingere cerere pe oug.119/2007

Buna ziua! Am un srl, si am prestat servicii la o Societate Agricola (deci nu este srl, ) am incheiat ,,contract de prestari servicii" semnat si stampilat pe fiecare pagina, cu penalitati de intirziere de 1% pe zi, am emis factura la terminarea lucrarii, factura a fost semnata si acceptata,nu a platit si dupa un an de zile i-am trimis convocare la conciliere conf.legii , nu raspunde, si...,, zic eu normal" ma adresez unui av. dupa care fomulam cerere pe 119/2007. face intimpinare -si contesta TOT- adica-factura , ca nu ar fi semnata de el, si ar fi un fals, contractul- ca ar fi existat doar o intentie de colaborare,si nu a fost nici o colaborare, si.... mi se respinge cererea (deocamdata nu stiu motivul, nu am prm. hot.) I N T R E B A R E: 1) dat fiind faptul ca deb. este soc. agr. si nu srl am formulat gresit cererea pe 119 ??? 2) trebuia form. pe oug 5/2001? 3) daca am pierdut pe 119/2007 mai pot form. cerere pe 5/2001? sau merg direct pe drept comun???? 4) care este var. cea mai buna si cu ce sanse? multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Lenush_71 , utilizator 01:33, 24 Martie 2010
daca creanta este certa, adica sa rezulte fara nici un dubiu duntr-un inscris semnat si acceptat de debitor, daca este lichida, adica exprimata in bani si daca este exigibila, adica sa fi ajuns la scadenta, se poate merge si pe OG nr 5... ce ati facut pe legea 119, nu va impiedica sa actionati si pe og 5 si pe comun.. mergeti mai intai pe 5.. dar avocatul dvs,c e pazeste?
Multumesc mult, am vorb. cu av. si el e de aceiasi parere,insa stiti cu e...cand esti la inghesuiala... mai ales ca altcineva, din breasla mia zis ca nu am proc. corect si ca treb. sa merg din start pe comun si ca av. a gresit.... Cand i-am trimis cerere la conciliere am calculat si cerut si penalitatile conf. contract, si mai departe la tribunal, si contractul si factura au fost semnate si acceptate de debitor, deci cred ca e certa, este exprimata in bani-deci lichida, iar scadenta era la data facturarii, si de atunci a trecut un an de zile-deci este excigibila, de asta am ales la 119/2007, si av. a fost surprins de decizie, sa fi influentat dec. faptul ca este soc. agricola si eu comerciala?
ma mai poate ajuta cineva? multumesc anticipat
Bună ziua,
În speță dumneavoastră trebuiesc facute anumite distincții, obiective și subiective.
În privinta distinctiilor obiective:
Legiuitorul român a consacrat o soluție mixtă privind sistemul de clasificare a faptelor de comerț (art.3 C. Com), adaugând la criteriul obiectiv și prezumpția de comercialitate cu privire la toate contractele și obligațiunile unui comerciant (art.4).
Dispozițiile art.6 din C. Com stabilește faptul că există diferențe între regimul juridic aplicabil actelor mixte (caracter comercial pentru una din părți și caracter civil pentru cealaltă parte),
Având în vedere faptul că art.5 din legea 36/1991 mentionează în mod expres că societatea agricolă nu are caracter comercial,
Având în vedere că dispozițiile OUG 119/2007 privind măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultate din contracte comerciale, definește la art.1 noțiunea de "contract comercial", respectiv contractul încheiat între comercianți ori între aceștia și o autoritate contractantă.
Cred că este posibil ca instanța să fi apreciat că raportul juridic încheiat între societatea dumneavoastră și debitorul dumneavoastră (societate agricolă) nu este un raport comercial ci unul civil, si pe cale de consecinta sa va fi respins actiunea.
Personal cred că cele două proceduri vizează situații diferite iar dumneavoastră trebuia să optați pentru varianta OG 5/2001 sau cea a dreptului comun.
Un studiu comparativ între procedurile reglementate de dispozițiile OUG 119/2007 și OG 5/2001 este oportun intrucat doar analizand in detaliu diferentele putem stabili cu exactitate care este abordarea corectă.
Deosebiri:
- OUG 119/2007 vizeaza unele măsuri pentru combaterea întârzierii executării obligațiilor de plată, spre deosebire de OG 5/2001 care vizează o procedură de realizare de bunăvoie sau prin executare silită a creanțelor certe, lichide și exigibile;
- Ordonanța de admitere a cererii creditorului va fi investită cu formulă executorie , potrivit C. pr.civ, în cazul OG 5/2001, spre deosebire de ordonanța de plată care constituie titlu executoriu, în cazul OUG 119/2007.
- Împotriva executării silite a ordonanței de plată, debitorul poate face contestație la executare, potrivit dreptului comun, DOAR pentru aspectele legate de procedura de executare, în cazul OUG 119/2007, spre deosebire de situația reglementată de OG 5/2001, acolo unde contestația la executare poate viza apărări de fond împotriva titlului executoriu, cu excepția cazului în care a fost formulată, potrivit art.8, cerere în anulare împotriva ordonanței de admitere a cererii creditorului.
Asemănări:
- ambele cereri se depun la instanțele competente pentru judecarea fondului cauzei în primă instanță;
- cuprinsul cereri este asemănător (dacă nu identic) pentru ambele cereri;
- în ambele situații instanța va pronunța o ordonanță de plată/ordonanță care va conține somația de plată către debitor, împotriva căreia poate fi formulată o cerere în anulare în termen de 10 zile de la data comunicării acesteia.
- admiterea cererii de anulare atrage anularea ordonanței de plată, respectiv a ordonanței, hotărârea fiind irevocabilă.
- hotărârea prin care este respinsă cererea de anulare este irevocabilă în ambele cazuri

În privința distincțiilor subiective:
Am întâlnit în practică următoarea situație, am depus două acțiuni pe OUG 119/2007, repartizate la două complete diferite. Una a admis cererea iar alta a respins-o. Concluziile le trage fiecare....

Așa cum preciza și domnul avocat Petre, faptul că ați optat pentru această alternativă nu vă împiedică să utilizați celelalte mijloace legale.

Vă doresc succes.
Citind in ...flacara violet :) (pentru ca n-am sub ochi vreun inscris) apreciz ca doua ar putea fi motivele pentru care vi s-a respins cererea.

1. contractul nu este "intre comercianti" (nu suntem in domeniul de aplicare al OUG 119)
2. instanta a considerat ca prin obiectiile invocare, debitorul a contestat pertinent caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, solutia neputand fi decat aceea de respingere pentru ca altfel s-ar transforma procedura rapida (imi vine sa pun ghilimele) prev de OG 119 intr-o veritabila actiune de drept comun. (sau ceva de gen; nu exprimarea conteaza ci ..ideea).

Daca exista o singura idee in hot care bate spre ce am scris eu la pct. 2, atunci va incurcati degeaba si cu OG 5 (n-am spus ca nu o puteti utiliza, zic doar ca exista riscul major sa ajungeti in aceeasi fundatura).
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Og 5/2001 versus oug 119/2007 Emil Lasconi Emil Lasconi Fratilor va rog sa ma ajutati. Am avut o somatie de plata respinsa de judecatorie( inca nu stiu motivele ca nu este motivata ) insa pot sa va spun ca am ... (vezi toată discuția)
Dilema og 119/2007 sau somatia de plata?? YNAA YNAA Este o intrebare adresata celor care au experienta instantelor pe aceasta tema intrucat se pare ca nici instantele nu au o practica unitara. In ceea ce ... (vezi toată discuția)
Ce temei juridic este cel corect? nicoleta_85 nicoleta_85 o societate comerciala semneaza cu o alta societate un contract, prin care prima se obliga sa monteze diferite produse intr-un sediul al celei de-a ... (vezi toată discuția)