avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

In data de 20 feb. mama mea mi-a aratat o citatie ptr.a se prezenta la un proces deschis de sora mea pentru iesirea din indiviziune pentru o suprafata de teren stipulata pe un titlu de proprietate( legea 18) pe care figureaza ca mostenitori doar sora si mama mea titlul fiind emis pe numele tatalui meu defunct in anul 1987. Pana la aceasta data eu nu am cunoscut existenta acestui teren si a titlului de proprietate si consider ca mama si sora mea au procedat cu rea-vointa si intentii ascunse in acest caz.

Va rog sa imi spuneti daca pot deveni parte in acest proces pentru a revendica dreptul de mostenitor? Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 09:07, 24 Februarie 2010
Puteti interveni in interes propriu in respectivul proces, daca aveti calitatea de mostenitor legal al defunctului dvs. tata.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Daca ati dezbatut succesiunea, ar trebui sa va duceti la notarul respectiv sa ii spuneti ca in masa partajabila nu a intrat un imobil, respectiv terenul la care faceti referire. Notarul va cita toate partile si va include in masa partajabila terenul emitand un supliment la certificatul de mostenire.
Daca se rezolva repede aceasta procedura, puteti cu acest supliment sa va prezentati si dvs in instanta, sa interveniti in interes propriu si sa solicitati ca partajarea sa se faca tinand cont si de calitatea dvs de mostenitor.
In conditiile in care prima infatisare a procesului este pe 12 martie, de ce acte am nevoie pentru a deveni parte in proces?
Daca aveti deja un certificat de calitate de mostenitor, va prezentati cu acest document din care rezulta clar interesul dvs propriu in a interveni in acest proces. Cu acest certificat puteti solicita instantei suspendarea judecatii pana la emiterea suplimentului de certificat de mostenire care sa cuprinda si terenul ce face obiectul litigiului.
Daca nu aveti acest certificat, incercati sa demarati procedura dezbaterii succesiuni si sa cereti notarului sa va elibereze o dovada ca pe rolul respectivului birou notarial au inceput procedurile de dezbatere a succesiunii dupa defunctul X. Cu aceasta dovada mergeti in instanta si cereti amanarea/suspendarea procesului pana la emiterea certificatului de calitate de mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune tictac2 tictac2 Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie. Tatal meu a decedat acum 40 de ani. Mama nu a efectuat succesiunea pentru casa si terenul pe care este construita ... (vezi toată discuția)
Solicit o informație despre succesiune: se poate pune în vânzare apartamentul în timp ce se dezbate la notariat? danpower danpower Tatal meu a murit de curand ,mama demult timp aproape 15 ani,se poate face succesiunea la notariat pentru partaj,tin sa mentionez ca am o sora?As mai vrea sa ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala teodorudaniela teodorudaniela Buna seara! Tatal meu a murit acum 12 ani.Noi suntem 3 frati,iar mama traieste .Nu am facut masa succesorala dupa tata si nici nu stim exact ce bunuri a avut ... (vezi toată discuția)