Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: am salariati care lucreaza in ture 12 cu 24, inclusiv weekend. Mai sunt obligata sa le acord cate doua zile libere consecutiv in acest caz? Daca da, practic angajatul nu isi face norma de lucru. Cei la de ITM Bucuresti mi-au zis ca nu, cei de la ITM Cluj mi-au zis ca da #-o
Daca are cineva baza legala sa ma lamuresc si eu.
Va multumesc anticipat!
Deobicei, sistemul de 12 cu 24 este cam asa:
12 cu 24 si 12 cu 48.
Adica:
- salariatul intra la lucru azi la ora 6.00 si iese la ora 18.00
- maine intra la ora 18.00 si iese poimaine la ora 6.00
Dupa care are 2 zile libere. Practic, in 2 zile a lucrat ca pentru 3
Nu puteti sa tineti salariatul fara zile libere. Si sa nu credeti ca in orele libere dintre turele de 12 cu 24 (ture facute la nesfarsit) el se odihneste.
Faceti un calcul si veti vedea ca pe sistemul dvs, intr-o luna salariatul lucreaza mult mai mult decat trebuie. Deci, ar trebui sa-i platiti macar ore suplimentare daca nu-i dati libere.
Salariatul lucreaza astfel : intra in tura la ora 09.00 iese la ora 21.00, a doua zi are liber, a treia zi intra la acelasi program,a patra zi liber, si tot asa. Orele suplimetare sunt platite, de asemenea si sporul pentru zilele lucrate in weekend. Insa cu toate astea, in urma unui control efectuat la punctul de lucru din Cluj, mi s-a spus ca trebuie sa le dau cate doua zile libere consecutiv.
Multumesc,