avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... rca
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

rca

buna seara!
a expirat polita rca ieri. daca vand masina maine, poate cumparatorul sa incheie o asigurare rca pe numele lui pe baza contractului de vanzare?
multumesc si imi cer scuze daca s-a mai postat
Cel mai recent răspuns: Petre Nita , Expert judiciar 08:56, 24 Februarie 2010
Chiar trebuie sa incheie polita rca. Din cate stiu, cand va face inmatricularea pe numele lui, unul din actele solicitate este polita rca.
In momentul cand se face vanzarea si se completeaza formularul tip, se face si mentiunea pe ultima fila a certificatului de inmatriculare ca a fost instrainat catre... si data.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
aurelianx, utilizator
Da! Este obligatoriu sa incheie polita pe numele lui, fara a trece nr.de inmatriculare.Apoi dupa ce inmatriculeaza masina poate sa mearga la asigurator sa-i treaca nr. de inmatriculare nou pe polita. Daca vrea sa inheie polita acum pt. a putea circula, trebuie sa incheie o polita pe minim 6 luni, pe numele vechiului propietar si dupa inmatriculare poate cere rezilierea politei numai dupa ce face alta noua dar banii din rascumparae ii poate primi doar fostul proprietar si sa-i restituie celui care aplatit polita.Din suma platita pt. asigurare se va retine cuantumul perioadei de utilizare a politei pana la reziliere.
pana la urma.. raspunsul este da sau nu?
pe mine nu ma intereseaza daca omul isi face asigurare candva, inainte de inmatriculare sau dupa, sau niciodata pt masina pe care o cumpara . daca o cumpara,poate sa-i dea si foc, cu asigurare sau fara.
pe mine ma interesa daca poate sa-si faca asigurare maine pe numele LUI , imediat dupa intocmirea actului de vanzare, ( o sa mai dureze pana o radiez de la financiar, pana ii trimit actele - el cumpara din buc si pleaca la bacau).
pe numele meu sa faca el asigurare, sa vada omul banii la sfantul asteapta, mai greu, iar eu sa platesc pt 6 luni , sa beneficiez deloc pt ca am vandut-o, sa ma rog de ei sa-mi returneze banii, sa-mi deschid cont bancar doar sa-mi pot primi inapoi banii, nu-mi convine, dar nici n-as vrea ca omul sa mearga fara asigurare pana la bacau...
Da, poate, va dau un extras din ultimele norme ale comisiei de supraveghere a asigurarilor:

"Art. 15
(1) Se considera ca un vehicul este asigurat daca proprietarul sau utilizatorul acestuia are incheiat un contract de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate in limitele teritoriale prevazute la art. 1^1 pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale celorlalte state semnatare ale Acordului multilateral, denumit in continuare asigurarea obligatorie de raspundere civila auto sau asigurarea obligatorie RCA.
(2) Contractul de asigurare RCA se incheie cu un asigurator care are dreptul de a practica pe teritoriul Romaniei asigurarea obligatorie RCA.

Art. 16
(1) La incheierea asigurarii obligatorii RCA pentru un vehicul aflat in evidenta autoritatii de inmatriculare sau, dupa caz, de inregistrare din Romania, asiguratorul este obligat sa emita asiguratului polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor, denumita in continuare polita de asigurare RCA, impreuna cu vigneta si documentul international de asigurare.
(2) In baza unui act aditional, contractul de asigurare RCA poate cuprinde clauze suplimentare, in conditiile in care acestea nu reduc sau nu restrictioneaza drepturile unei parti prejudiciate, ce decurg din asigurarea obligatorie RCA, sau nu contravin prevederilor legale.
Art. 18
(1) Documentul de asigurare obligatorie RCA eliberat de un asigurator RCA in schimbul unei prime platite de proprietarul sau utilizatorul unui vehicul garanteaza, pentru perioada de valabilitate inscrisa, despagubirea prejudiciilor provocate prin accidente de vehicule produse in limitele teritoriale de acoperire, in conformitate cu prevederile prezentelor norme sau cu dispozitiile legislatiei privind asigurarea obligatorie RCA, in vigoare la data accidentului, a statului in care acesta s-a produs.
(2) In limitele teritoriale de acoperire a asigurarii obligatorii RCA se garanteaza, pe baza aceleiasi prime, acoperirea prejudiciilor in conformitate cu legislatia in vigoare din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul de vehicul si cu cel mai mare nivel de despagubire dintre cel prevazut in legislatia respectiva si cel prevazut in contractul de asigurare.
Da, cumparatorul poate sa-si faca asigurare pe numele lui, care intra in vigoare peste 48 de ore de la data emiterii, si este valabila si cu numerele actuale, pana acesta va face transcrierea pe numele sau, a se vedea art. 29 al 2 din Normele RCA la Ordinul 21/2009 al CSA
Art. 29. — (1) Raspunderea asiguratorului RCA incepe:
a) din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea politei de asigurare anterioare, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
b) din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat documentul de asigurare, pentru persoanele care nu aveau o asigurare obligatorie RCA valabila la momentul incheierii asigurarii;
c) din momentul eliberarii documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/ inregistrate.
(2) In cazul instrainarii unui vehicul in baza unor acte civile sub semnatura privata, pentru care exista o asigurare obligatorieRCA valabila, aceasta asigurare ramane in vigoare pana la data dobandirii calitatii de titular al inmatricularii/inregistrarii vehiculului de catre noul proprietar. In cazul in care noul proprietar detine o asigurare obligatorie RCA pe numele sau, aceasta va fi considerata valabila chiar daca nu s-a efectuat procedura de inmatriculare/inregistrare pe numele sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier rouasa rouasa Buna seara! Am fost lovita de un autoturism si am dubla fractura de glezna, am fost operata, iar in spital am fost vizitata de politistii de la politia ... (vezi toată discuția)
Rca sofer, nu proprietar silvia99 silvia99 buna ziua! ce risca un sofer, proprietar de masina, daca incheie polita rca pe numele tatalui sau si nu pe al lui? ce amenda/pnalizare risca daca este prins ... (vezi toată discuția)
Discriminarea rca, dar si preturi exagerate ! andrej andrej Nu vi se pare discriminator faptul ca persoanele sub 30 de ani platesc MULT mai mult pentru o asigurare ? In baza a ce au ajuns ei la concluzia ca persoana X ... (vezi toată discuția)