avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... RCA sofer, nu proprietar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

RCA sofer, nu proprietar

buna ziua!

ce risca un sofer, proprietar de masina, daca incheie polita rca pe numele tatalui sau si nu pe al lui? ce amenda/pnalizare risca daca este prins la volanul masinii sale dar cu rca pe numele tatalui, la un control al politiei si in baza carei legi?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tutuianuflorin , utilizator 15:18, 10 Aprilie 2014
Politia nu are ce sanctiune sa aplice odata ce masina este asigurata. Pe ei asta ii intereseaza, ca masina sa fie asigurata. Nu-i intereseaza cine a incheiat asigurarea. Cu politia nu vei avea probleme.

In schimb, legile asiguratorilor pot fi diferite si cel mai probabil cer ca proprietarul sa incheie polita daca nu exista un contract de comodat.
Adica este foarte posibil ca dupa un accident pentru care esti vinovat, asigurarea RCA sa nu despagubeasca pe cel pagubit, datorita acestei neconcordante.
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
Dragos_T, utilizator
Polita de asigurare se incheie pe numele proprietarului.

Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România

Art. 48. - Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire şi să menţină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum şi să aplice pe parbrizul vehiculului sau în alt loc vizibil din exterior vigneta.

si daca proprietarul masinii ar fi o persoana fara permis? pe numele cui s-ar face rca-ul?
Asigurarea obligatorie RCA nu este conditionata de detinerea permisului de conducere ci de dreptul de proprietate asupra vehiculului.

Asigurarea RCA se face in baza certificatului de inmatriculare in care este inscris numele proprietarului astfel incat nu se poate emite o asigurare RCA nu un alt nume decat al celui din talon.

Mai multe informatii gasiti aici
[ link extern ]
si aici
www.avocatnet.ro/content/art...
intrebarea mea era ce sanctiuni risca proprietarul care incheie rca pe numele tatalui sau ?

Alte discuții în legătură

Asigurare pe numele comodantului AlinAlinAB AlinAlinAB Va salut.Am un autoturism pe care il folosesc in baza unui contract de comodat,pe termen nelimitat.Intrebarea e : ii pot face asigurare pe numele meu?? (vezi toată discuția)
Rca masina Ellen10 Ellen10 Buna ziua.stiti cumva daca se poate sa fac Rca-ul la masina pe numele tatalui, chiar daca masina este pe numele meu? Mentionez ca are procura de utilizator. ... (vezi toată discuția)
Rca ContSters79003 ContSters79003 buna seara! a expirat polita rca ieri. daca vand masina maine, poate cumparatorul sa incheie o asigurare rca pe numele lui pe baza contractului de ... (vezi toată discuția)