avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cat la suta mostenesc?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cat la suta mostenesc?

am si eu novoie de ajutorul vostru.
este vorba de cum se imparte casa bunicii mele.(mama tatalui meu)
bunica mea a murit si urmeaza sa impartim casa in care a lociut , tin sa precizez ca si bunicul meu a murit cu 7 ani in urma.(parintii tatalui meu).mai mult de atat si parintii mei au decedat.
Bunicii mei au avut trei copii-tatal meu si inca doua surori-
Noi sunyem patru frati parintii mei au avut trei copii impreuna si mai mult de atat mama a avut un copil (al patrulea) dintro alta casniciie copiil care nu a fost trecut pe numele tatalui nostru .
fratele meu vitreg poarta numele mamei mele .
eu am 2 intrebari:
1-fratele meu vitreg are de primit ceva din casa buniciilor mei
2-cat la suta imi revine mie si fratiilor mei in parte
Cel mai recent răspuns: avocat Moloman George , Avocat 18:31, 25 Februarie 2010
raspunsul anterior este valabil in continuare, deoarece veniti la mostenire prin reprezentare
Mostenirea bunicilor va fi culeasa de
- fiica lor 1
- fiica lor 2
- nepotii de fiu predecedat (tatal dvs.) care, venind la mostenirea bunicilor prin reprezentarea tatalui lor predecedat, primesc partea ce s-ar fi cuvenit tatalui lor daca acesta ar mai fi fost in viata la momentul mortii parintilor lui.

Fratele dvs vitreg (copilul sotiei tatalui dvs.) nu are ce sa caute in povestea asta pentru motivul ca nu este fiu al tatalui dvs. si prin urmare nici nepot de fiu al bunicilor dvs.

Mai trebuie tinut cont ca aici sunt de dezbatut doua succesiuni succesive.
La mostenirea primului dintre bunicii decedati vine:
- sotul supravietuitor cu o cota de 1/4
- 3/4 descendentii (fiica 1 + fiica 2 + nepotii de fiu predecedat).

E important de cunoscut: 1. ordinea deceselor si 2. daca acea casa a apratinut numai buncii (ori si bunicului) pentru a putea face mai departe socotelile corecte.
Altfel spus aveti in final 1/9 din casa daca aceasta casa a apartinut numai bunicii (nu si bunicului) si daca bunicul a decedat inaintea bunicii).
Altminteri iese ...alta socoteala (alta fractie din bun).
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
romascanu, moderator
In situatia prezentata de dvs. fiul vitreg nu are cum sa mosteneasca nimic din masa succesorala dupa bunici si tata, intrucat tatal dvs. a decedat anterior bunicilor.
Din intreaga masa succesorala dupa bunici vor mosteni:
- fiecare sora a tatalui cate 1/3 parte din masa succesorala a bunicilor
- fiecare copil al tatalui dvs. (adica dvs. si cei 2 frati cosangvini ai dvs.) cate 1/9 parte fiecare. Indiferent fiind de ordinea in care au decedat bunicii, important este daca tatal dvs. a decedat anterior lor.
O zi buna.
avand in vedere ca tatal dvs. a decedat anterior bunicilor, mama dvs. nu va avea nici aceasta cota din mostenirea dupa bunici.
Corect @ teo_dobrean.

In final, daca ne raportam la intregul bun, utilizatorul @ mumuntean_72 va avea tot 1/9 din intregul bun (indiferent de ordinea in care au decedat bunicii).

Nu stiu ce a fost in capul meu cand am scris ultimul paragraf de pe pagina precedenta :"> (sau , ma rog, stiu bine ca stau rau cu ...logica matematica). Asa e, in fond si la urma urmei dupa ce socotim ce socotim ...tot la 1/9 ajungem.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cota mostenire nepoti? Balaurul Balaurul Buna ziua, Va rog un raspuns pentru urmatoarea situatie de mostenire (dupa un unchi decedat fara copii, sotie, testament), asadar: decedatul are - [b]doi ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire  P.alina P.alina Bunica mea a decedat si avea proprietate o casa si niste terenuri.Dansa are 3 copii ,dar numai unul este in viata ,ceilalti 2 respectiv tatal si unchiul meu au ... (vezi toată discuția)
A doua succesiune misi_radu misi_radu Buna ziua! Voi incerca sa fiu scurt. In anul 2001, a murit tata. Sotia supravietuitoare(mama mea vitrega), a deschis succesiunea cerandu-si dreptul asupra ... (vezi toată discuția)