avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Achizitii publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Achizitii publice

Buna ziua
Legat de ISO- autoritatile contractante cer prin documentatii ISO 14001, 18001 pt servicii de proiectare de exemplu.....la serviciile de proiectare iso 14001 si 18001 nu prea au sens ...Exista o baza legala europeana, nationala carea sa imi permita sa contest/ sa imi argumentez aceasta cerinta?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 09:00, 25 Februarie 2010
Art. 178. - (1) In cazul in care, pentru criteriile de natura celor prevazute la art. 176 lit. c) si d), autoritatea contractanta considera ca se justifica impunerea anumitor cerinte minime pe care ofertantii/candidatii trebuie sa le indeplineasca pentru a fi considerati calificati, atunci aceste cerinte trebuie sa fie precizate, conform principiului transparentei, in cadrul anuntului de participare.@
(2) Autoritatea contractanta nu are dreptul de a solicita indeplinirea unor cerinte minime referitoare la situatia economica si financiara si/sau la capacitatea tehnica si profesionala, care ar conduce la restrictionarea participarii la procedura de atribuire.
___________
@Alin. (1) a fost modificat prin art. II, pct. 23 din O.U.G. nr. 19/2009.


Art. 179. - Autoritatea contractanta are obligatia de a respecta principiul proportionalitatii atunci cand stabileste criteriile de calificare si selectie, iar aceste criterii trebuie sa aiba o legatura concreta cu obiectul contractului care urmeaza a fi atribuit. In acest sens, nivelul cerintelor minime solicitate prin documentatia de atribuire, precum si documentele care probeaza indeplinirea unor astfel de cerinte trebuie sa se limiteze numai la cele strict necesare pentru a se asigura indeplinirea in conditii optime a contractului respectiv, luand in considerare exigentele specifice impuse de valoarea, natura si complexitatea acestuia.@
___________
Art. 193. - In cazul in care operatorul economic nu detine un certificat de calitate astfel cum este solicitat de autoritatea contractanta, aceasta din urma are obligatia de a accepta orice alte probe sau dovezi prezentate de operatorul economic respectiv, in masura in care probele/dovezile prezentate confirma asigurarea unui nivel corespunzator al calitatii.
Cereti clarificari privind cele sustinute de catre dumneavoastra.
In cazul in care nu obtineti respunsul dorit puteti depune contestatie la CNSC
Multumesc
pe aceeasi tema.... daca se cere SA 8000(responsabilitate sociala) pentru ofertanti ....se incadreaza la argumentatia/baza legala mentionata de dumneavoastra?
In anumite licitatii se cer aceste certificate altele nu....este la latitudinea autoritatii contractante impunerea acestor certificate?Pe ce criterii se cer acestea ?
Am observat ca in alte tari europene societatile(cele care participa la achizitii publice ) nu au aceste certificate pentru ca nu se cer si ma intreb daca aceste certificare (calitate, mediu, responsabilitate sociala) nu sunt aferente anumitor tipuri de activitati ?
Va multumesc
Autoritatea contractanta este obligata sa ceara ca si documente de calificare doar acele certificate si calificari care reprezinta minimul in lucrarea sau serviciul licitat. Puteti, pentru fiecare documentatie in parte, sa cereti lamuriri deoarece practica este ca autoritatea contractanta sa ceara toate documentele pe care le poseda "preferatii" lor in scopul de a limita accesul la procedura. Personal, sunt de parere ca aceste cerinte sunt uneori exagerate. Vezi art. 179 . Cand aveti indoieli cereti clarificari si explicatii de la autoritatea contractanta -- s-ar putea sa refaca documentatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iso 9001 18001 14001 si 8000 se cer daca si cand vor autoritatile contractante? pe ce criterii se hotaraste? lauraluro lauraluro In anumite licitatii se cer aceste certificate altele nu....este la latitudinea autoritatii contractante impunerea acestor certificate?Pe ce criterii se cer ... (vezi toată discuția)
Experienta similara irinastnciu irinastnciu La un contract de experienta similara privind furnizarea si montarea de camere video nu trebuie sa aibe si un pv de receptie finala? Sc respectiva au prezentat ... (vezi toată discuția)
Cerinte minime de calificare lt lt La cerintele minime cerute prin Fisa de Date a Achizitiei, se mentioneaza: 1) la capitolul IV.3.Situatia economico-financiara (Informatii privind cifra de ... (vezi toată discuția)