avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general calculul coef.K in comertul cu amanuntul
Discuție deschisă în Contabilitate în general

calculul coef.K in comertul cu amanuntul

O S.C. cu obiect de activitate comertul cu amanuntul, are in gestiune atat marfuri cu tva 19% cat si marfuri cu tva 9% (evidenta se tine pe analitice aferente fiecarei cote de tva si la pretul de vanzare cu amanuntul ). Cum este mai corect sa se calculeze coeficientul K :
- la nivelul conturilor sintetice 371,378,4428 , apoi facand descarcarea in functie de vanzarile fiecarei categorii de marfa ?
- sau calculind cate un K pentru fiecare analitic ( avand practic deci 2 cote K) ?

In multe monografii si articole de specialitate, despre descarcarea gestiunii de marfa cu amanuntul , se arata ca, coef.K se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune ( rulaj creditor ct.707) din luna respectiva.....de curand am aflat (tot de pe un forum, nu stiu daca acesta) ca ,coef. K se inmulteste cu total rulaje creditoare ct 707 , apoi facandu-se diferenta dintre suma rezultata si rd378 , pentru a se stabili adaosul aferent iesirilor din luna. Care este varianta corecta ?
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 18:37, 28 Februarie 2010
Coeficientul nu are in vedere TVA , deci nici cota de TVA. Dar gestiunile tinute in functie de cota aceasta pot avea cote diferite de adaos comercial, rulaje diferite (spre exemplu sa nu aiba sold zilnic) . Daca doriti sa aveti o informare fidela, diferentiata in functie de gestiuni si desigur de interes, puteti calcula coeficienti diferiti. Cum la fel de bine puteti calcula si un singur coeficient. Nu uitati - K-ul este o conventie - la o gestiune goala tot adaosul comercial a fost inregistrat pe cheltuieli.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog daca se poate vreau raspunsul urgent virlanaurelian virlanaurelian cum pot afla coeficientul k pt un magazin mixt adica un pfa va multumesc (vezi toată discuția)
Descarcare gestiune gabitza1980 gabitza1980 Buna ziua.Am si eu urmat.situatie: 1.o societate neplatitoare de TVA care desf.comert.cu amanuntul : CANT.=25 BC P.U = 1.3 RON/BC ... (vezi toată discuția)
Descarcare gestiune anairam_unid anairam_unid Buna ziua, Am o firma care are comert cu amanuntul insa a vandut doar cu factura ,firma este neplatitoare de tva.Intrebarea mea este cum se descarca ... (vezi toată discuția)