avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale iesire administrator firma in insolventa
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

iesire administrator firma in insolventa

buna
am o intrebare. Firma se afla in insolventa, sunem 2 asociati 50-5,0 ambii administratori, administrator special sunt eu.
intrebarea este: daca eu as putea sa ies ca si admministrator si sa cesionez la colegu partea mea
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 14:17, 1 Martie 2010
Dpdv legal se poate , dar nu vad nici un avantaj
de exemplu daca eu nu mai vreau sa continui aceea activitate, de fel.
si toata raspunderea trece pe celalalt administrator, si care ar f dezavantajele daca ziceti ca nu vedeti niciun avantaj?
molnarjoe a scris:

de exemplu daca eu nu mai vreau sa continui aceea activitate, de fel.


Ce activitate? Ca doar firma a intrat in insolventa.

molnarjoe a scris:

si toata raspunderea trece pe celalalt administrator


Legea privind procedura insolventei, la art. 138 spune:

(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin. (1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.

Deci, daca din raportul intocmit de lichidator rezulta ca dvs, in calitate de actual (sau fost) administrator, ati savarsit una din faptele enumerate la lit. a) - g) veti raspunde.
Prin urmare, raspunderea pentru faptele care au cauzat starea de insolventa a societatii nu ramane doar pe umerii colegului dvs.
deci pe scurt.
Eu am cerut intarea in insolventa al firmei. Iaracu maaflu in pozitiade anuavea indeajuns bani ca sa traiesc si eu cusotie si copil. si as dori sa las pe colegul care detine momentan 50 %.singurel fiind singur fara familie
neavand nimic pe nume.
iar eu efectiv sa caut loc de munca.
iarintrebarea este ddacca pot sa ies.si daca pot sa am probleme eventual atat pt perioada in care am f administrator catsi dupa dacac umva chiar inntra in faliment firma.
molnarjoe a scris:

iarintrebarea este ddacca pot sa ies.


Da.

molnarjoe a scris:

iarintrebarea este daca pot sa am probleme.


Da.

Alte discuții în legătură

Probleme societate desfiintata kinder2013 kinder2013 Buna ziua, In anul 2010 a fost desfiintata societatea(SRL) de la Registrul Cometului, prin nedepunerea declaratilor.Fiscul a propus spre insolventa firma , ... (vezi toată discuția)
Raspundere administrator giglesionut giglesionut am devenit asociat unic si administrator al unui srl iar in aceeasi zi am dat procura notariala fostului asociat unic si administrator prin care acesta avea ... (vezi toată discuția)
Insolventa Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Impreuna cu sotul meu detin un SRL (un bar ), fiecare detinem 50% din partile sociale si sintem administratori si asociati . Avem ... (vezi toată discuția)