Institutia reabilitarii de drept exista si la implinirea termenului in mod normal trebuie sa se opereze in cazierul fiecarei persoane care beneficiaza de aceasta, insa nu in toate cazurile se opereaza , astfel ca este necesara in acest sens o actiune pe rolul instantei.Inteleg ca aveti o condamnare, reveniti cu datele exacte pentru a va sfatui in mod corect si complet.
Am aceeasi parere cu a lui Simonet.
In cazul in care suntem in situatia reabilitarii judecatoresti, lucrurile sunt clare, trebuie sa te adresezi instantei de judecata si dupa pronuntarea hatararii aceasta se comunica biroului de executari penale, care la randul lui comunica IGPR-ului Serviciu Caziere.
In cazul in care suntem in situatia unei rebilitari de drept, in mod normal ar trebui fara interventia instantei de judecata sa se opereze in cazier, insa din pacate nu este mereu asa. In practica judiciara am intalnit situatii i care a trebuit sa promovez la instanta de judecata o cerere prin care sa se constate ca a intervenit reabilitarea de drept, fara a mai administra alte probe (binenteles inafara de hot de condamnare si o adresa pentru comunicarea cazierului) pentru ca cei de la cazier sa efectueze modificarile necesare in cazier.
Aici ,vorbim de cazierul judiciar ce se comunica persoanei si altor institutii, dar mai exista un cazier ,,operativ" in care va aparea mereu condamnarea suferita, chiar daca a intervenit amnistia sau gratierea.