avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordarea de sporuri in sanatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordarea de sporuri in sanatate

Lucrez la un Spital orasenesc ca asistent medical principal la Camera de garda.In afara de sporul de vechime si sporul de ture nu primesc niciun alt spor,in timp ce colegii mei de pe sectii,din tot spitalul, primesc un spor in plus de 15%.Jurista Spitalului ne-a argumentat ca nu primim acest spor deoarece in ord. 721/2005 al ministrului sanatatii primesc acest spor numai cei din CPU(Compartiment Primiri Urgente) si UPU(Unitate Primiri Urgente) iar notiunea de Camera de garda nu este mentionata,dar noi rezolvam aceleasi urgente ca si la CPU sau UPU,venind in contact cu tot felul de boli(TBC,HIV-SIDA,Hepatita,accidente...etc.) Va rugam sa ne spuneti daca meritam acest spor si daca da,cum trebuie procedat. Mentionez ca in judet exista un alt Spital orasenesc in aceeasi situatie,iar colegii mei de la Camera de garda din acel Spital primesc acest spor inca din 2005.
Va multumim.
Cel mai recent răspuns: camelia_d24 , utilizator 11:25, 25 Aprilie 2010
Este foarte greu sa va spunem noi daca aveti dreptul la acest spor sau nu.
Trebuie sa vedeti in primul rand ce scrie in contractul colectiv la nivel de unitate si de ramura, cum este incadrarea facuta si cine primeste acest spor.
Recomandarea mea ar fi sa solicitati sprijinul sindicatului si sa vedeti dupa cum puteti proceda.
In Ordinul NS nr.721/2005 cu modificarile si completarile ulterioare nu a fost prevazul un spor pentru conditii de munca la camerele de garda din spitale , deci nu aveti cum primi acest spor . Pentru UPUI si CPU sunt prevazute sporuri de 75% si respectiv 50% , in aceste sectoare se presupune ca se primesc dar se si trateaza urgentele pana la restabilire sau pana la internare in celelalte structuri . Prin camerele de garda se primesc si se interneaza pacientii , nu raman in aceasta structura .
Eu nu spun ca nu meritati un spor de 15% , dar daca legislatia in vigoare nu-l prevede , nu aveti cum il primi .
Nu stiu daca in cunostinta de cauza ati facut afirmatia ca prin camerele de garda doar se primesc si se interneaza pacientii.Lucrez intr-o camera de garda dotata exact ca un compartiment de primire urgente unde pacientul ramane pana la stabilizarea sa ceea ce inseamna uneori o ora,alteori o zi,cat este nevoie pana se decide conduita.Este deci nedrept sa se vehiculeze ideea ca o camera de garda este doar un fel de birou unde se face doar scriptologie.Aici chiar se lucreaza si nu este deloc usor.Legislatia in vigoare nu prevede nici un spor tocmai pentru ca se vehiculeaza asemenea idei.Poate s-ar impune si putina munca de teren .
Am facut afirmatia in cunostinta de cauza . Daca la dvs. este organizat altfel serviciul din camerele de garda , e altceva . Normal aici nu trebuie sa se trateze urgenta , ea trebuie preluata de specialitatile respective . Tocmai de aceea , Ministerul sanatatii nu a acordat sporuri , este o greseala de organizare .
Sustineti ca este o greseala de organizare la nivelul unitatii noastre?Si atunci la spitalul unde lucreaza colegul barjovanu de mai sus ce este?Tot o greseala de organizare?Si investitia de zeci de mii de euro care s-a facut pentru dotare in toate structurile de primire urgente inclusiv camera de garda de la spitalul nostru a fost o eroare a ministerului?
Mi-as dori ca pe acest forum sa intre cat mai multi colegi in aceeasi situatie.Poate se schimba ceva

Alte discuții în legătură

Plata sporuri urgente in sanatate elena1020 elena1020 Lucrez ca asistent medical in sectia boli infectioase care apartine de spitalul judetean de urgenta. Cladirea este separata de spitalul judetean de urgenta, si ... (vezi toată discuția)
Legea 304/2008 atlantiana atlantiana Am aflat de curand de existenta Legii 304/2008 (M.Of. nr.848/17 decembrie 2008) si am citit-o. Am vazut ca prevede un spor de incordare psihica de 25% pentru ... (vezi toată discuția)
Munca in mediul toxic Radiologie Radiologie Buna ziua, Intrebarea vine din partea intregului personal de asistenti medicali RADIOLOGIE , din Spitalul Clinic de Urgenta BAGDASAR ARSENI - ... (vezi toată discuția)