avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie administrata dupa bunul plac si dupa interese
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie administrata dupa bunul plac si dupa interese

Incerc de aproximativ doi ani sa conving membrii asociatiei sa intram in programul guvernamental de reabilitare termica derulat prin primarie, dar nimeni din bloc nu vroia. In septembrie 2009, Adunare Generala fulger! Presedintele si administratorul prezinta o oferta de reabilitare pe cont propriu. De programul Primariei nici nu au vrut sa auda, din contra l-au denigrat din toate puterile. Desi cunosc foarte bine derularea programului (prin natura serviciului meu) nu au vrut sa ma asculte. Atunci pe loc, au convins lumea sa semneze pentru reabilitare pe cont propriu, prezentand si niste liste cu costuri aproximative, calculate in functie de suprafata exterioara a fiecarui apartament (care cata mp de perete are pe exterior). Am spus ca nu este corect si ca trebuie impartit pe cota indiviza. Nici vorba, nu au stat de vorba cu mine. S-a incheiat contractul si in cateva zile a inceput lucrarea. Trebuie sa mentionez faptul ca apartamentul meu este pe capat de bloc, 4 camere, am pereti pe trei laturi ale blocului, iar administratorul si presedintele locuiesc pe scara din mijloc tot la 4 camere, cu o suprafata ceva mai mare decat a mea, ei platind insa jumatate din suma care mi-ar fi revenit mie. Dupa mai multe discutii cu presedintele si administratorul, (a se citi cearta si insulte incasate), am depus o adresa la Primaria - serviciul Asociatii de locatari prin care solicitam un solutionarea problemei. Neprimind raspuns de la Primarie, in a 45-a zi de la Ad.Gen am contestat Hotararea in instanta. Rezultat:
1. Primaria s-a miscat mai incet, dar finalmente a declansat un control general, al carui rezultat a fost constatarea faptului ca nu se tine nici un fel de registru (ceva cu fond de rulment in creion...), repartizarea cheltuielilor nu se face, corect, nu s-a depus nici o situatie a soldurilor (activ/pasiv) vreodata, etc., etc. S-a cerut conformarea in 30 de zile
2. In instanta procedura curge, dar curge extrem de incet (prima infatisare 27 ianuarie, urmatoarea 24 martie...)
Ce a urmat: presedintele a demisionat, administratorul a demisionat. Dupa discutii administratorul s-a intors ca sa-si termine treaba nefacuta colicitata de primarie :trebuie sa intocmeasca toate registrele retroactiv, habar nu are, nu stiu cum sa scanez un model sa va atasez opera lui de arta, iar situatia soldurilor nu a reusit sa o faca (nu intelege ce inseamna activ si pasiv si neavand registre nu stie sa calculeze corect soldurile)
Pe mine m-au ales deocamdata vicepresedinte, nimeni nu vrea sa fie presedinte (maine am convocat adunarea generala pentru alegerea presedintelui pentru ca expira cele 90 de zile in care poate exista un vicepresedinte.
Lumea nu mai vrea sa continue reabilitarea (s-a facut fata blocului dinspre strada, acum ar trebui sa facem spatele), sumele au fost adunate aiurea, fara o lista de plata afisata, ar trebui sa le reampartim pe cota parte dar nimeni nu vrea (cativa cred ca m-ar linsa pentru tot tapajul pe care l-am facut). Cu blocul reabilitat pe jumatate nu stiu daca mai putem intra in programul primariei(?). Apropo, cartea constructiei nu mai exista....
Deci..... ce ma sfatuiti sa fac??????????????
Pai nu mai faceti niciun fel de masuratoare. Ramaneti pana unde spuneti Dv. ca incepe distractia. Adica impartirea sumei achitate la constructor la cota-parte indiviza si apoi sa scadeti ce a achitat fiecare si ramane la fiecare apartament ce mai are de plata.
Daca intrati in amanunte si in masurare de lucrare facuta n-o sa mai terminati in veci...si veti nemultumi pe toata lumea.....dar macar asa, nemultumiti pe toata lumea ...mai simplu.
Daca nu ajungeti sa va intelegeti cu proprietarii, chemati-i in discutii pe toti nemultumitii sa va sugereze ei solutia. :)
Stiti...e usor sa vorbesti, dar cand e sa pui "osul la treaba" multi se lasa pagubasi!
Avand in vedere ca in discutie este intretinere parti comune, entitatea juridica asociatia de proprietari trebuie sa se implice concret ,iar comitetul sa dispuna o masura general valabila tuturor proprietarilor.
Fara hotarare concreta,ulterior pe considerent financiar,vor aparea dispute,in parte justificate
Problema este ca ani de zile au mers asa, cu imparteala la mica intelegere, iar acum nu vor sa priceapa faptul ca legea e alta. Mi s-a aruncat in fata ca unii stau de 30 de ani in acest bloc, iar eu care am venit doar de 6 ani, m-am gasit desteapta sa le stric buna convietuire, ca de fapt sunt ultima venita si nu am nici un drept. Nu pot sa obtin o Hotarare a Adunarii Generale, pentru ca nimeni nu o semneaza in forma in care pun eu problema.
In cazul recalcularii anveloparii pe cote indivize, scad cheltuielile doar la 8 apartamente din bloc (cei de pe capete). La restul proprietarilor cresc, deci ei nu vor accepta in ruptul capului sa modifice hotararea din septembrie. Probabil ca va trebui sa astept sentinta actiunii depuse in justitie.
Pe de alta parte, Primaria a somat reprezentantii asociatiei sa intre in legalitate, in caz contrar vor suporta "actiunile coercitive prevazute de lege". Pai presedinte nu avem, vicepresedinte sunt eu.
Diseara este programata Adunarea generala.M-am gandit sa accept eu sa fiu presedinte daca nimeni nu vrea, dupa care demit administratorul, angajez unul competent, refac toate calculele si dupa aceea astept sa mi se sparga geamurile sau sa mi se taie cauciucurile.
Apropo, un presedinte poate demite administratorul fara acordul comitetului executiv?
Si inca ceva...Daca statutul si acordul de asociere au fost facute acum vreo 15 ani pe vremea cand era altfel legislatia, nu ar trebui sa fie obligatoriu actualizat? Pentru ca acum, apar prevederi care sunt contrare legii (de exemplu penalitati 0,5% sau cheltuieli cu administratorul si femeia de servici impartite la nr. persoane sau multe altele). De asemenea, in acordul de asociere apar ca membrii persoane care nu mai locuiesc de mult in bloc, iar cele care s-au mutat ulterior in bloc nu figureaza. Eu tin minte ca am facut o cerere sa devin membru al asociatiei atunci cand m-am mutat si am achitat fondul de rulment, dar se pare ca nu s-a operat nimic in acordul de asociere, nu figurez ca membru.
soricluj a scris:

Problema este ca ani de zile au mers asa, cu imparteala la mica intelegere, iar acum nu vor sa priceapa faptul ca legea e alta. Mi s-a aruncat in fata ca unii stau de 30 de ani in acest bloc, iar eu care am venit doar de 6 ani, m-am gasit desteapta sa le stric buna convietuire, ca de fapt sunt ultima venita si nu am nici un drept. Nu pot sa obtin o Hotarare a Adunarii Generale, pentru ca nimeni nu o semneaza in forma in care pun eu problema.

Pe de alta parte, Primaria a somat reprezentantii asociatiei sa intre in legalitate, in caz contrar vor suporta "actiunile coercitive prevazute de lege". Pai presedinte nu avem, vicepresedinte sunt eu.
Diseara este programata Adunarea generala.M-am gandit sa accept eu sa fiu presedinte daca nimeni nu vrea, dupa care demit administratorul, angajez unul competent, refac toate calculele si dupa aceea astept sa mi se sparga geamurile sau sa mi se taie cauciucurile.
Apropo, un presedinte poate demite administratorul fara acordul comitetului executiv?
Si inca ceva...Daca statutul si acordul de asociere au fost facute acum vreo 15 ani pe vremea cand era altfel legislatia, nu ar trebui sa fie obligatoriu actualizat? Pentru ca acum, apar prevederi care sunt contrare legii (de exemplu penalitati 0,5% sau cheltuieli cu administratorul si femeia de servici impartite la nr. persoane sau multe altele). De asemenea, in acordul de asociere apar ca membrii persoane care nu mai locuiesc de mult in bloc, iar cele care s-au mutat ulterior in bloc nu figureaza. Eu tin minte ca am facut o cerere sa devin membru al asociatiei atunci cand m-am mutat si am achitat fondul de rulment, dar se pare ca nu s-a operat nimic in acordul de asociere, nu figurez ca membru.

Hotararea adunarii generale trebuie sa respecte limitele legii in vigoare .
Administratorul poate fi demis in conditiile constatarii si consemnarii de incalcari ale obligatiilor contractual prevazute si asumate in raportul incheiat cu asociatia de proprietari
Avand in vedere situatia neclara a sumelor financiare percepute si utilizate,de administrator ,apreciez necesara o verificare a activitatii financiar contabile .
Se impune reactualizarea prevederilor si a persoanelor real existente in imobil
Succes la adunarea generala
Administratorul este demis de presedinte in consens cu votul majoritar al membrilor comitetului. Dar ca sa nu va mai conformati, ca tot n-aveti cu cine, eu zic ca puteti sa-l demiteti, dar nu inainte de a va asigura ca ati gasit pe cineva cu adevarat competent, pentru ca la Dv. in bloc e treaba multa de facut.
Da, statutul trebuie modificat, dar sa stiti ca tot la judecatorie trebuie facuta aceasta operatiune.
In privinta acordului de asociere, acesta a fost completat la data infiintarii asociatiei. Despre completarea lui nu stiu sa existe vreo prevedere legala, in afara de aceea ca in cazul unui proprietar care doreste sa intre in asociatie se face ceea ce ati facut si Dv. - o cerere.
.......................
Vechimea in bloc nu este o calificare de proprietar, adica nu exista proprietari universitari, proprietari-conferentiari, proprietari-asistenti, proprietari-ucenici sau proprietari-sugari.
Calitatea de proprietar ti-o da contractul de vanzare-cumparare care iti atesta proprietatea, iar stiinta despre cum se administreaza si conduce o asociatie, aplicand legile, nu are nicio legatura cu vechimea in bloc, ci cu stiinta de carte.

Alte discuții în legătură

Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Cum schimbam presedintele comisiei de cenzori si administratorul? cristina-ionescu cristina-ionescu Buna ziua, Blocul in care stau se confrunta cu diverse probleme si as vrea sa fac ceva in privinta aceasta pentru ca nu prea are cine. Sa incep cu ... (vezi toată discuția)
Acoperisul, parte comuna ivanvintilica ivanvintilica Buna seara. Locuiesc intr-un bloc cu 140 apartamente pe o scara cu P+4 etaje.Ocup un apartament la etajul4. Problema mea este ca izolatia de sus s-a deteriorat ... (vezi toată discuția)