avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia comunitara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia comunitara

Buna ziua,

Tatal meu, in varsta de 62 de ani, a muncit 3 ani si 4 luni in Italia si peste 30 de ani in Romania.
In calcularea pensiei, s-au luat in considerare si comparat, atat pensia comunitara, aferenta vechimii de 3 ani si 4 luni din Italia, cat si cea corespunzatoare celor 30 de ani de munca din Romania.
Deoarece pensia comunitara era mai avantajoasa, diferenta intre ele fiind de circa 8 lei i s-a acordat aceasta pensie, conform celor 3 ani si 4 luni de vechime din Italia. Cum e posibil ca statul roman sa nu plateasca niciun leu unui cetatean care a platit taxe si impozite peste 30 de ani?
Nu ar trebuie ca aceste pensii sa se cumuleze ptr ca practic a platit taxe si intr-un stat si in celalalt?
Astept cu deosebit interes raspunsul celor in masura sa ma ajute.
Cel mai recent răspuns: mihailefter , utilizator 18:58, 2 Martie 2010
Cred ca nu ati inteles ca pensie comunitara inseamna luarea in calcul la pensie, prin cumul, atat a stagiilor realizate in Romania cat si a celor realizate in Italia, stat cu care avem conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale. Cititi si art. 8 din Legea nr. 19/2000.

S-a comparat pensia comunitara, adica total stagii realizate in Romania si in Italia, cu pensia pentru anii lucrati in Romania. In mod evident, pensia comunitara este mai avantajoasa.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc mult ptr raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza anii lucrati in strainatate? yaherra yaherra Eu lucrez in italia cu contract de munca,si as vrea sa stiu ,la pensionare,cum se calculeaza acesti ani, ce procent se da,daca aici salarul meu e de 800 ... (vezi toată discuția)
Pensia comunitara se cumuleaza cu pensia nationala? VALI_M VALI_M As vrea sa va prezint o speta: O persoana s-a pensionat dupa ce a ajuns la o vechime de 36 de ani in Romania cu o pensie de 830 lei pe luna. Aceeasi persoana ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare completat cu perioada lucrata in strainatate cpecete cpecete Am 60 de ani impliniti şi o vechime în muncă de 25 ani împliniţi, din care 21 de ani grupa II de muncă. De la 45 de ani am lucrat în Italia în diverse ... (vezi toată discuția)