avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune p.s.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune p.s.

Ce parere aveti despre urmatoarea solutie in cazul unei cesiuni de ps- acceptata de Registrul Comertului si de Finante-: un asociat unic persoana juridica vrea sa cedeze toate p.s. pe care la detine la SRL catre mai multe persoane fizice. Deoarece :
1.pretul de v-c este mult superior valorii nominale a p.s. iar plata nu se poate face decat in rate,
2. la Registrul Comertului nu se pot inregistra noii asociati decat daca au achitat integral p.s. pe care le-au dobandit, iar ei vor sa figureze ca asociati fara sa mai astepte ani pana la plata integrala,
s-a adoptat urmatoarea solutie: se incheie un ct.de cesiune pt.toate p.s. la valoarea nominala si acesta se inregistreaza la registrul comertului ( astfel dobanditorii p.s. pot fi inscrisi in registrul ca noii asociati ai respectivului s.r.l.)i iar separat se incheie intre parti un alt contract unde se stipuleaza valoarea reala de vanzare-cumparare, esalonarea la plata, faptul ca transferul dr.de proprietate asupra p.s. catre noii asociati s-a facut odata cu incheierea contractului de cesiune si plata avansului,etc. Acest al doilea contract va fi prezentat si la Finante pt.stabilirea si plata impozitului aferent .Cine a intalnit in practica un caz similar sau asemanator si daca aceasta simulatie vi se pare legala?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 20:58, 13 Decembrie 2006
sa nu confundam valoarea nominala a partilor sociale , care este constanta, cu pretul la care se cesioneaza partile sociale! Iar ORC are treaba cu pretul de cesiune al p.s. deoarece potrivit codului fiscal diferenta pozitiva intre pretul de cesiune si valoarea nominala se impoziteaza, iar ORC trebuie sa aiba dovada platii respectivului impozit pentru a inscrie noii asociati in registrul comertului. In ceea ce priveste actul aditional si faptul ca acesta se inscrie la ORC si nu ct.de cesiune, revin si arat ca la ORC Cluj actul aditional de modificare a asociatilor si a aportului la c.s. cuprinde in contextul sau obligatoriu contractul de cesiune care a dus la respectivele modificari.
o fi la voi la Cluj dar am f.multe acte aditionale si nici odata nu mi s-a cerut sa prezint contractul de cesiune.
Ce treaba are ORC cu finantele?#-o
art.67 alin.3 pct.2 lit.b-cod fiscal:" in cazul castigurilor determinate din transferul ...partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului. Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului, la fiecare tranzactie, impozitul fiind final. Transmiterea dr.de proprietate asupra ...partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului ...operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pt.transcrierea dr.de proprietate asupra partilor sociale... la registrul comertului...indiferent daca plata se face sau nu esalonat" . DE ACEEA ORC VREA CT.DE CESIUNE PT.CA NU ARE DREPTUL SA INSCRIE TRANSFERUL DECAT DACA FACI DOVADA CA S-A VIRAT IMPOZITUL! Si nu cred ca ORC Cluj interpreteaza altfel legea decat restul ORC din tara.Probabil ca dvs ati avut doar cesiuni la valoarea nominala cand desigur nu se punea problema impozitului !
Poate mai apar pareri si din partea altor utilizatori ai acestui site care au intilnit in activitatea lor o problema asemanatoare! Multumesc!
cred ca asa cum se impoziteaza tranzactiile la bursa, asa ar trebui sa se impoziteze si in acest caz, adica 16% din profitul realizat, daca p.s./ ac. a fost vanduta in termen mai mic de un an.
Parerea mea:D
sub 365 zile impozitul este de 16% iar peste 365 zile de 1%; deci in oricare din cazuri se impoziteaza!

Alte discuții în legătură

Cesiune p.s. mony mony Ce parere aveti despre urmatoarea solutie in cazul unei cesiuni de ps- acceptata de Registrul Comertului si de Finante-: un asociat unic persoana juridica vrea ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni Gabriela VP Gabriela VP buna seara, imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este ... (vezi toată discuția)
Reprezentare mony mony Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)