avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... reducere varsta de pensionare pentru grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

reducere varsta de pensionare pentru grupa de munca

Sotul meu a lucrat 7 ani, 5 luni si 24 zile in grupa a doua de munca in proportie de 70% inainte de 1990. Intre anii 2000 si 2001 a lucrat inca 1 an in grupa a doua de munca, in proportie de 75%.
Intrebare:
1. Este un procent fix, sau acest procent de munca este variabil functie de contractul de munca?
2. In aceasta situatie sotul meu beneficieaza de reducerea varstei de pensionare, si daca da, cu cat?
Mentionez ca sotul implinescte anul acesta 59 ani si este de 4 ani in pensie de invaliditate de gradul II, avand 2 operatii pe coloana, osteoporoza severa, disfunctionalitate a glandei paratiroide, semipareza pe piciorul drept.
Astept raspuns.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:43, 8 Mai 2010
1. Un barbat nascut in 1951 poate solicita pensionarea pentru limita de varsta la varsta standard de 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
2. Transformate in perioade de lucru 100%, perioadele in care sotul a lucrat in gr.a II-a de munca, rezulta cca 6 ani. Aceasta duce la scaderea varstei standard de pensionare cu un an, adica poate solicita pensionarea la 64 de ani.
3. Deoarece acum este pensionat de invaliditate, nu poate solicita pensie anticipata sau anticipata partiala ci numai pensie de limita de varsta, la 64 de ani.
Interventie moderator

Am rugamintea sa cititi si sa respectati regulamentul de postare in Forum.
Multumesc!

3.3. Nu adresa aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si nu deschide acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau defintiv.


Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la pensie summerwinter summerwinter Nascut in 1951, avand o vechime de 29 ani, fara armata, din care 19 ani la grupa a II-a. As dori sa stiu daca am dreptul la pensionare? Eventual data ... (vezi toată discuția)
Pensionare sot corneliamanescu corneliamanescu Buna ziua. Sunt noua pe forum si doresc sa pu o intrebare referitoare la modul in care se poate pensiona sotul meu. Este nascut in anul 1951, septembrie. A ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta elena1966 elena1966 Buna ziua!as dori daca puteti sa-mi spuneti si mie cand se poate incadra la pensie pt.limita de varsta sau pensie anticipata sotul meu care este nascut in anul ... (vezi toată discuția)