avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... urgent ! procedua constatarii falsului in civil art ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

urgent ! procedua constatarii falsului in civil art 184 c.proc.civ.

SC xxx a emis o adresa catre Politie (ca raspuns la o solicitare de informatii), iar acum inculpatul din acel dosar (care intre timp a si fost condamnat cu executare) solicita in civil constatarea falsului cu privire la acea adresa, sustinand ca ar contine informatii false care ar fi contribuit la condamnarea sa. (in fapt a fost condamnat pt ca a emis mai multe instrumente de plata fara acoperire).
Cererea lui este in civil pentru ca intre timp raspunderea penala s-a prescris (Parchetul a dat in NUP fata de semnatarii adresei pe motiv ca a intervenit prescripria faptelor). Actul a fost emis cu mai mult de 10 ani in urma.
Pot invoca prescriptia dreptului de a cere constatarea falsului invocand art. 9 alin 2 si art. 3 din Decretul 167/1958??
Intr-un astfel de caz vorbim de nulitate absoluta sau relativa?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sxamo39_p , utilizator 02:06, 8 Martie 2010
Vorbim de doua lucruri diferite pe situatia de fapt: eu vorbesc daca reclamantul cunostea falsul, dv. vorbiti ca reclamantul cunostea inscrisul, ceea ce era evident.

Temeiul cum nu e precizat in actiune? Pai solicitati care sunt temeiurile pe care se sprijina actiunea atunci... dar sa nu intelegem prin temeiuri numere de articole din legi, da? Ca vad ca asta e noua moda, ca si cum n-am fi juristi si nu stim sa recunoastem temeiurile decat dupa numere.

Nu vad cum influienteaza decizia amintita spoeta noastra, habar n-avem daca e minor etc. E ca si cum as spune ceva de adeverintele roz, stim noi despre ce culoare de adeverinta e vorba? Daca nu ne spunetyi si implicatiile pe care le vedeti sau nu ne dati indicii sa le cautam noi... sunt inutile.
Recunosc ca legatura mea cu stiinta dreptului penal s-a cam pierdut dupa definitivat.
Dar tocmai latura civila a povestii ăsteia (acesteia) ma-ndeamna sa-mi dau si eu cu presupusul, cu iertaciune daca n-am sa mai nimeresc cum trebuie denumirile instituţiilor de drept penal.

Ce vrea inculpatul (mai corect spus condamnatul, in acesta faza)?
Constatarea falsului?

Pai procedura falsului este un ...incident procedural in legatura cu un inscris folosit ca proba intr-o actiune /cerere avand ca OBIECT...!?! :-/ Mi-e imi cam scapa obiectul cererii adresate instantei civile in care sa i se fi opus lui vreun inscris folosit ca proba ... de cealalta parte (si pe care el sa-l defaimeze ca fals).
E total anapoda ce face el aici.

Pe cale principala ar putea el sa vrea ceva ...dar altceva decat "constatarea falsului" si anume desfiintarea totala sau partiala a unui inscris (am vazut ca ati facut referire la RIL).
Dar ce este aceasta desfiintare?
Ce ar fi fost ea daca s-ar fi exercitat pe calea unei actiuni civile alaturate actiunii penale?
Eu zic ca ...o modalitate de reparare in natura a unei pagube cauzate prin infractiune.
Iar daca se exercita acum pe calea unei actiuni civile separate ...tot asa ramane (o actiune in raspundere civila) = prescriptibila.
Cred ca putem sa incepem sa socotim faptul ca el a cunoscut "paguba" ...din clipa in care a fost condamnat. (cam asta vrea el sa zica in fond, ca a fost condamnat pe baza unui probe ...ticluite).

Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
romascanu, moderator
deci, oleaca de autoritate de lucru judecat e:D

sau inscrisul fiind falsificat de condamnat, am fi in situatia lipsei de interes pe orice actiune ( ca si cum ar vrea sa mearga la puscarie), nu-i asa?
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
ContSters126925, utilizator
m-am mai gandit :
clientul nu vrea sa recupereze o paguba, ci vrea sa anuleze un inscris ca fals, apoi ca o consecinta
sa recupereze o dauna ( puscarie pe nedrept)
pe de alta parte, care-i temeiul de drept pe care instanta penala il utilizeaza atunci cand anuleaza actele falsificate ( sau chiar daca nu le anuleaza explicit-condamna)?
Dar ce este aceasta desfiintare?
Ce ar fi fost ea daca s-ar fi exercitat pe calea unei actiuni civile alaturate actiunii penale?
Eu zic ca ...o modalitate de reparare in natura a unei pagube cauzate prin infractiune.
Iar daca se exercita acum pe calea unei actiuni civile separate ...tot asa ramane (o actiune in raspundere civila) = prescriptibila.
Cred ca putem sa incepem sa socotim faptul ca el a cunoscut "paguba" ...din clipa in care a fost condamnat. (cam asta vrea el sa zica in fond, ca a fost condamnat pe baza unui probe ...ticluite).

:vishenka: Adica, actiunea ar fi prescriptibila conf. art. 9 alin 2 si art. 3 din Decretul 167/1958 (18 luni + 3 ani de la data la care a fost emis actul)???
Sau vorbim de imprescriptibilitate (cu referire la art. 2 din Decret si la 1200 pct. 1 si 948 pct. 4 c.civ.) si atunci treaba ar fi cam ... greu de rezolvat ? :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatarea falsului in procesul civil sxamo39_p sxamo39_p SC xxx a emis o adresa catre Politie (ca raspuns la o solicitare de informatii), iar acum inculpatul din acel dosar (care intre timp a si fost condamnat cu ... (vezi toată discuția)
Bancile sunt institutii publice in sensul art 145 c.pen ? sxamo39_p sxamo39_p Buna ziua, imi puteti confirma daca bancile sunt institutii publice in sensul art. 145 C.pen, respectiv daca actele emise de acestea (contracte, adrese ... (vezi toată discuția)
Uz de fals ContSters327931 ContSters327931 Buna ziua, Se da urmatoarea situatie: fals intr-un inscris autentic, raspunderea penala pentru falsul respectiv s-a prescris. Intrebarea este: daca acel ... (vezi toată discuția)