avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Uz de fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Uz de fals

Buna ziua,

Se da urmatoarea situatie: fals intr-un inscris autentic, raspunderea penala pentru falsul respectiv s-a prescris.

Intrebarea este: daca acel inscris este folosit dupa ce a intervenit prescriptia pentru fals reprezinta uz de fals?

La o trimitere in judecata pentru uz de fals pot organele de urmarire penala/judecatorul de penal sa constate falsul? Pe ce baza?

Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 15:01, 6 August 2014
da, daca se foloseste acel fals, chiar si dupa ce a intervenit prescriptia, persoana respectiva intra la uz de fals iar organele judiciare pot constata falsul si uzul de fals
Multumesc pentru raspuns!
Banuiesc ca asta se intampla doar daca persoana declara ca cunoaste ca este fals.
Daca persoana nu face nici o declaratie se poate face obtine condamnare avand ca probatoriu doar proba cu martori - daca exista martori? De cati martori este nevoie? 1 singur martor care declara ca persoana cunoaste ca actul este un fals este irelevant?
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2014
ContSters327931, utilizator
nu e vorba daca e irelevant sau nu... e vorba daca declaratia celui martor se coroboreaza cu alte dovezi care sa indice organelor judiciare faptul ca persoana care a uzat de fals a cunoscut o astfel de situatie...
Va multumesc!
Utilizarea inscrisului autentic falsificat reprezinta uz de fals. Nu are relevanta ca s-a implinit prescriptia pentru falsul in inscrisuri oficiale. Utilizarea are loc acum si, deci, tot acum, si infractiunea de uz de fals.
Actiunea civila pentru constatarea nulitatii unui act este imprescriptibila si poate fi exercitata de catre partea interesata in procesul penal sau ulterior, in procesul civil. Nu este exercitata de procuror decat daca partea vatamata este minor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea privind emiterea ordonante de continuarea urmaririi penale de catre organul de cercetare penala? eusaisapte eusaisapte Buna ziua, \"organele judiciare\" au falsificat impotriva mea 3 (trei) dosare de Incalcarea solemnitatii sedintei, in unul acuzandu-ma ca tulbur linistea in ... (vezi toată discuția)
Art. 341 alin.6 lit. b cod proc. pen. crimxm crimxm Buna ziua, Am calitatea de petent intr-o cauza penala, finalizata cu \"clasare\" de catre Parchetul d.p.l.Jud sect.... Am depus Plangere in temeiul art 340 ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii mos 66 mos 66 poate fi acuzata o persoana de fals in declaratii, persoana citata de organul de cercetare penala insotita de aparator si audiata in cadrul actelor ... (vezi toată discuția)