avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocatie monoparentala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocatie monoparentala

am divortat de curand,nu am loc de munca...deci nu am nici un venit,fostulk sot refuza sa imi dea pensia alimentara pe motiv ca nu are baniX-(....sunt disperata,,nu mai stiu incotro sa o iau
pot beneficia de alocatia monoparentala....ce acte imi trebuiesc si cui trebuie sa ma adresez?
Cel mai recent răspuns: diotima , utilizator 11:42, 25 Mai 2010
alocatia se sustinere pentru familia monoparentala, se acorda, conf. O.U.G. nr.105/2003, dupa cum urmeaza:
O.U.G. nr.103/2003
"ART. 13
Alocaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă pe bază de cerere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.
ART. 14
(1) Cererile pentru stabilirea şi acordarea alocaţiilor se întocmesc de reprezentantul familiei şi se înregistrează la primăria localităţii sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială locuieşte familia.
(2) Pentru cetăţenii străini sau apatrizi cererea prevăzută la alin. (1) se înregistrează la primăria localităţii sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia.
(3) În cazul familiilor fără locuinţă, cererea prevăzută la alin. (1) se înregistrează la primăria localităţii sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială acestea trăiesc.
ART. 15
(1) Componenţa familiei, filiaţia copiilor şi situaţia lor juridică faţă de reprezentanţii legali se dovedesc cu livretul de familie.
(2) Pentru situaţiile care nu sunt evidenţiate în livretul de familie, reprezentantul familiei prezintă, în mod obligatoriu, actele doveditoare necesare.
ART. 16
(1) La stabilirea veniturilor pe baza cărora se acordă alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei la realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii cu caracter permanent, precum şi alte creanţe legale.
(2) Dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spaţii locative sau alte bunuri, mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar se iau în considerare arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea.
ART. 17
Formularul de cerere pentru solicitarea alocaţiei şi lista actelor doveditoare privind veniturile realizate se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
ART. 18
Dreptul la alocaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru familiile beneficiare de ajutor social se stabileşte numai pe baza cererii întocmite de reprezentantul familiei, documentele justificative pentru acordarea alocaţiei fiind cele pe baza cărora s-a acordat dreptul la ajutorul social.
ART. 19
(1) În vederea verificării îndeplinirii de către solicitant a condiţiilor de acordare a alocaţiei familiale complementare sau a alocaţiei de susţinere, primarul dispune, în mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale în termen de 15 zile de la data înregistrării cererii.
(2) Ancheta socială se efectuează de către personalul serviciului public de asistenţă socială din subordinea consiliului local sau, după caz, din compartimentul de specialitate din aparatul de lucru al consiliului local.
(3) Ancheta socială se întocmeşte potrivit modelului aprobat prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi constituie probă legală pentru instanţele judecătoreşti, în legătură cu deschiderea dreptului sau respingerea cererii.
(4) Răspunderea asupra conţinutului anchetei sociale revine primarului şi persoanelor care au efectuat ancheta socială.
(5) În cazul în care solicitantul refuză să furnizeze informaţiile necesare pentru întocmirea anchetei sociale, se consideră că familia acestuia nu îndeplineşte condiţiile de acordare a alocaţiei familiale complementare sau a alocaţiei de susţinere.
ART. 20
(1) Stabilirea dreptului la alocaţia familială complementară sau la alocaţia de susţinere şi a cuantumului acestora se face prin dispoziţie scrisă a primarului.
(2) În termen de 5 zile de la efectuarea anchetei sociale, primarul are obligaţia să comunice solicitanţilor dispoziţia de acordare a dreptului sau respingerea cererii privind alocaţia familială complementară ori alocaţia de susţinere.
ART. 21
Dreptul la alocaţia familială complementară şi la alocaţia de susţinere se acordă începând cu luna următoare înregistrării cererii.
ART. 22
Titularul alocaţiei familiale complementare sau al alocaţiei de susţinere este reprezentantul familiei, iar beneficiarul este familia.
ART. 23
Plata drepturilor pentru alocaţia familială complementară sau alocaţia de susţinere se asigură de către direcţiile pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare direcţii teritoriale, prin decizie a directorului executiv.
ART. 24
Emiterea deciziei directorului executiv al direcţiei teritoriale are la bază dispoziţia primarului privind acordarea dreptului, însoţită de cererea prevăzută la art. 14, certificată de primar.":)
buna ziua! sunt divortata de 3 ani si am un copil incredintat spre crestere si educare prin sentinta definitiva si irevocabila. nu am primit niciodata pensie alimentara. in urma cu un an am intrat in somaj si deoarece m-am incadrat in conditiile legale de acordare a alocatiei monoparentale am depus dosarul la primaria orasului de domiciliu. timp de un an am primit alocatie monoparentala. acum nu lucrez, domiciliul il am in acelasi oras, dar imi definitivez studiile in bucuresti, drept urmare sunt plecata la Bucuresti 2-3 saptamani pe luna. merg la 2 saptamani acasa, ma ajuta mama cu cresterea copilului, nu ii lipseste nimic material, are o ingrijire impecabila. pentru ca nu am putut ajunge personal la reinnoirea dosarului, i-am factut mamei o imputernicire notariala pentru a depune actele si a semna in numele meu. doamna de la protectia sociala a refuzat sa il primeasca invocand motivul ca trebuie sa faca ancheta sociala sa vada daca eu, mama copilului, locuiesc cu copilul desi in buletin se vedea clar ca am domiciliul mentionat. spuneti-mi, va rog, daca refuzul de primire al dosarului se incadreaza in termenii legali. multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Familia monoparentalã nestiutorintoate nestiutorintoate buna ziua, ma puteti indruma cum as putea beneficia de acea suma care se cuvine de drept acestor familii. este vorba de un minor in varsta de 4 ani ... (vezi toată discuția)
Ajutor social Adrian Nemteanu Adrian Nemteanu Buna seara, O familie compusa din 4 persoane 2 adulti+2 copii minori cu un venit de 880 ron reprezentand ICC-600 RON+ 80 RON ALOCATIILE COPIILOR,poate ... (vezi toată discuția)
Alocatie monoparentala maya_ioana maya_ioana Am 21de ani si am o fetita de 2 ani,sunt studenta si nu am nici un venit decat alocatia fetitei de 42 ron.am depun dosarul pentru alocatia de sustinere a ... (vezi toată discuția)