avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... are actiune in regres unitatea de asigurare impotriva ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

are actiune in regres unitatea de asigurare impotriva soferului vinovat de accident?

am un litigiu cu unitatea de asigurare.nu am adresa soferului vinovat ,acesta fiind cetatean strain,am doar pasportul,in acesta nu scrie adresa,scrie doar adresa dar scrie un oras. de pe net am aflat ca orasul are 25000 loc.am introdus in actiune atit unitate asigurare si soferul vinovat,dar n am adresa de domiciliu. judecatorul mi a pus in vedere sa depun adresa soferului vinovat. am vrut sa- renunt la judecata impotriva soferului,dar unitate de asigurare se opune.
Intrebarea mea este :
unitatea de asigurare are actiune de regres ulterior juecarii cauzei,care este art de lege.multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters76710 , utilizator 16:15, 6 Martie 2010
actiunea in regres are la baza art.998 C. Civil "Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara. "
Asiguratorul trebuie sa despagubeasca daca:
-autovehiculul implicat in accident este identificat si asigurat
-prin accident au fost prejudiciate bunuri,integritatea corporala sau viata unei persoane
-s-a stabilit raspunderea civila in sarcina unei anumite persoane chiar daca aceasta persoana nu este identificata si indiferent ca este sau nu persoana asigurata.
Nu am inteles daca asigurarea a fost incheiata in Romania.

Cazurile de regres sunt prevazute in Legea nr.136/1995.Este vorba despre situatiile in care asiguratorul isi poate recupera indemnizatia platita daca:
-accidentul a fost produs cu intentie
-accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie,chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni savarsite cu intentie
-accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmarire
-persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus autovehiculul fara consimtamantul asiguratului
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
ContSters76710, utilizator
Atata timp cat dv. ati depus la asiguratorul celui care v-a lovit polita lui de asgurare RCA trebuia sa va despagubeasca si apoi era treaba asiguratorului sa se indrepte cu regres impotriva vinovatului pt. a-si recupera paguba ,fara sa va mai implice pe dv.
Vi s-a pus in vedere sa aratati adresa soferului fiindca, potrivit art. 54 din legea asigurarior 136/1995 el trebuie citat ca intervenient fortat, fara nicio legatura cu vreo actiune in regres, e o norma de procedura inscrisa intr-o lege speciala: ART. 54
Despagubirea se stabileste si se efectueaza conform art. 43 si 49, iar in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, stabilita in prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati
Cata vreme nu cunoastem datele exacte,putem doar sa presupunem.
Nu a spus nimeni ca citarea soferului vinovat are legatura cu actiunea in regres.Asiguratorul are interes,in situatia in care se poate indrepta impotriva acestuia.
Esentiala este implicarea in accident a autovehiculului asigurat,nicidecum a persoanei asiguratului.
Tertul victima a unui accident de circulatie are la indemana urmatoarele posibilitati procesuale :
-sa se indrepte numai impotriva asiguratorului,caz in care acesta din urma il va putea chema in judecata pe asigurat(acesta dobandind calitatea de intervenient fortat)
-sa il cheme in judecata numai pe asigurat sau pe conducatorul auto responsabil(caz in care este introdus si asiguratorul in proces pentru ca hotararea sa ii fie opozabila )iar acesta,in calitate de parat,sa il cheme in garantie pe asigurator
-sa ii cheme in judecata atat pe asiguratul responsabil,cat si pe asigurator
Chemarea in judecata a ambilor poate fi benefica pentru tert . Asiguratorul nu poate fi obligat sa plateasca peste limita impusa de legiuitor si atunci asiguratul va trebui sa suporte diferenta din patrimoniul propriu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
ContSters76710, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale intervenient forțat Mihai1005 Mihai1005 Asiguratorul meu a fost dat in judecată Pt daune morale in urma unui accident rutier soldat cu o vătămare corporală . Eu figurez ca intervenient forțat . ... (vezi toată discuția)
Inplicat ca victima intr-un accident cu alcool and_obsesion and_obsesion aucm 3 zile am fost victima unei tamponari in care soferul vinovat consumase alcool (0,96 ) .... intrebarea e cum fac sa mi repar masina si sa nu trebuiasca sa ... (vezi toată discuția)
Actiune de regres Dumitru652 Dumitru652 Am avut un accident rutier pe data de 19.07.09 Eu am fost vinovat in cazul dat. Revizia tehnica era valabila pina in luna iulie. Eu am testat masina pe data ... (vezi toată discuția)