avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul indemnizatie de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul indemnizatie de maternitate

Buna ziua,
momentan sunt in concediu de maternitate si sunt insarcinata cu cel de al doilea copil. Doresc sa renunt la concediul de maternitate si sa ma reangajez. Doresc sa stiu cum se va calcula indemnizatia de meternitate pentru cel de al-2-lea copil. Vor fi asimilate si lunile in care am beneficiat de indemizatie pentru primul copil?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:43, 5 Martie 2010
Pentru a beneficia de indemnizatia de nastere pentru cel de-al doilea copil,trebuie sa platesti contributia timp de 11luni, deci trebuie sa fii angajata timp de 11 luni.Daca nu , nu mai poti beneficia de indemnizatia pentru cel de-al doilea copil.
Va contrazic cu temeiul legal.X-(

Ordonanţă de urgenţă nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
diana_nis a scris:

Pentru a beneficia de indemnizatia de nastere pentru cel de-al doilea copil,trebuie sa platesti contributia timp de 11luni, deci trebuie sa fii angajata timp de 11 luni.Daca nu , nu mai poti beneficia de indemnizatia pentru cel de-al doilea copil.


Chiar asa sa fie ? .... va contrazice textul de lege mentionat mai sus ... acordarea indemnizatiei pentru CIC nu este conditionata de plata niciunei contributii, ci de realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului.

...............
In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute de lege in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
Concediu parental mica-mihaela mica-mihaela Buna ziua, In cazul in care o mama nu lucreaza iar tatal este angajat si platitor de taxe la stat, dupa nasterea unui copil tatal poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare indemnizatie crestere copil DrSam DrSam Buna ziua am si eu o intrebare referitor la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului= situatia mea este urmatoarea=in perioada2004-2005 am fost angajata ... (vezi toată discuția)