avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA deducere TVA achizitie auto
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

deducere TVA achizitie auto

doresc achizitionarea unui auto pe firma (intrepr.individuala) pt. deplasarea personalului (eu) la si de la locul desfasurarii activitatii.
1. Fiscul poate sa nu-mi recunoasca cheltuiala motivand, de exemplu, ca pot utiliza transportul in comun?
2. in cazul ca se considera cheltuiala deductibila, se poate recupera TVA-ul ? (in 2009 nu se putea)
3. in cazul ca se considera cheltuiala deductibila, care este perioada de amortizare?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 13:46, 8 Decembrie 2010
art. 21, alin. 4 Cod Fiscal
Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile
t) în perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepția situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază și protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă.

avand in vedere prevederea expresa a legii care nu permite deducerea decat in cazul in care se poate dovedi utilizarea exclusiva pe categoriile exceptate, rezulta ca acele vehicule care sunt partial utilizate pt activitatile exceptate si partial pt activitati care nu se regasesc la exceptii, nu vor beneficia de deducere.

aceesi regula se aplica si la deducerea tva la achizitia autovehiculelor si tva la achizitia combustibilului.

in ceea ce priveste cheltuiala cu amortizarea, aceasta este deductibila fiscal.
acum sa va explic situatia din acest moment: utilizez auto personal pt.deplasarea la/de la locul desfasurarii activitatii (am contract de comodat).
am estimat ca utilizez auto 70% pt.activitate si 30% pt.uz personal, asa ca deducerea o fac pt.70% din cheltuieli (carburant, asigurari, taxa drum, revizii).
procedez corect?
nu!

in ceea ce priveste combustibilul, autovehiculul trebuie utilizat exclusiv pentru activitatile exceptate, cititi va rog cu atentie postul meu anterior.
va sfatuiesc, de asemenea, sa trimiteti o adresa in acest sens catre birou asistenta contribuabili din cadrul dgfp de care apartineti.

in ceea ce priveste asigurarea, la art. 48, alin 4 Cod Fiscal, condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:

d) cheltuielile cu primele de asigurare să fie efectuate pentru:

1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;

asadar, daca autovehiculul nu este in patrimoniul intreprinderii individuale, nu puteti deduce aceasta cheltuiala.

Nu sunt cheltuieli deductibile:
d) cheltuielile cu primele de asigurare, altele decât cele prevăzute la alin. (4) lit. d) şi la alin. (5) lit. h)

consider ca reviziile reprezinta cheltuieli deductibile, dar pentru un singur autovehicul, in cazul dvs.



mult succes!
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
danike, utilizator
ca sa trec auto personal in patrimoniul afacerii ar trebui sa fac act de vanzare cumparare intre mine si intreprinderea individuala al carei proprietar sunt, nu?
si daca solicit asta, n-o sa rada toti de mine (contract de vanzare-cumparare in care si vanzatorul si cumparatorul este aceeasi persoana)? credeam ca la asta foloseste contractul de comodat...
puteti vinde fara nici o problema.

Alte discuții în legătură

Bonuri fiscale carburanti,rovineta sanducatanas sanducatanas Bonurile fiscale pentru carburanti si rovineta sunt deductibile din punct de vedere tva? Multumesc. (vezi toată discuția)
Deductibilitatea pentru autoturisme saaa saaa Din OUG noua imi poate spune cineva ce anume se deduce legat de autourismele de serviciu? Intr-o parte am inteles ca nu se mai deduce nimic, azi am citit ce ... (vezi toată discuția)
Decontare combustibil RobertDoc RobertDoc lucrez la o firma de constructii care are lucrari in mai multe locatii, firma are 4 masini pt locarea muncitorilor la pct-le de lucru si a materialelor ... (vezi toată discuția)