avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1754 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA deducere TVA achizitie auto
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

deducere TVA achizitie auto

doresc achizitionarea unui auto pe firma (intrepr.individuala) pt. deplasarea personalului (eu) la si de la locul desfasurarii activitatii.
1. Fiscul poate sa nu-mi recunoasca cheltuiala motivand, de exemplu, ca pot utiliza transportul in comun?
2. in cazul ca se considera cheltuiala deductibila, se poate recupera TVA-ul ? (in 2009 nu se putea)
3. in cazul ca se considera cheltuiala deductibila, care este perioada de amortizare?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 13:46, 8 Decembrie 2010
Nu credeti ca ar fi mai simplu sa nu ma mai deplasez cu auto propriu, ci cu taxiul. Ma va costa mai mult, impozitul va fi mai mic, dar o sa fiu legal. Asta-i corect?
cristian_conea a scris:

acum sa va explic situatia din acest moment: utilizez auto personal pt.deplasarea la/de la locul desfasurarii activitatii (am contract de comodat).
am estimat ca utilizez auto 70% pt.activitate si 30% pt.uz personal, asa ca deducerea o fac pt.70% din cheltuieli (carburant, asigurari, taxa drum, revizii).
procedez corect?

am primit raspuns ca NU, dar studiind mai atent Codul fiscal am gasit la
(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
i) cheltuielile efectuate pentru activitatea independentă, cât şi în scopul personal al contribuabilului sau asociaţilor sunt deductibile numai pentru partea de cheltuială care este aferentă activităţii independente
;

deci, cum spuneam, cheltuielile cu auto le impart in proportiile mentionate (70% fiind pt.afacere), iar acesti 70% sunt utilizati exclusiv pt.transportul personalului la /de la locul desfasurarii activitatii.

Rog un consultant sa ma lamureasca. Multumesc!
Mai este putin si se termina 2010 si deci exceptia de la deducerea tva pt. masini.

Daca nu se da o alta ordonanta, se revine automat la legea anterioara care precizeaza ca se deduce achizitionarea unei masini?

Stiti ceva in acest sens?

Multumesc
Stiti daca in OUG care s-a dat zilele trecute exista vreo referire la acest subiect?
Tocmai a aparut un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a codului fiscal .
Se va prelungi si in 2011 limitarea deducerii taxei la achizitie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri fiscale carburanti,rovineta sanducatanas sanducatanas Bonurile fiscale pentru carburanti si rovineta sunt deductibile din punct de vedere tva? Multumesc. (vezi toată discuția)
Deductibilitatea pentru autoturisme saaa saaa Din OUG noua imi poate spune cineva ce anume se deduce legat de autourismele de serviciu? Intr-o parte am inteles ca nu se mai deduce nimic, azi am citit ce ... (vezi toată discuția)
Decontare combustibil RobertDoc RobertDoc lucrez la o firma de constructii care are lucrari in mai multe locatii, firma are 4 masini pt locarea muncitorilor la pct-le de lucru si a materialelor ... (vezi toată discuția)