avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legal sau ilegal? (2)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legal sau ilegal? (2)

1) de peste un an de zile, asociatia noastra functioneaza in organizarea :
- presedinte
- comitet executiv
- cenzor extern
- PFA pentru contabilitate
- casier (nevasta presedintelui)
- femeie de serviciu
precum observati, lipseste din schema administratorul. este legal ca de atita timp asociatia sa nu aiba un administrator, stiut fiind faptul ca PFA-ul care asigura contabilitatea nu a dorit sa aiba de-a face cu banii asociatiei ?
2) poate fi legala intrunirea adunarii generale a unei asociatii de 44 apartamente (toate proprietate privata) la care au fost la sedinta 21 proprietari ? presedintele a considerat ca trebuie eliminate din calcul 5 apartamente ai caror proprietari nu locuiesc in bloc (unul fiind in canada, ceilalti in alte locatii din bucuresti, dar avind chiriasi in ele fara a le da acestora vreo procura de reprezentare in AG). si culmea este ca cei prezenti au fost de acord cu aceasta explicatie puerila, eu fiind plecat cu nevasta la munte 3 zile (iesire programata cu 3 saptamini inainte), aceasta iesite fiind considerata o parte din cadoul meu pt ea de saptamina femeii :)
3) m-am uitat putin mai devreme pe statutul asociatiei (facut acum peste 12 ani, nemodificat intre timp) si am gasit o prevedere care spunea ca AG trebui sa aiba minim 2/3 din numarul de proprietari prezenti la sedinta pentru a fi considerata legala dpdv al statutului. dat fiind faptul ca legea 230 prevede 50%+1 din numarul total de proprietari, ce primeaza ... legea sau statutul asociatiei la baza de calcul pentru prezenta in adunarea generala ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
ContSters62736, utilizator
Cel mai recent răspuns: fox76 , utilizator 19:36, 14 Martie 2010
@adriantot
in cadrul acestei prime convocari a AG, la care s-au adunat 21 de proprietari din 44, a fost considerata legala prin eliminarea din calcul a acelor proprietari care nu locuiesc in bloc, ci sint numai proprietari. am urmarit lista cu cei prezenti si mi s-a parut ceva cam dubios la ea, insa mi-am dat seama si ce anume ... pe lista celor prezenti figura la semnaturi si cenzorul extern si un reprezentant al firmei care asigura contabilitatea, acestia fiind prezentati abia acum, dupa un an. concluzia ... pina la urma au fost doar 19 proprietari, nu 21.
in mod normal ar fi trebuit din start sa se faca o alta convocare. ce este mai rau este ca in aceasta prima sedinta a fost ales si comitetul si au fost luate si niste decizii. miercuri voi merge cu un aparat foto sa fac niste poze macar la aceasta ultima sedinta deoarece de aceasta data chiar intentionez sa merg in instanta pentru anularea acestor decizii si a alegerilor datorita neintrunirii cvorumului necesar primei convocari. daca era vb despre cea de-a doua convocare nu era nicio problema ... insa asa ....
si apropo de decizii ... intr-o sedinta a CE s-a decis ca ca sa faca CIM angajatilor. este normal ca presedintele sa fie angajat cu CIM si nu contract de mandat ? care este diferenta intre cele 2 forme de angajare dpdv al persoanei si dpdv al asociatiei ?
Nu omiteti termenul legal prevazut pentru atacare hotarare adunare generala
Diferentele constau in obligatiile ce revin de plata catre autoritatea fiscala
Am inteles de prima data ca nu a fost o adunare generala statutara. Dar acum, daca tot a trecut atata timp si nu ati contestat imediat nu credeti ca ar fi mai usor sa convocati acum adunarea generala si sa luati hotarari corecte, anuland hotararile vechi? Parca e o metoda mai rapida decat un proces. l aceasta adunare ni va trebuiesc dovezi ca la proces. Luati hotarari legal si le aplicati.

Presedintele este ales, adica mandatat de adunarea generala si de aceea se face contract de mandat. Acest contract nu se inregistreaza la ITM, nu prevede un program de munca asa cu prevede CIM, ci atributiunile, drepturile si obligatiile prevazute in lege sau/si norme.
Din punct e vedere a fiscalitatii si contributiilor la fonduri, aproape ca nu sunt diferente intre contractele de munca si contractele de mandat. La ambele se retine si plateste 16% impozit pe venit.
Pana anul trecut nu era foarte clar si se putea retine si plati doar impozitul de 16% pe venit la un contract de mandat, pe cand la CIM erau obligatorii si cotele de contributii la fondul de sanatate, pensii, somaj... Dar prin modificarile aduse codului fiscal acum veniturile obtinute pe baza unui contract de mandat se asimileaza veniturilor salariale. Iar in legislatia bugetelor de asigurari sociale si de sanatate s-a prevazut ca se datoreaza cotele de contributii la aceste fonduri (cas si cass) pentru veniturile salariale si cele asimilate veniturilor salariale conform codului fiscal (deci si pentru contracte de mandat, contracte civile, conventii).
Contractul de mandat inceteaza la alegerea altui presedinte sau cand actualul isi da demisia...

Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
Adriantot, moderator
adriantot a scris:

Am inteles de prima data ca nu a fost o adunare generala statutara. Dar acum, daca tot a trecut atata timp si nu ati contestat imediat nu credeti ca ar fi mai usor sa convocati acum adunarea generala si sa luati hotarari corecte, anuland hotararile vechi? Parca e o metoda mai rapida decat un proces. l aceasta adunare ni va trebuiesc dovezi ca la proces. Luati hotarari legal si le aplicati.

Presedintele este ales, adica mandatat de adunarea generala si de aceea se face contract de mandat. Acest contract nu se inregistreaza la ITM, nu prevede un program de munca asa cu prevede CIM, ci atributiunile, drepturile si obligatiile prevazute in lege sau/si norme.
Din punct e vedere a fiscalitatii si contributiilor la fonduri, aproape ca nu sunt diferente intre contractele de munca si contractele de mandat. La ambele se retine si plateste 16% impozit pe venit.
Pana anul trecut nu era foarte clar si se putea retine si plati doar impozitul de 16% pe venit la un contract de mandat, pe cand la CIM erau obligatorii si cotele de contributii la fondul de sanatate, pensii, somaj... Dar prin modificarile aduse codului fiscal acum veniturile obtinute pe baza unui contract de mandat se asimileaza veniturilor salariale. Iar in legislatia bugetelor de asigurari sociale si de sanatate s-a prevazut ca se datoreaza cotele de contributii la aceste fonduri (cas si cass) pentru veniturile salariale si cele asimilate veniturilor salariale conform codului fiscal (deci si pentru contracte de mandat, contracte civile, conventii).
Contractul de mandat inceteaza la alegerea altui presedinte sau cand actualul isi da demisia...

Cu completare necesara
Contractul de mandat ,poate inceta ,inclusiv si in situatia in care beneficiarul presedintele dispune ca act de vointa liber exprimat ,aceasta masura
@adriantot
E de mare interes sa ne dati un link pentru ideea ca la contractele de mandat se plateste CAS si CASS, probabil si somaj........, ca toate 3 se percep in cazul CIM.
Dar CIM presupune cartea de munca. Contractele de mandat, nu. Or aceasta contributie la CASS pe o anumita perioada trebuie sa se regaseasca la un moment dat in pensie si daca nu e inscris acest venit (deci si contributia pe el la asigurari sociale) undeva (in cartea de munca), cum se va putea sti sa se recalculeze pensia?

In codul fiscal, intr-adevar, contractele de mandat sunt asimilate veniturilor salariale, dar acolo se refera la impozit si de fapt nu se schimba situatia deloc de cum era inainte. Si inainte si acum, contractele de mandat erau impozitate cu 10, respectiv 16%.

Alte discuții în legătură

Cum sa procedam? kuriaky kuriaky La adunarea generala reconvocata a membrilor asociatiei de locatari, am dorit demiterea actualului presedinte al asociatiei. Acesta nu vrea sa demisioneze ... (vezi toată discuția)
Reprezentare la adunarea generala a asociatie de proprietari anonim281986 anonim281986 Buna ziua! Am participat la o sedinta convocata de catre 3 proprietari membri ai asociatiei, sedinta pentru care au intocmit un singur convocator in care ... (vezi toată discuția)
Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)