1) de peste un an de zile, asociatia noastra functioneaza in organizarea :
- presedinte
- comitet executiv
- cenzor extern
- PFA pentru contabilitate
- casier (nevasta presedintelui)
- femeie de serviciu
precum observati, lipseste din schema administratorul. este legal ca de atita timp asociatia sa nu aiba un administrator, stiut fiind faptul ca PFA-ul care asigura contabilitatea nu a dorit sa aiba de-a face cu banii asociatiei ?
2) poate fi legala intrunirea adunarii generale a unei asociatii de 44 apartamente (toate proprietate privata) la care au fost la sedinta 21 proprietari ? presedintele a considerat ca trebuie eliminate din calcul 5 apartamente ai caror proprietari nu locuiesc in bloc (unul fiind in canada, ceilalti in alte locatii din bucuresti, dar avind chiriasi in ele fara a le da acestora vreo procura de reprezentare in AG). si culmea este ca cei prezenti au fost de acord cu aceasta explicatie puerila, eu fiind plecat cu nevasta la munte 3 zile (iesire programata cu 3 saptamini inainte), aceasta iesite fiind considerata o parte din cadoul meu pt ea de saptamina femeii :)
3) m-am uitat putin mai devreme pe statutul asociatiei (facut acum peste 12 ani, nemodificat intre timp) si am gasit o prevedere care spunea ca AG trebui sa aiba minim 2/3 din numarul de proprietari prezenti la sedinta pentru a fi considerata legala dpdv al statutului. dat fiind faptul ca legea 230 prevede 50%+1 din numarul total de proprietari, ce primeaza ... legea sau statutul asociatiei la baza de calcul pentru prezenta in adunarea generala ?
adunarea generala in care au fost alegerile a avut loc exact acum o saptamina, deci mai am timp inca 5 saptamini pentru actionarea in instanta pentru a declara ilegala acea intrunire.
in schimb, decizia de a se face contracte individuale si presedintelui (in locul contractului de mandat) a fost luata intr-o sedinta a comitetului executiv si nu a fost afisata niciodata la avizier pentru a putea fi contestata, ci am aflat ulterior de ea, intimplator, cind m-am sesizat cu privire la cresterea fondului de salarii. sau nu este obligatorie afisarea deciziilor comitetului executiv ?
Sigur ca este obligatorie.
A face CIM presedintelui inseamna costuri mai mari la fondul de salarii, plus ca este o metoda abuziva ca acesta sa-si creasca pensia (cu cat de putin) pe seama asociatiei de proprietari pe care este ales s-o conduca, nu numit, angajat.
situatia este foarte ciudata si neclara. Pana acum avema pt administrator si on de serviciu conventie si retineam 16% si sanatate si nu am avut nici o problema la fisc timp de 2 ani( sectorul 6), iar pt presedinte, cenzor si vice aveam mandata si retineram la fel. Acum am primit o adresa de la fisc cum ca daca am declarat venituri din salarii trebuie sa platesc tot cas, pensie, somaj... ceea ce pt o asociata sunt costuri suplimentare amri mai ales ca se lucreaza max 3 ore pe sapt.In concluzie nu stiu ce sa fac:
- mentin conventia cu optiune 16% si nu mai retin sanatate pt adminstr. si om serviciu? ( asa zice fiscul..) si declar in decl 100 la alte venituri si 205 pana in iunie anul urmator
- ce fact cu mandatele, trebuie sa le retin toate contributiile?? Chiar nu stiu cum sa fac?? Conventie civila pentru asta e trasa de par, nu-i asa??
As vrea sa stiu ceva clar si mai ales legal...
Pe declaratia 100 trebuie sa reformulati, acolo unde aveti optiunea ce fel de venituri sunt si anume:
- pentru conventii civile si contracte de mandat sa optati pentru "venituri din conventii sau contracte civile", nu "venituri din salarii".
Probabil asa ati completat Declaratia 100, cu "venituri din salarii" si atunci pentru orice venit declarat ca salariu trebuie platit si CAS si CASS si somaj.
Pentru conventii si contracte civile sau contract de mandat platiti ca si pana acum, dar in Declaratia 100 completati "venituri din conventii civile si contracte civile", in loc de 09.602 mergeti mai jos la 12.616
multumesc, deci o sa am mandate si retin doar 16% si declar la alte venituri pentru ca nu sunt salarii, la conventii se declara in 12.616 daca se retine 10%, iar cu optiunea de 16% se declara la alte venituri 20.690. Mai retin sananatea pt mandate si conventii?
Cum sa procedam?
kuriaky
La adunarea generala reconvocata a membrilor asociatiei de locatari, am dorit demiterea actualului presedinte al asociatiei. Acesta nu vrea sa demisioneze ... (vezi toată discuția)