avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirie pentru cablu de internet
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirie pentru cablu de internet

Problema 1 : Acum 5 ani de zile cand am instalat un cablu de internet care trece pe holul blocui nu am cerut acordul asociatie de proprietari deoarece presedintele asociatiei nu a fost de acord cu cablarea pe interiorul blocului.
Luna trecuta m-am trezit la intretinere cu o taxa de 5 lei si cu explicatia ca "asociatia" a hotarat ( se pare) sa ma taxeze pentru folosirea spatiului comun.

In discutia cu presedintele asociatiei de proprietari acesta mi-a aratat intr-o carte un articol de lege care dadea dreptul asociatiei de proprietari sa inchirieze : "tertilor, persoane fizice , juridice ......" (aceasta era formularea) spatiile comune.

Aici apare discutia: eu spuneam ca acest pasaj de lege este destinat crearii unnui spatiu legal pt contractele cu tertii , el spunea ca acolo e o insiruire : tertii , peroanele fizice , persoanele juridice etc. (imi pare rau dar nu am retinut mai mult de cat faptul ca era art 63, altfel dadeam textul complet)

Intrebarea mea este: cine are dreptate eu sau el.

Problema 2 este legata tot de acelasi subiect: acolo se mentiona un contract de folosinta. Intrebarea mea este: contractul de folosinta presupune sau nu o suma de bani (pt ca din ce stiu eu contractul de folosinta = contract de comodat)
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
mnegut, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:49, 29 Martie 2010
Apropo de problema ridicata de domnul carol, cea cu romtelecomul. Nici nu se pune in discutie ca sa se aplice vreo taxa de folosinta, inchiriere retroactiv. Insa, ei au deja infrastructura montata in bloc. Daca peste noapte asociatia decide se le aplice o taxa de inchiriere pt acea infrastructura, poate ? e legal ? Si daca da, exista vreo limita pentru taxa respectiva, sau se poate stabili orice cuantum? Astfel se poate da afara orice tert din bloc inclusiv operatori de cablu, telefonie, internet, etc. Desi nu cred ca e posibil, trebuie sa fie si ei acoperiti pentru a nu ajunge in astfel de situatii.
Romtelecomul, "mostenitorul" vechiului "PTTR", are deja casetele incastrate in cladire, asa cum a fost cladirea proiectata, facand parte din infrastructura de utilitati ale cladirii. Deci acestui furnizor nu i se poate cere chirie.

In rest, ceilalti furnizori de cablu TV, internet, telefonie care au intrat ulterior in bloc si-au pozat casetele, au intins cablurile pe pereti, au facut, se presupune, un contract cu asociatia de proprietari si relatia lor cu aceasta se desfasoara sub egida acestor contracte. In conditiile nerespectarii contractelor sau expirarii acestor contracte, asociatia ii poate da afara din bloc....., destul de dificil, dar teoretic se poate....
elga50 a scris:

Romtelecomul, "mostenitorul" vechiului "PTTR", are deja casetele incastrate in cladire, asa cum a fost cladirea proiectata, facand parte din infrastructura de utilitati ale cladirii. Deci acestui furnizor nu i se poate cere chirie.

Sunt situatii in care regia mentionata de dvs ,mai ales in ultima perioada ,de introducere a fibrelor optice,monteaza casete speciale care ocupa un spatiu mult mai mare ,pentru care regia ,incheie contracte de inchiriere cu plata in valuta
doamna elga, intre timp, atit asociatia de locatari cit si PTTr-ul si-au schimbat denumirile in asociatie de proprietari si romtelecom. daca au existat acele "contracte", acestea trebuiau sa fie reinnoite la orice schimbare a denumirii uneia din ele. dvs trebuie sa stiti prea bine asta, distrigaz-ul trimitindu-va noile contracte atunci cind si-au schimbat denumirea in gdf suez energy romania. iar odata cu innoirea contractelor se poate face si renegocierea acestora, daca a trecut perioada trecuta in contract
GDF Suez are contract cu asociatia pentru furnizare gaze blocului, facturat pe contorul de la fiecare scara. Pentru acest serviciu se face schimbarea contractului si comunicarea cu asociatia.

In cazul Romtelecom, acesta nu are contract cu asociatia, ci cu fiecare abonat in parte. Fata de asociatie Romtelecom nu are nicio obligatie de a instiinta schimbarea proprietarului, a numelui societatii, dar foloseste vechea infrastructura a blocului pentru care nici PTTR nu platea nimic asociatiei. Deci in cazul Romtelecom ne aflam in continuarea unei cutume despre care nu cred ca se va schimba atata timp cat acesta va fi providerul de baza a majoritatii abonatilor telefoniei fixe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie incasata de asociatie de la firma cablu tv maria1956 maria1956 fima care asigura cablu tv are instalatia pe blocul nostru( suntem proprietari din 1980).eu stau la ultimul etaj si un cablu care traverseaza strada pentru un ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere cu upc cf legii 230.2007 si hg 1588/2007 coryzalia coryzalia Buna ziua, Sunt presedintele unei asoc. de proprietari si am descoperit printre actele asociatiei un \\"acord\\" cu UPC - acceptat si semnat de catre fostul ... (vezi toată discuția)
Consum curent telekom terentetalharu terentetalharu Buna seara, sunt președintele unei Asoc de Prop. Blocul este din construcție cablat de Telekom (Romtelecom), recent am constatat ca instalațiile montate ... (vezi toată discuția)