avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare, modificare titlu de proprietate, sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare, modificare titlu de proprietate, sau uzucapiune

Buna seara!
Spuneti-mi va rog parerea dvs pt urmatoarea situatie: parintii depun cerere de reconstituirea dr de proprietate dupa revolutie, dar nu stiu daca au specificat pt ce parcele. In 2002 tatal decedeaza, in 2003 se elibereaza titlu pe numele tatalui doar pt teren extravilan, apoi decedeaza si mama. In 2004 se elibereaza un proces verbal de punere in posesie pe numele ambilor (cu toate semnaturile legale si stampile) pt terenul curti constructii unde se afla si casa batraneasca de pe vremea bunicilor, peste 30 de ani.
Fiica, unica mostenitoare merge la primarie (in 2010) si intreaba de ce nu a fost trecuta pe titlu si parcela curti constructii din procesul verbal si ce acte au stat la baza eliberarii t.d.p. Primul gospodar o trimite la instanta.
Ce actiune credeti ca ar trebui sa porneasca, o modificare sau anulare a t.d.p. urmata de inscrierea si a parcelei curti constructii sau uzucapiunea (care este mai costisitoare)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:30, 8 Martie 2010
Daca din eroare nu s/a mentionat parcela in T.P. atunci se poate solicita o modificare de titlu. Dar, ma indoiesc. Instantele admit actiunea in constarea prescriptiei achiyitive. Va trebui sa administrati si probe.
Este posibil sa fie si eroare, dar acte trebuie sa existe caci altfel nu se intocmea acel proces verbal de punere in posesie, ulterior eliberarii titlului.
avand in vedere calitatea de unic mostenitor si interesul dvs. puteti solicita Comisiei Locale, primarului/ in calitate de presedinte al acesteia, actele care au stat la baza eliberarii TP.-ului. In mod legal, se intomeste documentatia , se efectueaza punerea in posesie si apoi se elibereaza T.P.-ul. Insa aceste dispoziitii n/au fost respectate de comisii. Daca nu va raspunde la cerere, puteti sa-i actionati in judecata si sa/i obligati sa va comunice actele. Cine figura in registrul agricol? Ce s/a solicitat exact in cerere, ma refer la suprafata, locatie, etc.
Dupa cum am spus, a intrebat ce acte au stat la baza eliberarii TP dar primarul a trimis-o la instanta sa faca actiune in constatare.
Parintii fiind decedati, fiica nu stie ce parcele au solicitat in cererea initiala. Cert este ca ambele terenuri, atat cel pentru care s-a eliberat TP cat si cel intravilan pentru care ulterior s-a intocmit procesul verbal de punere in posesie, trebuie sa fie inscrise in registrul agricol, altfel nu se emiteau actele respective.
Problema este cum intra in legalitate cu terenul curti constructii din procesul verbal la care m-am referit?
Ce cale ma sfatuiti sa fac pentru a avea titlu de proprietate si pentru parcela curti-constructii unde se afla si casa batraneasca? Sa cer modificarea sau anularea titlului de proprietate si emiterea altui TP care sa cuprinda si aceasta parcela pt care am proces verbal de punere in posesie sau o actiune pe uzucapiune?
Ce ma incurca este faptul ca procesul verbal de punere in posesie pt parcela curti constructii este emis dupa eliberarea titlului, in 2004 si nu pot merge pe obligatia de a face (emiterea altui titlu pt c.c) deoarece au trecut sase ani.
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
colette2010, utilizator

Alte discuții în legătură

Uzucapiuni CostelIosub CostelIosub Sunt mostenitoarea unui parinte care a decedat in 2006. In 1959 tatal meu a construit o casa pe pamantul tatalui. In 1961 a fost inscrisa in registrul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiuni ContSters127432 ContSters127432 In anul 1959 tatal meu , actualmente decedat,a construit o casa de locuit cu suprafata utila de 48 mp.,un grajdi si anexe pe o suprafata de teren de 600 mp. ... (vezi toată discuția)
Probleme fond funciar irinu irinu cer un sfat ,Primaria L. a eliberat un titlu de P.fara ca acea persoana sa detina acte pe toata suprafata de teren desi conform cereri in baza leg.18/91 cere ... (vezi toată discuția)