voi incerca sa prezint speta cat mai pe scurt si concis: angajata "Crina" avand calitatea de operator facturare si casier la o societate de distributie, semneaza in februarie 2009 un angajament de plata (in fata notarului-act notarial) in valoare de 5000 de ron reprezentand "lipsuri in gestiunea societatii", constatate in urma inventarului;angajatul pe post de gestionar al unitatii respective semneaza si dansul un act de acelasi fel si reprezentand aceasi valoare. In ziua petrecerii evenimentului, "Crina" ma suna, rugandu-ma sa vin sa o iau cu masina din fata biroului notarial unde a semnat respectivul act. Ma conformez cererii si, ajungand la aceasta, o gasesc intr-o vadita stare de disconfort fizic si psihic, plangand imi povesteste cum a fost luata mai mult pe sus de catre directorul zonal si inca doi necunoscuti ce s-au recomandat ca fiind si ei reprezentantii firmei,obligata sa-si inchida telefonul, si dusa la biroul notarial respectiv unde a fost pusa sa semneze angajamentul de plata; in prealabil i s-a pus in vedere ca daca nu se va conforma i se va imputa ei toata lipsa si va fi data pe mana politiei, ajungand la inchisoare:slap:-- datorita faptului ca atat angajata cat si gestionarul sunt doar niste copii de 23 de ani, fara studii economice sau cunostinte juridice, (de 1.55 si la 45 de kile#-o), acestia s-au conformat si au semnat. Accentuez faptul ca amica mea era angajata pe post de operator-facturare si casier, iar obligatia de plata a fost pentru lipsuri in gestiune, care nu aveau nici o legatura cu munca depusa de aceasta, si nici nu rezulta din fisa postului de lucru...
Acestea petrecandu-se intr-o vineri, luni la prima ora am mers la un alt birou notarial unde respectiva a dat o declaratie in care revoca in tot angajamentul semnat cu 3 zile inainte (atat m-am dus capul la momentul respectiv:sorry:); si-a depus in prezenta mea demisia, iar din cauza ca n-a vrut sa o primeasca (seful), am trimis-o si pe fax, pastrand confirmarea primirii acestuia. S-a respectat preavizul de 15 zile; drepturile salariale ale angajatei, in valoare de 2000 de ron n-au mai fost achitate nici pana in ziua de azi....
La o luna s-a primit din partea firmei o somatie de plata, la care am raspuns trimitand declaratia de revocare intocmita, prin posta, cu confirmare de primire, la sediul principal al firmei din Bucuresti. Aceasta s-a intors inapoi nedesfacuta cu mentiunea factorului postal ceva de genul= schimbat domiciliul, actuala locatie necunoscuta..
La mai bine de un an de la aceste evenimente, pe 5 martie 2010 primeste din partea unui executor judecatoresc o instiintare de incepere a executarii silite, cu termen de 24 de ore pentru stingerea debitului--iar cadoul de martisor l-a primit in avans pe 7 martie cand i-ai fost luati banii (495 ron) din cont de catre executorul judecatoresc X-(.
Cam astea ar fi faptele, pe scurt...Acum, cum as putea sa-mi ajut mai bine prietena (si mai convenabil)....? Sunt constient ca obligatia luata constituie titlu executoriu (conf L.36/1995..parca) si in conditiile in care amica mea va fi insolvabila de acum inainte (...si cam este) nu prea are ce sa-i faca...sau, de fapt, se poate ajunge sa-i puna proptire pe salariu, nu?
Ideea ar fi ca as dori incetarea acestui joc de-a soarecele si pisica (ma refer la insolvabilitatea amicei).... Ce ma sfatuiti?: in cazul in care s-ar ataca in instanta actul (care este prescriptibilitatea actiunii???1sau3 ani??sau imprescriptibila?), acesta oricum se considera incheiat perfect valabil pana la o decizie contrara a instantei, si cum acest fapt presupune elementul timp, bete in roate vor continua sa existe...
In alta ordine de idei, exista vreo modalitate de a ataca direct procedura de executare silita a executorului judecatoresc bazata pe titlul executoriu-obligatia de plata? Cat ma poate ajuta declaratia de revocare data la 3 zile dupa semnarea obligatiei de plata?
Chiar sunt intr-o pana totala de idei si-mi dau seama cat de multe cunostinte juridice imi lipsesc#-o#-o#-o...sa-mi fie cu iertare, abia am trecut in anul II la drept :"> multumesc anticipat tuturor, macar pentru rabdarea de a citi toata speta, va sunt recunoscator si pentru trimiterile la spete asemanatoare sau norme juridice relevatoare in cazul de fata..astept idei...