avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Politia si dreptul de a urmari apelurile telefonice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Politia si dreptul de a urmari apelurile telefonice

Buna ziua,

am nevoie de ajutorul dvs, mai exact de sfaturi si baza legala pentru urmatoarele:
Ieri, o ruda (sa zicem Andra) a primit un telefon de la un anumit comisar de la o sectie de politie din Bucuresti. Acesta s-a prezentat si a rugat-o pe Andra sa ii identifice o persoana din agenta telefonica a acesteia. Mai exact, comisarul a sustinut ca stie ca numelere pe care Andra le apeleaza, si ca stie ca aceasta ar avea in telefon un numar care se termina in 123 (sa zicem). Andra i-a comunicat ca dureaza pana cauta in toate numerele, iar comisarul i-a furnizat intreg numarul. Acest numar exista in agenda telefonica, fiind al unei cunostinte (un apropiat al fostului prieten, cu care Andra insa nu are o relatie apropiata, ci sunt numai cunoscuti). Pentru a se asigura ca este serios, si nu o gluma, Andra s-a prezentat la sectia de politie respectiva, a solicitat sa vorbeasca cu comisarul respectiv, si acesta exista. In plus, a fost rugata sa verifice dintr- o poza daca cunoaste o persoana (pe care nu o cunoaste). De asemenea, in dialogul cu respectivul comisar, acesta i-a comunicat ca a apelat la ea deoarece detine abonament iar respectiva persoana al carei numar i-a fost indicat, are cartela, si doreau sa ia legatura cu acesta, pentru a-l chestiona referitor la alte persoane de interes pentru comisar.
Surprinzator a fost insa ca acest comisar stia despre fostul prieten al Andrei, stia ca acesta a detinut un numarul de telefon (pe numele Andrei), care actualmente este in folosinta altei persoane.
Intrebari:
- din cele relatate, sa inteleg ca Andra este monitorizata de politie?
- daca da, ce temei legal au acestia de a monitoriza apelurile efectuate?
- se poate ca de la o discutie amiabila Andra sa fie implicata in ceva mai grav?
- i-am recomandat Andrei ca este bine sa trimita un email la politia Capitalei, sa relateze cele intamplate si sa solicite sa ii se detalieza in vederea caror fapte sau cercetari este monitorizata - ce parere aveti, este bine sa procedeze asa?

Astept cu interes comentariile dumneavoastra.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: avocat Moloman George , Avocat 00:39, 10 Martie 2010
In baza art 91-1 Cpp probabil exista autorizarea convorbirilor,iar prietena dvs fiind in cercul de interese al persoanei cercetate a fost solicitata sa confirme anume aspecte
Sfaturi au dat colegi
Prietena dvs sa astepte finalizarea cercetarilor
Eu nu cred ca Andra este vizata, ci prietenul apropiat.
Telefoanele nu se asculta decat in conditiile legii.

Ca se asculta si ilegal este alta problema,dar nu vad sa aiba treaba cu Andra.
Si nu politia asculta...

avocat Claudiu Lascoschi
~ Conținut șters la cerere ~
Orice este posibil, poate sau nu sa fie monitorizata.
In ceeace priveste temeiul legal, crede-ma sunt destule, incepand de la procedura penala, L39/2003, pana la siguranta nationala, iar daca nu exista vreunul in cazul Andrei, sigur vor avea ,,ei " grija sa gaseasca unul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza med.-legala in faza premergatoare u.p,regimul mijloacelor de proba caroll caroll Buna ziua.Va solicit parerea, cu privire la legalitatea efectuarii expertizelor medico-legale in faza premergatoare U.P.,intre-o cauza penala ce dateaza din ... (vezi toată discuția)
Ascultare telefon? roberthrescu roberthrescu Buna, am si eu o intrebare. Ascultarile telefonice pot fi proba intr-un dosar ? (Unui prieten i se asculta telefonu...,din acele ascultari a ajuns acuzat ... (vezi toată discuția)
Mandat perchezitie domiciliar / alte nelamuriri iqwert iqwert Buna ziua tuturor, Am cateva intrebari legate de perchezitii domiciliare/proceses penale: 1: care este procedura legala prin care se obtine un mandat de ... (vezi toată discuția)