avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... fals in acte
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

fals in acte

Buna ziua. As vrea sa va rog,pe cei ce-mi pot raspunde,in ce categorie este incadrata urmatoarea infractiune.In perioada 2005-2006 soacra mea a complectat si introdus in actele contabile ale firmei ce o administrez,mai multe facturi fictive pt a ne sustrage de la plata impozitelor. acum sunt in divort si nu stiu la ce sa ma astept.Ce ma sfatiuti sa fac?

Va multumesc,cu respect.
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 13:37, 9 Martie 2010
Legea 241/2005-legea evaziunii fiscale
" Art. 9. - (1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală.
(2) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 2 ani.
(3) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 3 ani. "

" Art. 10. - (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.
(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).

Dupa cum ai descris faptele soacrei tale, cam seamana a evaziune fiscala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala? dragonel dragonel O societate privata de instalatii, efectueaza o lucrare fara a incheia un contract de lucrari si fara a elibera chitanta corespunzatoare sumei primite, ... (vezi toată discuția)
Nedeclararea venitului Flavius07 Flavius07 Pe langa amenda de 500-1.000 lei ( Art. 219 (2) d. ) pentru nedeclararea venitului obtinut in 2012 din activitati independente (declaratia 201), ce alte ... (vezi toată discuția)
Plangerea penala - organul de urmarire penala competent cyan cyan In cazul in care se descopera faptul ca prin intermediul unor facturi falsificate se platesc echipamente care nu intra in societate unde se depune plangerea ... (vezi toată discuția)