Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi, descriu mai jos situatia in care ma aflu,
Lucrez intr-un spital in Bucuresti, iar in feb. 2008 am nascut.
In ian 2010 am depus cerere pentru plata ajutorului de nastere, un salariu mediu pe initate conform CCM la nivel national.
Dupa cateva zile am primit un raspuns verbal ca nu se acorda deoarece CCM la nivel de ramura sanitara nu prevede acest lucru. Am cautat contractul , care prevedea bineinteles si am mers cu el la jurista.Am cerut un raspuns oficial.
Dupa 2 luni, primesc raspuns oficial , semnat de jurista ,manager si dir. economic, ca nu se poate acorda deoarece e tardiv si ca nu e cuprins in bugetul pe anul 2008 conform art. 96, alin. 1 din CCM la nivel de ramura sanitara.
ART. 96
(1) Sumele aferente cheltuielilor de personal vor fi negociate de
administratie si sindicate înaintea negocierii contractelor de prestari servicii
semnate cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate si a Municipiului Bucuresti,
pentru a acoperi integral si la timp cheltuielile cu personalul angajat în
unitate.
Va rog sa ma lamuriti daca au dreptate , si daca nu cum le demonstrez ?
Stiu ca drepturile salariale se prescriu in 3 ani.
Ei si-au intemeiat refuzul ( pe faptu ca copilul s-a nascut in 2008 iar eu am depus cererea in 2010) pe art 96, alin. 1 din CCM la nivel de ramura sanitara care prevede :
ART. 96
(1) Sumele aferente cheltuielilor de personal vor fi negociate de
administratie si sindicate înaintea negocierii contractelor de prestari servicii
semnate cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate si a Municipiului Bucuresti,
pentru a acoperi integral si la timp cheltuielile cu personalul angajat în
unitate.
(2) Drepturile salariale cuprind:
a) premiul anual, care va fi platit odata cu achitarea acestuia pentru
personalul finantat de la bugetul de stat;
b) premii lunare în limita a 2 % din cheltuielile cu salariile aferente
personalului contractual;
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui
copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui
salariu de baza;
d) salariatii care se pensioneaza pentru limita de vârsta primesc o
indemnizatie egala cu cel putin doua salarii de baza avute în luna pensionarii;
e) indemnizatie de instalare echivalenta cu un salariu de baza corespunzator
functiei, în conditiile legii;
f) prima de vacanta*);
------------
*) Se va acorda odata cu modificarea legislatiei.
g) prima de stabilitate.
(3) Premierile se stabilesc cu avizul reprezentantilor organizatiilor
sindicale afiliate organizatiilor semnatare ale prezentului contract colectiv de
munca, care se acorda în termen de 6 zile lucratoare.
In spital la noi nu exista organizatie sindicala, si nu inteleg de ce nu-mi aproba cererea depusa in 2010 daca plata se face asupra cererii depuse in 2010.
M-am referit la faptul ca la art.10 din OUG. se prevede ca de la 01.
01.2010 nu se mai acorda niciun drept salarial care a fost prevazut in contracul colectiv de munca , fara a avea justificare legala si care excede din prevederile Legii 330/2009 . Spuneam "prin analogie" tocmai din faptul ca aceasta plata este un ajutor si nu se acorda din fondul de salarii ci de la capitoul cheltuieli sociale si trebuie prevazut ca atare in bugetul de venituri si cheltuieli . Daca un drept salarial castigat prin contractele colective de munca dar care nu a fost evidentiat intr-o lege,hotarare,ordonanta,etc., nu mai poate fi acordat , cu atat mai mult un ajutor ...
Acum am citit ultim precizare . Dvs.trebuia sa solicitati acordarea acestui ajutor in termen de 6 luni de la data nasterii .
Oricum, chiar daca s-ar putea acorda, nu-l mai puteti solicita in instanta penttu ca , in conformitate cu art.283, litera(e) din Codul Muncii aceasta solicitare se prescrie "in termen de 6 luni de la sata nasterii dreptului de actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia "
Eu m-am gandit sa solicit un raspuns de la Ministerul Sanatatii , dar cu bugetele de acum din timpul crizei , e foarte greu sa poti sa acorzi salariile , de ajutoare e si mai greu.
#-o Poate sunt eu asa, dar din cate stiu eu CMUN nu poate fi denuntat prin acea lege care, iarasi, am vazut ca se refera la munca retribuita si nu la ajutoare... Iar de convins unitatea cu legea in mana nu o sa o convingi. Mai insista cu un memoriu in care pui toate cele in favoarea ta si ceri iarasi raspuns oficial. Din cate inteleg trebuie sa le arati mura in gura ca ei se refera la 2008 si tu ceri in 2010, retroactiv. Insa vine iar vorba, sindicatele au negociat ca sa se prevada bani si pentru asta? Cum au semnat? Daca nu aveti organizatie sindicala puteti oricand sa va inscrieti in orice sindicat din domeniul de activitate, nu trebe neaparat sa fie din unitate.